Son yıllarda dünyanın dev otomobil firmaları, üretim hataları nedeniyle binlerce aracını geri çağırırken, Türkiye’de de bir ilk yaşanıyor. Bu, bir markanın geri çağrılması değil. Türkiye’de ilk defa bir tüketici dünya devine ‘araçlarını toplat’ diye dava açtı. Sıfır kilometre olarak satın aldığı Land Rover’ın ürettiği güç ve lüksün simgelerinden Range Rover Vogue, daha 450 kilometreyken şanzıman arızası yüzünden büyük zarar görüp kullanılmaz hale gelince işadamı ve avukat Engin Yakut, hak arayışı başlattı.
Sıfır araç pert oldu
Aynı şekilde, benzer bir üretim hatasıyla karşılaşan 5 tane daha Range Rover markalı araç sahibi olduğunu öğrenen Yakut, Av. Dr. Candaş Gürol ile birlikte İngiliz otomotiv devi Land Rover’a araçların geri çağırılması için toplatma davası açtı.Yakut’un Land Rover’a dava açmasına kadar giden süreç geçen yıl başladı. Yakut, resmi distribütör dışında Türkiye’ye özel ithalat yoluyla galeriler tarafından getirilip sıfır kilometre olarak satılan Range Rover 4.4 Vogue modelini aldı. Yakut, olayı şöyle anlattı: “Yeni aracımla 70 km/s hızla giderken birden motordan yanık kokuları gelmeye başladı. Kıvılcımlar atıp yağ boşalırken, sertleşen direksiyona rağmen zorlukla durabildim. Hızımın düşük olması beni büyük bir tehlikeden kurtardı. Aracımı çekiciyle distribütörün yetkili servisine götürüp incelemelerini yaptırdık. İncelemelerde aracın şanzımanındaki vidaların iyice sıkılmadığı için yerlerinden çıktığı, motorun bu yüzden yağ boşaltıp kullanılmaz hale geldiği belirtildi. Ayrıca, marş motoru, kartel ve şanzımanın kullanılamaz hale geldiği tespit edildi. Sonuçta araç pert raporu aldı.”
ŞANZIMAN DEVİ İLE DE DAVALI
Üretim hatasından kaynaklanan sorun nedeniyle aracı kullanılmaz hale gelen ve 14 aydır hukuk mücadelesine devam eden Yakut, 3 farklı araçta daha fabrika hatalı şanzıman arızası oluşunca, Land Rover ve BMW’nin şanzımanlarını üreten Alman Devi ZF Lemförder firmasına da “Patentin Hükümsüzlüğü “ davası açtı. Şimdi gözler
Türkiye ve uluslararası arenada devam eden davalarda...
İngiltere sessiz kaldı
Benzer nedenlerden dolayı 5 adet Range Rover aracın da hasar görüp kullanılamaz duruma geldiğini distribütör ekspertiz raporlarıyla tespit edildiğini belirten Engin Yakut “Yıldız ve İTÜ Mühendislerinin hazırladığı 13 bilim insanı tarafından imzalanan rapor, araçların seri üretimden kaynaklanan hatalar yüzünden kullanılamaz hale geldiğini belirtiyor” dedi. Aracı satan galeri dışında, üreticisi İngiltere’deki Land Rover firmasına yaptıkları başvuruların sonuç vermemesi üzerine yasal yolları devreye sokan Yakut “Land Rover Ltd Company aleyhine, İstanbul 1.Tüketici Mahkeme’sinde araçların geri çağırılması için toplatma davası açıldı. Diğer hatalı araçlar ile birlikte aynı firma alehine, Bakırköy Tüketici Mahkemesinde İkinci Seri Toplatma-Geri Çağırma Davası daha açtık” dedi. İngiltere’ye yaptığı üç ayrı başvuru ve uzlaşma çağrılarına en küçük bir yanıt bile alamadıklarını belirten Yakut, ayrıca hayati kaza tehlikesi atlattığı için 14 liralık sembolik bir manevi tazminat davası açtığını belirtti.
Tüketici Kanunu’na göre ayıplı malın satışı geçici durduruluyor
Tüketici Kanunu’nun 24. maddesinde, ‘Satışa Sunulan bir seri malın ayıplı olması durumunda, Bakanlık, Tüketici Örgütleri ve Tüketiciler dava açabilirler. Bu seri malların ayıplı olduğu mahkeme kararıyla tespit edilirse, malın satışı geçici olarak durdurulur’ denildiğini hatırlatan Yakut “Range Rover araçlar için hak arayışımız devam ediyor. Üç ayrı mahkeme tespitli seri ve ayıplı fabrika üretim hatalı bilirkişi raporları sonrasında, aynı serideki araçların, geri çağrılmaları ve toplatılmalarına, ithalatının durdurulmasına, karayolları uygunluluk belgelerinin ve TSE sertifikalarının İptal edilmesine karar verilmesi için dava açtık” dedi.