Davada silahların yabancı satıcısı ve alıcısı 13 yıl 4 ay hapis cezası alırken, silahların nakliyesini yapan Türk şirketinin müdürü ve müşavirleri beraat etti.
Bulgaristan'da Nikolay İbuslev'in fabrikasında üretildiği belirlenen 500 Kalaşnikof silah, Arif Kenan Türkantos'un ortağı olduğu 'Balkan and Black Sea Limited Şirketi'nin İstanbul acenteliğini yaptığı Malta bandıralı gemiyle 2004'te İstanbul'a sokulmuştu. Silahlar, Hunteter S.A. Şirketi'nin müdürü Paraguaylı alıcı Axel Hans Ingo Beyersdorff'a ulaştırılamadan Gümrük Muhafaza ekipleri ve emniyet görevlilerinin ortak operasyonuyla ele geçirilmişti. Olaydan sonra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kaçakçılığa adı karışanlar hakkında "izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme ve satma" suçlamasıyla dava açtı.
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşması geçtiğimiz hafta görüldü. Mahkeme, sanıkların savunmalarının ardından 6 yıldır devam eden davayı karara bağladı. Buna göre, kaçak silahların Bulgaristanlı üreticisi Nikolay İbuslev ile Paraguaylı alıcısı Axel Hans Ingo Beyersdorff 13 yıl 4 ay hapis cezasının yanı sıra 733 TL para cezasına çarptırıldı. Silahları taşıyan şirketin ortağı Arif Kenan Türkantos, şirketin gümrük müşavirleri Serdar Tütek ile Tayfun Alp ise beraat etti. Mahkeme beraat kararını, "Gümrük müfettişi raporunda belirtilen silahlar ile ilgili sınır aşırı suçlara karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne ek ateşli silahlar, parçaları ve aksanları ve mühimmatın yasa dışı üretimine ve kaçakçılığına ilişkin protokolün suç tarihinden sonra yani 26 Nisan 2004'te Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe girdiği, bu nedenle sanıklar üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesine dayandırdı. İSMAİL ÇITAK