PKK'nın Suriye uzantısı olduğu iddialarını her defasında reddeden PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'ün İstanbul'da Dışişleri ve MİT yetkilileri ile yaptığı görüşmenin detayları ortaya çıkmaya başladı.
İstanbul görüşmesinin ayrıntılarını DİHA'ya anlatan Müslim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye geldiğini, ancak Davutoğlu ile görüşmediğini söyledi. Müslim'ün görüşmelere yönelik açıklamalarındaki satır başları şöyle:
"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN DAVETİ İLE GELDİM"
Türkiye'ye Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine dün geldim. Türk yetkililerle, ancak yüz yüze bir görüşmeyi daha uygun bulduk. Davutoğlu ile görüşmedim, ancak Dışişleri yetkilileri ile görüşmelerimiz iyi ve olumluydu. Sınırda meydana gelen ve Suriye'de meydana gelen olaylar birinci dereceden Türkiye'yi ilgilendiriyor. Muhakkak bir diyaloğun olması gerekiyor. Yanlış anlaşmaların olmaması için.
"ÖZEKLİK DÜŞÜNCEMİZ YOK"
Son dönemde biliyorsunuz iki konu çok önemliydi. Birincisi sivil yerel yönetimler, geçici yönetimler diye bir durum vardı ve tartışılıyor Rojava'da. Bizim için bu önemliydi. Baktık bazıları bunu çok abarttı. Gerçekten öyle değildi. Yani şu bakımdan; bazıları 'İşte bölünüyor, özerk yönetim ilan edilecek' diye bir söylem oluşturdu. Halbuki böyle bir durum yok. Geçici olarak da olsa bir yürütmenin olması gerekiyor. Bir düzenin oluşması gerekiyor; hem gıda bakımından hem ihtiyaçlar bakımından yani toplumun her yönlü ihtiyaçları bakımından bunun olması gerekiyordu. Bunun için biz bir düşünce ortaya attık. Bütün oluşumların, herkesin yer alabileceği Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların içinde yer alabileceği siyasi bir çözüm buluncaya kadar bir geçici bir yönetim kurulması fikriydi. Bunu anlattık görüşmelerimizde.
"TÜRKİYE YARDIM SÖZÜ VERDİ"
Görüşmelerde karşılıklı anlayış vardı. Türk yetkililer, 'bu sizin hakkınızdır' dediler. Biliyorsunuz sınırdaki çatışmalardan kaynaklı halkımız çok perişan bir durumdadır. Şimdi söz de verildi. Türkiye, halkımıza her bakımdan yardım edecek. Yani insani yardımda bulunacak. Bu da iyi oldu. Zaten bizim oradaki sınır güvenliği Türkiye'nin de güvenliği oluyor.
"ANKARA'YA TEKRAR GELECEĞİM"
Görüşmelerde Kürt Yüksek Konseyi konusu da gündeme geldiği. Koalisyon konusu da vardı. Kürtler geçen dönemde çeşitli yerlerde yer almamıştı. Kürt Yüksek Konseyi, yer almamızı kabul etmemişti. Yeni yönetim geldi. Yeni seçimler oldu. Yani koalisyonda yeni bir oluşum var. Bunun için de biz tekrar görüş alışverişinde bulunacağız. Bir çeşit koordinasyon veya katılma meselesi söz konusu olabilir. Hepsini tartıştık ve gerçekten de çok iyi oldu gelişimiz. Bir de söz verdik, arada sırada böyle görüşmelerimiz olacağına dair. Bu ilk oldu, ama son olmayacak. Bizim Ankara'ya ve İstanbul'a geliş-gidişlerimiz olabilir.
"TÜRKİYE'NİN TAVIR DEĞİŞTİ"
PYD'ye karşı Türkiye'nin geçmişteki tavrının değiştiğini gördüm. Benim burada olmam en büyük değişikliktir. En azından oturalım, konuşalım. Bu neden olmasın ki? Yüz yüze görüşüp her şeyi tartışabiliriz. Bizim Rojava'da temelli bir çözüm oluncaya kadar kendimizi yönetmek gibi bir düşüncemiz var. Bir çeşit organizenin olması gerekiyor. Yaptığımız budur. Bunun dışında başka bir şey de yok.