Sadaka, hastalığı nasıl tedavi eder?
Soru: Hastalığımı niyet edip zekât ve sadaka verebilir miyim?
Zekât farz bir ibadettir, sadaka ise nafile (sünnet) bir ibadettir. İbadetler Allah emrettiği için yapılır, sonucu da Allah'ın rızasını kazanmaktır. Bunun için ibadetlerde asıl maksat Allah rızasını gözetmek olmalıdır.
Zekâtın ve sadakanın her ikisi de kulu Allah'a yaklaştıran bir özellik taşır. Diğer yönüyle de insanlar arasında bir yardımlaşmadır, merhamet ve şefkatin güzel bir ifade edilişidir.
Varlıklı insanlardan fakire sevgi ve merhamet ulaşırsa, fakirlerden de zenginlere saygı ve dua akışı sağlanır.
Sadakanın sevaplı zamanı vardır, bir de günahların affedilmesine, hastalıklardan şifa bulmaya vesile olması söz konusudur.
Peygamberimiz'e (S.A.V) sordular:
"En faziletli, sevaplı sadaka ne zaman verilendir?"
"Resulullah (a.s.m.), 'Ramazan ayında verilen sadakadır' buyurdu."
Çünkü bu ayda amellerin sevabı bire bindir.
İkincisi: Verilen sadakanın manevi bir dert olan günahların affına sebep olmasıdır. Bunu da Peygamberimiz (S.A.V) şöyle ifade eder:
"Su ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da günahları söndürür."
***
"Sadaka vermeye devam edenin rızkı artar ve duası kabul olur" buyuran Peygamberimiz (S.A.V) sadakanın bu yönüne işaret ederken, sadaka konusunda önemli bir tereddüdü şu veciz sözüyle giderir:
"Sadaka vermekle mal eksilmez."
Sizin sorununuz cevabını da yine Peygamberimiz'den (S.A.V) öğreniyoruz:
"Hastalarınızı sadaka ile tedavi edin. Sadaka her hastalığı ve belayı önler."
Sadaka hastalığın manevi tedavi şeklidir. Verilen sadakalar fakirin duasını almaya vesile olur, o dua sayesinde Allah hastalığa şifa verir veya ağrısını/ağırlığını kaldırır yahut sabır gücünü arttırır.
Bunun için doktora gitmeden önce bir yoksulun gönlünü kazanmak ihmal edilmemelidir. İleriden beri Medine halkı bu âdeti yaşatır. Hastaneye, doktora gitmeden önce sadaka vermeyi ihmal etmezler.
Mehmet PAKSU - BUGÜN