Reyting Yolsuzluğu Sümenaltı Edilmiş

Reyting yolsuzluğu operasyonu, bu konunun üstünün yıllarca yargı tarafından örtüldüğünü ortaya koydu.

Üsküdar Savcılığı'nın açtığı soruşturmanın benzeri Kadıköy cumhuriyet savcıları tarafından 2009'da soruşturuldu ve takipsizlikle sonuçlandı. Başka bir şikâyet üzerine İzmir'de başlatılan soruşturma yine yetkisizlik kararıyla gönderildiği Kadıköy Savcılığı'nda takipsizlikle sonuçlandı.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın geçtiğimiz günlerde başlattığı reyting soruşturması çok önemli iddiaları araştırıyor. Dizi yapımcıları ve reytingleri ölçen AGB firması mercek altına alındı. Bu araştırmalar sürerken de, geçmişte bu konuyla ilgili yapılan adli işlemlerin önemli detayları ortaya çıktı.

2009 yılında İstanbul ve İzmir'de şikâyet üzerine iki ayrı koldan soruşturma açıldı. TRT'nin şikâyeti üzerine, evine reyting cihazı yerleştirilenlerin kimliklerini film yapım şirketlerine sattıkları gerekçesiyle AGB Genel Müdürü Craig Johnson, AGB Denetçisi Uğur Çağlı ve TİAK Başkanı Ömer Hıfzı Kayalıoğlu hakkında Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma başlatıldı. Savcı Ömer Faruk Alpaslan, "Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri açıklamak" suçlaması ile açtığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Şikâyetçi TRT'nin itirazı üzerine Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını kaldırdı ve dava açıldı. İddianamede, "Şüphelilerin, gizli olması gereken panel ve panel üyelerinin isim ve adres bilgilerinin bazı şahıslara ve kuruluşlara vermek suretiyle ticarî sır niteliğindeki bilgileri verdikleri anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi. Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 8 Mart 2011'de üç sanığın da beraatiyle sonuçlandı.

İkinci bir reyting soruşturması da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sürüyordu. Üsküdar Savcılığı'nın operasyonunda gözaltına alınan yapımcı Selçuk Çobanoğlu 2009'da açılan soruşturmada İzmir Savcılığı'na ifade verdi. Çobanoğlu'nun, ifadesinde elinde denek listeleri olduğunu ve bunu da Hilmi Berköz'den aldığını söylediği iddia edildi. Ayrıca, o yıl listelerde bulunan deneklerin de ifadesinin alındığı ve bazılarının "Selçuk Çobanoğlu para karşılığı şu programları izlememizi istedi." dediği belirtildi. İzmir Savcılığı, dosyayı 2010 yılında Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Kadıköy Savcısı Müfit Büyükçolpan da, 6 ay hapis cezası bulunan "haksız rekabet" suçuna soktuğu soruşturmayı diğer meslektaşı gibi takipsizlikle sonuçlandırdı. Şikâyetçi tarafın itirazı üzerine Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi gereken dosya, Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi dava dosyasına dahil edildi. Böylece, İzmir savcılığının dosyası yargı konusu yapılmadı. Elde edilen deliller de dikkate alınmamış oldu. İzmir'den gelen dosya aslı beraat eden sanıkların dosyasıyla birlikte Yargıtay'a gitmiş oldu. Hukuki uygulamada 7 gün içinde karara bağlanması gereken itiraz da görüşülemedi.

Zaman 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medyanaliz Haberleri