Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dört polisin şehit edilmesi ve sonrasında yaşanan olaylara ‘mercek’ tutmak için bölgeye giden Mazlum-Der heyeti yaptığı incelemeyi tamamladı. Gaziantep Mazlumder Şubesi tarafından hazırlanan raporu İnsan Hakları Aktivisti Mehmet Alkış açıkladı. Açıklanan raporda derin ilişkilere ve yetersiz güvenlik önlemlerine vurgu yapılırken, MHP’li Kılınç’ın istihbarat elemanları ile yaptığı görüşmeye dikkat çekildi.
Saldırı anında ve sonrasında bir çok ‘karanlık nokta’nın olduğunu deşifre eden rapordan dikkat çeken bölümler:
- Bestami Kılınç’ın Jandarma istihbarat elemanlarıyla görüşmesi, beş dakika sonra eylemi yapacak PKK’lilerce rehin alınması, aracına el konulması, saldırı gerçekleştirildikten sonra aracın terk edilmesi.
- Takip edilen saldırganların yakalanması an meselesiyken onları takip edenlerin takipten vazgeçmesi.
- Tam bu sırada polis telsizinden “Emniyet basıldı” anonslarının yapılması.
- Bu anonslardan sonra, hem halkın hem de emniyet güçlerinin Emniyet binasına yönelmesi ve burada büyük bir kalabalığın toplanması, provokatörlerce kalabalığın yönlendirilmesi.
- Yine eş zamanlı olarak olayla hiçbir ilgisi olmayan 63 plakalı bir aracın şüpheli bir şekilde ters yola girmesi, dur ihtarına uymaması, açılan ateşle birinin yaralanması ve içindekilerin Emniyet’e getirilmesi. Toplanan kalabalığın bunların Polis otosunu tarayan saldırganlar olduğu yönünde tahrik edilmesi, bütün dikkatlerin buraya yoğunlaşması, asıl faillerin aranmasından vazgeçilmesi. (Adını vermek istemeyen bir görgü tanığı bunun düzmece bir mizansen olduğu, Emniyetin içinde bir kişiye ateş edildiği ve yaralanmasının sağlandığı ifade edilmiştir.)
- Emniyet’in önünden ayrılan grupların BDP binası ve işyerlerini yakma ve tahrip etmesi sırasında güvenlik güçlerinin engel olmaması.
- Kitleyi galeyana getiren ve tahrik edenlerden birinin Bingöl’de görev yapan bir jandarma elemanı olması.
- Meydana gelen bu kadar olaydan ve işlenen bunca ağır suçtan sonra hiçbir tutuklunun olmaması. Jandarma elemanının durumuyla ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmemesi, bu kişinin sırra kadem basması.
- Polis Merkezi’nin bulunduğu yerde Kaymakamlık, Belediye, Ziraat Bankası, İş Bankası, Halk Bankası binaları ve banka ATM’lerine ait birden çok kamera kayıtlarının bulunması gerekirken, bu görüntülerle ilgili hiç bilgi verilmemesi nedeniyle, özellikle 63 plakalı aracın durumu ve kitlenin Polis Merkezi önündeki eylemlerinin nasıl geliştiği yeterince anlaşılamamaktadır.
- İkinci gün BDP’lilerin 40-50 kişilik bir grup olarak tahrip edilen işyerlerini ziyaret etmelerine izin verilmesi ve bu grubun toplanan 2-3 bin kişi tarafından ablukaya alınması ile bir katliam ihtimalinin ortaya çıkmış olması ve bunun yetkililerce öngörülmemiş olması.
- Bunların dışında raporumuzda detaylandırılmış ve açıklığa kavuşturulması gereken başka hususlar bulunmaktadır. Ayrıca her gün medyaya yeni bilgiler yansımaktadır.
Raporun tümü: http://www.mazlumder.org/haber_detay.asp?haberID=8700 adresinden ulaşabilirsiniz.
MAZLUM-DER Heyeti olayların yaşandığı yerlerde incelemelerde bulundu