Enerji fiyatlarında aşırı artış yaşanması ile birlikte yükselen enerji mücadelelerine ilginç bir yorum ABD'den geldi. ABD'nin ünlü Rusya ve Avrasya uzmanı Marshal Goldman Çin ile Hindistan'ın artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Rusya'nın Avrupa pazarından vazgeçebileceğini iddia etti.
Buna göre, Rusya önümüzdeki 10-15 yıl içinde Avrupa'ya verdiği doğalgazı kesebilir. Daha önce de Rusya'nın 1000 metreküpü 410 dolardan verdiği doğalgazı önümüzdeki birkaç yıl içinde 1000 dolara kadar çıkarabileceği iddiaları dile getirilmişti.
Goldman, yayınladığı "Petro-devlet: Putin, Güç ve Yeni Rusya" adlı kitabında, Çin ve Hindistan'ın artan taleplerini daha yüksek fiyatlara karşılamak için Avrupa pazarına sevkiyatı durdurmaktan çekinmeyeceğini iddia etti. Şimdilik tek sorunun bölge ülkelerine sevkiyat konusu olduğuna değinen Goldman, Rusya'nın çok yüksek oranda Çin'e petrol satmaya başladığını söyledi.
Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Goldman, "Her gün tüm vagonları petrol dolu 10 tren Çin'e ulaşıyor. Avrupa'lı ülkelere enerji arzını önemli bir araç olarak kullanmaya hazırlanan Rusya daha etkin bir ülke olacak" dedi. Rusya'nın büyük bir ülke olduğuna değinen ABD'li uzman, konunun Valday tartışma grubu çerçevesinde masaya yatırılabileceğini belirtti.
Goldman yayınlanan eserinde Rusya'nın 1998 yılında süper güçler sahnesinden çekilişinden yeniden dirilişine doğru tarihi bir panorama çiziyor. Rusya eski devlet başkanı Vladimir Putin'le bir çok kez röportaj yapma imkanı bulan yazar, Rusya'nın petrol ve enerji kaynaklarını kullanarak nasıl yeniden süper güç olma yoluna girdiğini anlatıyor. Devlet şirketleri ile ülkede kalkınma hamlesi başlatan Putin'in Goldman'a göre en önemli başarısı Gazprom.
Rusya üzerine uzman önemli yazarlardan biri olan Goldman, son kitabında petrolle birlikte Rusya'da artan zenginliğin, yanlış yönetimin, iktidar paylaşımının, rüşvetin, adam kayırmacılığın ve özellikle de gücün haritasını çiziyor.
Yazar son olarak şu tespitte bulunuyor: "Putin ve ekibi Rusya ekonomisini istikrara kavuşturdu ve gücü yeniden merkezde topladı. Tüm bunları başarmasında petrol ve doğalgaz gelirleri temel faktör oldu"