Ruhban Okulu İmam Hatip olacak

Ruhban Okulu açılacak! MEB, okul için raporunu hazırladı, Erdoğan'ın önünde. Rapora göre bu okullar İHL'ler gibi olacak.

Türkiye, Ruhban Okulu'nun açılması amacıyla çok önemli bir rapor hazırladı. Rapora imza adan isim ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu! MEB'in iki bürokratı tarafından hazırlanan raporda, Ruhban Okulu için iki ayrı plan öngörüldü. İşte o rapor;

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bürokratlarından rapor istedi. Raporda iki ayrı seçenek üzerinde duruluyor. Ruhban Okulu'nun lise kısmının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel din lisesi statüsünde açılması, yüksek okul bölümünün de YÖK'e bağlı olması. Her ikisi için de yasal değişiklik gerekiyor. Bir başka formül ise Ruhban Okulu'nun bir vakıf bünyesinde açılması. Rapor Başbakan Erdoğan'a sunulacak.

Bu arada okulun açılması için ilk sinyal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay katıldığı bir televizyon programında, "edindiğim

RUHBAN OKULU MESELESİ

Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Heybeliada'da 1 Ekim 1844'te kurulmuş ve 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından kapatılana kadar hizmet vermiş olan okul, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin ana teoloji okuluydu.

Okul açık olduğu dönemde lise ve yükseköğrenim olmak üzere 7 yıllık bir Teoloji eğitimi veriyordu. Okulda yalnızca Rum öğrenciler eğitim görmüyor, diğer toplumlardan öğrenciler de okulda eğitim alabiliyorlardı.
Birçok önemli papaz, rahip ve din adamı bu okuldan mezun olmuştur. Patrik Bartelemeos'da Ruhban Okulu'ndan mezun olmuştur.

1971 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda her yükseköğretim kurumu bir devlet üniversitenin bir parçası olmalı hükmünü vermiş, bu yüzden de okul kapatılmak zorunda kalmıştır. Şimdi  Rum din adamlarını Selanik'te eğitim görüyorlar.

Okulun kapalı olması hem AB hem de ABD tarafından Türkiye aleyhine kullanılıyor. Avrupa Birliği sık sık Türkiye'nin önüne Ruhban okulu meselesini koyuyor.

genel eğilim Ruhban Okulu'nun açılacağı yönünde" dedi ve teknik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Günay bir ipucu daha verdi, "okul, şu andaki üniversite sistemine uymuyor ama başka bir formül bulunacak" diye konuştu.

RAPOR MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN

İşte o teknik çalışmayı yapan ve formülü arayan Milli Eğitim Bakanlığı. Bakan Nimet Çubukçu'nun talimatı ile Ruhban Okulu konusunda yeni bir rapor hazırlandı.

Raporda Ruhban Okulu'nun lise kısmının Milli Eğitim'e yüksek okul bölümünün de YÖK'e bağlı olarak açılması öngörülüyor. Bu seçenekler ve altındaki alternatifler sıralandı. Sonuçları detaylandırıldı.

Raporda Ruhban Okulu'nun geçmişte de Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğu hatırlatıldı. Anayasa Mahkemesi'nin yüksek okul olduğu için bunu iptal ettiği bilgisine yer verildi.

Bu nedenle yeniden "Milli Eğitim'e bağlı açılması imkansız" denildi. Rapora göre Ruhban Okulu'nun ancak lise kısmı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olabilir. Bunun için de din lisesi formülü geliştirildi. Ancak Özel Öğretim Kanunu'nun değişmesi gerekiyor, çünkü bu kanunda "dini ve askeri okul açılamaz" hükmü var.

RUHBAN OKULU, İMAM HATİP LİSELERİ
GİBİ OLACAK! 
RUHBAN OKULU'NA İMAM HATİP FORMULÜ

Yasa değiştirilerek Ruhban Okulu'na bir çeşit İmam Hatip Lisesi statüsü verilecek. Okul öğrencilerini ne şekilde alacağını kendisi belirleyecek ama müfredatını, ders kitaplarını Bakanlık belirleyecek. Öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun alınacak denetimi bakanlığa ait olacak.

Ancak bu formülün hayata geçirilmesi yeni bir lise türünün doğmasını da beraberinde getirecek yani Özel İmam Hatip Liseleri için yol da açılacak.

Bakanlığın raporuna göre Ruhban Okulu'nun yüksek okul kısmı YÖK'e bağlı faaliyet gösterecek. Ancak bunun için 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun değişmesi gerekiyor.

Bu formül daha önce de tartışılmış ancak orta yol bulunamamıştı, çünkü Ruhban Okulu'nda verilecek eğitim Türkiye'de üniversitelerin tabi olacağı amaç ve ilkelere uyuşmuyor.

Öğretim üyelerinin din adamlarından seçilecek olması, rahibelerin giyisilerinin kılık kıyafet yönetmeliğine aykırılığı da yüksek okul statüsü verilmesinin önündeki engeller arasında.

Bu iki seçeneğin dışında Ruhban Okulu'nun bir vakıf bünyesi altında açılması da alternatifler arasında. Öneri ilk olarak 2004 yılında dönemin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç tarafından ortaya atılmıştı.

Bu formüle göre Ruhban Okulu tıpkı diğer vakıf okulları gibi Hıristiyan din adamı yetiştirmek üzere Teoloji bölümü adı altında açılabilir. Ancak Patrikhane birçok kez dile getirdi. Talepleri özerk üniversite statüsü.

İşte tüm bunlar masaya yatırılacak. Bakan Çubukçu raporu Başbakan'a sunacak, son sözü ise Bakanlar Kurulu söyleyecek

Eğitim Haberleri