Çok önemli hatırlatmaları aşağıdaki adresi tıklayarak izleyiniz.
Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şeriflerinde :
“Allahü Teâlâ Hazretlerine ibadet olunan günlerden, Zilhicce günlerinden daha sevimli gün olmadı. Zilhiccenin her bir günkü orucu, bir senelik oruç kıymetindedir her gecesindeki kıymet Kadir Gecesindeki kıyamı gibidir.” buyurmuşlardır.
İbni Abbas (R.A.)’den rivayet olundu ki;
“Zilhiccenin Birinci Günü; Âdem (A.S)’ın mağfiret olunduğu gündür kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimsenin bütün günahlarını mağfiret eder.
İkinci Günü; Yunus (A.S)’ın duasının kabul edilip balığın karnından kurtulduğu gündür.Kim o gün oruç tutarsa bütün seneyi ibadetle ihya etmiş sevabı alır.
Üçüncü Günü; Zekeriyya (A.S.)’ın duasının kabul olduğu gündür kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimsenin duasını kabul eder.
Dördüncü Günü; İsa (A.S)’ın dünyaya teşrif buyurduğu gündür her kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimseden âcizliği ve korkuyu kaldırır ve kıyamet günü o kimse, iyi kimselerle beraber olur.
Beşinci Günü; Musa (A.S)’ın dünyaya teşrif buyurduğu gündür her kim o günü oruçlu geçirirse nifaktan beri ve kabir azabından emin olur.
Altıncı Günü; Hz Allah’ın hayrı fetih eylediği gündür her kim o gün oruçlu olursa Hz Allah o kimseye rahmetle nazar eder.O kimse ebedi azap görmez.
Yedinci Günü; Oruçlu olan kimseye Hz Allah cehennemin kapılarını kapatır otuz kolaylık kapısı açar otuz güçlük kapısını kapatır.
Sekizinci Günü; Oruç tutan kimseye Hz Allah o kadar çok şey ihsan eder ki sayısını ancak Hz Allah bilir.
Dokuzuncu Günü; Oruçlu olan kimsenin orucu o kimseye o seneye de gelecek seneye de kifayet eder.”
1. Gün: Mevla O Kulun Ömrünü Bereketli Kılar.
2. Gün: Mevla O Kulun Malını Bereketli Kılar.
3. Gün: Mevla O Kulun Ailesini ve Çocuklarını Korur.
4. Gün: Mevla O Kulun Kabrini Nurlandırır.
5. Gün: Son Nefeste İman Nasip Olur.
6. Gün: Sevabı Mizan Terazisinde Ağır Gelir.
7. Gün: Cehennemden Uzaklaşır.
8. Gün: Cennete yaklaşır.
9.gün: Mevla tüm kötülüklerini örter,günahları af olunur
10.gün: Sevap ve iyilikleri kat kat artar.
Zilhicce hangi aydır, önemi nedir?
Kurban bayramının bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:
(Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.) [İbni Mace]
(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.) [Beyheki]
(Terviye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer.) [Ramuz] [Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir.]
(Zilhiccenin ilk 9 gününde oruç tutan, her günü için, helal malından yüz köle azat etmiş veya Allah yolundaki mücahidlere yüz at vermiş veya Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevaba kavuşur.) [R. Nasıhin]
(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]
(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]
(Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir.) [Beyheki]
(Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberani]
Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.
Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir) dediklerinde, (Evet cihaddan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehid olan kimsenin cihadı daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhari)
Hazret-i Ebüdderda buyurdu ki:
(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir! Çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevap verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, Mizan’da sevabı ağır gelir ve Cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Şir’a]
Bu on gün içinde, bir hasta ziyaret eden, Hak teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde Ehl-i sünnete uygun bir kitap okumak çok sevaptır. Din ilmini, Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek kadın erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek, birinci görevdir.
Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmeli. Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin hadis-i şerifi, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehaptır. Ama daha fazla geciktirmek ve hele kırk gün uzatmak günah olur) buyurmaktadır. Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının ilk gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehaptır. Fakat vacib değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz.