Cumhuriyet döneminin en önemli sanatçılarından Safiye Ayla doodle oldu.
CUMHURİYET SANATÇILARINDAN SAFİYE AYLA UNUTULMADI
Cumhuriyet döneminin en önemli sanatçılarından Safiye Ayla 107. doğum gününde unutulmadı. Googla Safiye Ayla’yı doodle yaptı. Büyük bir sürprize imza atan Google, kullanıcıları tarafından takdir edildi.
SAFİYE AYLA KİMDİR?
Mısırlı Hicazîzade Hafız Abdullah Bey’in kızı olan Safiye Ayla henüz doğmadan Abdullah Bey vefat etmiştir. Annesini de henüz üç yaşındayken kaybeden Safiye Ayla kimsesiz kalınca Sadabad Sarayı olarak inşa edilmiş Kağıthane’deki Çağlayan Darüleytamı’na verildi. İlkokulu bitirdikten sonra da Bursa Muallim Mektebi’ne yazıldı. Müziğe küçük yaşta piyano çalarak başlayan Ayla, Bursa Kız Muallim Mektebi’ni bitirdi ve Beyoğlu’nda ilkokul öğretmenliğine atandı. Eyyubi Mustafa Sunar’dan müzik dersleri alan Ayla, Darüttalim Musiki Heyeti’nin konserlerine katıldıktan bir süre sonra öğretmenlikten ayrıldı ve gazinolarda çalışmaya başladı.
ATATÜRK'E ŞARKI SÖYLEMİŞTİ
Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey’in müzik bilgilerinden yararlandı. 1932’de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey’in evinde verilen bir davette, Atatürk’ün huzurunda ilk kez şarkı söyleyen Ayla kendisinin en beğendiği seslerden biri oldu. Ayla 1950’de besteci Şerif Muhittin Targan ile evlendi. Başta, açılışından itibaren İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beşyüzden fazla plak doldurdu. Büyük beğeni toplayan sesiyle ünü yurt sınırlarını aştı. Safiye Ayla Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği sanatçılardan da birisidir. Safiye Ayla,8 Nisan 1950 tarihinde Muhammed’in soyundan gelen son Mekke Şerifi Vezir Ali Haydar Paşa’nın oğlu bestekar Şerif Muhittin Targan ile evlenir.17 yıl süren evlilikleri Şerif Muhittin Targan’ın 1967 yılındaki vefatıyla sona erer.