RİZE'YE, EMSALSİZ BİR CAMİ

Yapımı üç ay içinde tamamlanacak olan Rize İlahiyat Fakültesi Camii; tasarım, mimari ve süslemeleriyle bölgede bir ilki oluşturuyor.

Camilerin ibadet mekânı olmanın yanında İslam Medeniyeti'nin göstergesi olduğunu belirten Mimar Hüseyin Kaya, bu eserin bir örneğinin olmadığını, eser bitirildikten sonra örnek alınan ve döneminin şah eseri olacağını söyledi.

Rize İlahiyat Derneği Başkanlığı ve İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yapım çalışmaları sürdürülen İlahiyat Camii, klasik cami mimarisine uygun olarak ortalama 500 m2 taban alanı üzeri, 260 m2 cami alanı yan müştemilatıyla yaklaşık bin kişilik kapasiteye sahip şekilde inşa ediliyor.

İlahiyat Fakültesi Camii tasarım, mimari ve süslemelerle geleneksel tarzla modernliği buluşturuyor. Dış kaplamasında Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerine geniş ölçüde yer verilen camide; sağlamlığı ve ses ahengiyle tanınan Horasan harcından yapılması, kesme taştan bina edilmiş özelliği veriyor. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Mimar Hüseyin Kaya tarafından planlanan eser, birinci sınıf işçilikle yapılıyor.

HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ
Dr. Mimar Hüseyin Kaya çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, "Rize İlahiyat Fakültesi Camii'nin geleneğe göre çatı kaplaması 4 cm çamur üzerine bina edildi. Gri olan iç mekanda geleneksel mimaride yer alan aslan göğüsleri de kullanıldı. Bulut ve çintemani motifi (iç içe geçmiş üç daire) kubbenin etrafında renk ahengi içinde değişerek kubbenin tam ortasındaki 'Allah' lafzına ulaşıyor. Avizesi caminin iç dekorasyonuna uygun minber ve mihrabı kündekari sanatı ve özel ağaçtan olan mabedin pencere ve kapılarında ise maun ağacı kullanıldı. Camiye eklenecek olan Kur'an okuma odaları ve imam odası yanı sıra bayanlara ait abdest hanesi ile özel bir nitelik taşıyor" diye konuştu.

Camilerin ibadet mekânı olmanın yanında İslam Medeniyeti'nin göstergesi olduğunu belirten Mimar Hüseyin Kaya, bu eserin bir örneğinin olmadığını, eser bitirildikten sonra örnek alınan ve döneminin şah eseri olacağını söyledi. İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Kemal Sandıkçı da, "Örnek ve alanında tek olmasını düşündüğümüz İlahiyat Camii'mizin inşaatı devam ediyor. Kısmi borçların olduğunu tamamen hizmete açılabilmesi için 150.000,00 TL kaynağa ihtiyaç var" dedi.

Bugüne kadar yardım ve desteklerini esirgemeyen kurum, kuruluş ve halka teşekkür eden Dekan Sandıkçı, üç ay içerisinde özel bir törenle hizmete açılacağını söyledi.

Yerel Haberleri