Türkiye’de ihracatçıların Rusya'dan beklediği haber geldi. Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov, yaptırımlar kapsamında ihracatına yasak getirilen ürünlerdeki ihtiyacın Türkiye dahil bir çok ülkeden kapatılabileceğini söyledi.
Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Fyodorov, Kremlin'in Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerden gıda, tarım ürünü ve ham madde alımının bir yıl süreyle yasaklanmasından doğacak açığı nasıl kapatmayı planladıklarını anlattı.
Fyodorov, "Sebze, meyve ve süt ürünlerinde doğacak açığı Türkiye, Brezilya, Çin, Arjantin'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden karşılayabiliriz" dedi.
TÜRKİYE EN ÇOK RUSYA'YA SEBZE - MEYVE SATIYOR
Rusya’da faaliyet gösteren bir market zinciri, yaptırımlardan dolayı müşterilerine fiyat farkı hissettirmeyeceklerini belirtti. Market zinciri de Türkiye başta olmak üzere diğer birçok alternatif üzerinden ihtiyacın karşılanacağını duyurdu.
Yaptırım kapsamına giren toplam ihraç ürünün yaklaşık 9 milyar dolar değerinde olduğu ifade ediliyor.
Türkiye’nin dördüncü ihracat pazarı Rusya, Türkiye’nin en çok yaş meyve sebze sattığı ülke.
Rusya’ya ihracatta taşıt araçları ve tekstilden sonra yaş meyve-sebze üçüncü sırada.
Türkiye, Rusya’ya en çok domates, narenciye ve üzüm satıyor.
"ÜRÜN ÇOK, EK TALEBİ KARŞILARIZ"
Al Jazeera’ye konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, piyasada yeterli ürün olduğunu, ilave talebi karşılamakta güçlük çekmeyeceklerini söyledi. Satıcı ürün çok olduğu için, ihracat artışının iç piyasada fiyatları yukarı çekmeyeceğini düşünüyor.
İhracatçılar yaş-meyve sebzenin yanı sıra balık ve tavukta da satışlar artar. Al Jazeera’ye konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvancılık İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan'a göre talep yüzde 50 yükselir.
Rusya ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan "sığır, domuz ve kümes hayvanı eti, balık, peynir, süt ve meyve-sebze" alımını bir yıllığına durdurdu.