Rize’nin Güneysu İlçesi Kıbledağı Köyü’nde bulunan ve Kıbledağı Camisi olarak da adlandırılan Dağ Camii, rakım olarak Karadeniz bölgesinin en yüksekte yer alan camisi olma özelliğiyle dikkat çekiyor.
Denizden yaklaşık bin 200 metre yükseklikte bulunan cami, Kâbe’nin yönünü belirtmesi nedeni ile kendisine yönelerek namaz kılmaları için “Kıble Dağı” diye adlandırılan dağın zirvesinde yer alıyor.
Çevre köylerden getirilen elektrik bağlantısı ile içerisinde kimse olmasa da sabaha kadar ışığı açık tutulan cami bu şekli ile Güneysu’dan bakıldığında Kıble Dağı’nın zirvesine oturmuş bir yıldızı andırıyor. Yıllar öncesinde ibadet yapmak, yağmur ve güneş duasında bulunmak için çıkılan Dağ Camii, halen ibadete açık halde tutulsa da sadece yöre halkı için değil dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistler için de gizemli bir mekan olma konumunu koruyor.
İlk yapım tarihi bilinmeyen caminin orijinal halinin 1910 yılında Salahalı Sabit isimli bir imam tarafından bozularak kara kesme taştan yeniden inşa edildiği belirtiliyor.. İlk yenileme çalışmasının 1910 yılında yapıldığı bilinen yapıya, 1963 yılında ikinci kez el atılmış. Güneysu’da tanınan bir hoca olan Yusuf Yılmaz önderliğinde, Güneysu halkının da yardımı ile Dağ Camii aslına uygun olmayan bir şekilde 1963 yılında yeniden restore edilmiş.
Denizden bin 200 metre yükseklikte bulunan Dağ Camii’nin kesinlikle gidilip görülmesi gerektiğini ifade eden Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, “Yaya yolu diye tabir ettiğimiz yürüme yolunda kullanılması için kesme taş kestirdik. Doğal dokuya zarar vermemek için Taş kaldırım yapmak amacı ile yol için taş kullanacağız ve patika yolu daha kullanılır bir hale getireceğiz. Ulaşım sorununu çözdüğümüz anda hem Güneysu’yu hem de Karadeniz’i kuşbakışı gören Dağ Camii herkesin kolaylıkla gidebileceği bir yer olacaktır” dedi.