Toyota’nın Türkiye’de üretim ve pazarlama faaliyetlerine 1990’da başlayan, ancak daha sonra üretim tarafını bırakarak 2001 yılından itibaren sadece Toyota’nın distribütörlüğünü yürüten Sabancı Holding, Toyotasa’daki hisselerini satarak bu markayla ilişkisini tamamen sona erdirdi.
Bir süredir konuşulan, ancak tarafların hiçbir açıklama yapmadığı satış, dün borsaya yapılan bildirim ve ardından gelen yazılı açıklamayla netleşti. Buna göre Sabancı Holding, Toyota Motor Europe ve Mitsui şirketiyle ortak olduğu Toyotasa’daki yüzde 64.99’luk hissesini, ALJ Group’a bağlı ALJ Lubnatsi Pazarlama ve Satış A.Ş.’ye satma kararı aldı. Satış işleminin tutarının 84 milyon 986 bin 923 dolar olacağı belirtilirken, hisse devir işlemlerinin gerekli süreçlerin tamamlanması sonrasında gerçekleşeceği kaydedildi.
ALJ en büyük hissedar
Anlaşmayla ALJ Lubnatsi, yeni şirketin ana hissedarı konumuna gelirken, Toyota Motor Europe yüzde 25, Mitsui & Co. ise yüzde 10’luk paya sahip olacak.
Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, yazılı açıklamasında Sabancı Holding olarak tüm faaliyetlerinde paydaşlarına değer yaratmayı hedeflediklerini ve oluşan iş fırsatlarını da bu anlayış çerçevesinde değerlendirdiklerini belirtti. Kararın, söz konusu stratejik yaklaşımlarının bir örneği olduğuna işaret eden Dördüncü, açıklamasında “Diğer pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de bu işin artık global bir nitelik kazanmasından ötürü Toyotasa çatısı altında yürüttüğümüz distribütörlük faaliyetlerimizi global bir kuruma devretme kararı aldık. Hisselerimizi, tüm dünyada 55 yıldır Toyota’nın distribütörlük faaliyetlerini yürütmekte olan ALJ’nin tecrübeli ellerine teslim ediyoruz” ifadesine yer verdi.
Sabancı Holding, yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan fabrikanın hisse devrine ilk kez 2000 yılında başlamış ve son kalan yüzde 25’lik bölümü de 2001 yılının ekim ayında 49 milyon dolara Toyota’ya devretmişti. O tarihten itibaren Toyotasa, Toyota’nın sadece distribütörlük faaliyetlerinde yer alıyordu.
Otomotivde Temsa Global ile yoluna devam edecek olan Sabancı Holding, Temsa markasıyla otobüs üretiminin yanı sıra Mitsubishi’nin binek ve ticari araçlarının distribütörlüğü, Mitsubishi Fuso marka hafif kamyonların üretim faaliyetlerini de yürütüyor.
‘Toyota ile büyüyeceğiz’
ALJ Avrupa Direktörü Ali Haydar Bozkurt da, ALJ’nin Türkiye’deki yatırımlarını Toyota ile büyüteceğini bildirdi.
Bozkurt, ALJ’nin Türkiye’yi bölgenin otomotiv sektöründeki en önemli ekonomisi olarak gördüğünü hatırlatarak, “Bu nedenle ALJ, Türkiye’de Daihatsu distribütörlüğüyle başlayan yatırımlarını, dünyada 55 yıllık distribütörlük geçmişine sahip olduğu Toyota ile büyüterek, ülkemize ve sektörün geleceğine olan güvenini ortaya koyuyor. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından Toyota’nın Türkiye’deki başarısını artırmak için kolları sıvayacağız” dedi.
Toyota (Toyota, Lexus ve Daihatsu) markalarının tüm dünyadaki en büyük distribütörü olan ve başkanlığını Mohammed Abdul Latif Jameel’in yaptığı Suudi ALJ, Türkiye’de de uzun süredir Daihatsu’nun distribütörlüğünü yürütüyor.
Şirket, Türkiye’nin yanı sıra Japonya, İngiltere, Almanya, Çin, Mısır, Monako, Fas, Cezayir, Sudan, Suudi Arabistan, Suriye’de faaliyet gösterirken, sadece geçen yıl 320 bin adet araç satmış.
İlk 7 ayda 15 bin araç sattı
Geçen yıl Türkiye otomotiv pazarında yüzde 8.1’lik paya ulaşan Toyotasa, bu yılın ilk 7 ayında 14 bin 759 adetlik araç satışı gerçekleştirmişti. Bunun 14 bin 150 adedini binek otomobiller oluşturdu. Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, bu yılki hedeflerinin, geçen yılki pazar paylarını korumak olduğunu açıklamıştı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle ilk kez zarar açıklayan Toyota’nın yeni Başkanı Akio Toyoda, yakın bir zamanda, özellikle Avrupa ve gelişmekte olan pazarlarda büyümek istediklerini açıklamıştı.