Tüketimin en canlı olduğu, alışverişlerin hızlandığı ramazan ayında fiyatlara büyük zamlar bekleniyor. ramazana 18 gün kala özellikle et, süt, meyve, sebze, sıvı yağ ve salçada fiyatlar hızlı bir tırmanışa geçti. Özellikle et fiyatının geçen yıl olduğu gibi yüksek seyretmesi bekleniyor.
İthalat çözümü her ne kadar bekleneni veremediyse de fiyatlar bir dönem düşüşe geçmişti. Ancak hem yerli besiciye verilen teşvikin kesilmesi hem de ithal ette gümrük vergisi oranının yükseltilmesi kırmızı et fiyatlarını yeniden başa döndürdü.
Tüm bunların üstüne Türkiye’nin et üretimi de mayıs ayında yüzde 8.4, yıllık bazda da yüzde 19.6 azalınca fiyatlar aynı hızla yükseldi. İthalat uygulaması öncesi kilosu 15-16 TL olan ve ithalatla birlikte 11 TL’ye kadar düşen karkas et, bu günlerde tekrar 15 TL’yi gördü.
Son bir ayda yüzde 20 artan et fiyatlarının böyle giderse ramazan ayına kadar daha da tırmanması bekleniyor.
İthale ‘% 100 yerli’ damgası İthalatın ateşinin söndüğünü ve fiyat artışlarının çok hızlı başladığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bunun iki sebebi var.
İlki ithal ette gümrük vergisi oranı yüzde 60’tan yüzde 75’e çıkartıldı. İkincisi, 300 liralık üretim teşviki de 1 Temmuz’da sona erdi. Bu ikisi birleşince piyasada hayvan bulmak güçleşti, fiyatlar da arttı. Büyük zincir mağazaların yüzde 90’ı ithal et satıyor.
Ancak kimisi ithal demiyor, yüzde 100 yerli diye yazıyorlar, ama ithal hayvanın buranın koşullarına uyması için en az 7 ay beslenmesi lazım” diye konuştu.
Kadıköy’deki Yalçındağ Kasap’ın İşletme Müdürü Selçuk Sevüç, karkas etin de kilosunun 14-15 liraya kadar çıktığını söyledi. Son bir ayda fiyatlarda yüzde 20’ye yakın artış olduğuna dikkat çeken Sevüç, fiyatların ramazana kadar daha da artacağı görüşünde. Eminönü’ndeki Osman Kasap’ta da ramazan ayında fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.
Sebze-meyve hızla yükseliyor Etten cebi yanan tüketici sebzeye yönelmek istese, orada da durum pek farklı değil. Çünkü 1 kilogram fasulye 5 TL’ye, bamya 7 TL’ye, kabak 3 TL’ye yükseldi. Meyvenin fiyat rekortmeni ise erik ve kiraz.
Rekor sıvı yağ ve salçada
Sıvı yağ ve salçada geçen yıla oranla yüzde 60’ı bulan rekor fiyat artışları var. Rami Kuru Gıda Toptancıları esnafı, 20 Temmuz itibariyle ramazan alışverişlerinin artmasını beklerken, fiyatlardaki artışın tüketiciyi çok zorlayacağı görüşünde.