Rusya'nın Riazan bölgesi temsilcileriyle bir araya gelen Putin, Suriye kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Batılı ülkelerin Suriye ve birçok ülkede kaos ortamı yarattığını savunan Putin, Ortadoğu ülkelerinin daha iyi bir duruma gelmesini istediklerini ancak bunun güç kullanarak ya da dışarıdan yapılacak dayatmalarla olmaması gerektiğini belirtti.
ROMA'NIN KARTACA'YI İŞGALİNİ ÖRNEK VERDİ
Günümüzde Ortadoğu coğrafyasında yaşananları değerlendirirken, Roma İmparatorluğu'nun Kartaca'yı işgalini örnek gösteren Putin, ''Eğer bugün aynı senaryo tekrarlanırsa bu çok talihsiz bir durum olur. Bana göre, bu tür bir süreç başladı. Güçlü devletler kendi kurallarını zayıf devletlere dayatmaya çalışıyor'' ifadesini kullandı.
KARTACA NASIL İŞGAL EDİLDİ
Pön Savaşları, Kartaca Savaşları olarak da bilinir. Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında, MÖ 264-146 yılları içinde, Akdeniz deniz ticaretini ele geçirmek ve elde tutmak için yapılan ve üç evre olarak gerçekleşen savaşlardır. Döneminin bilinen en geniş çaplı savaşlarıdır. Pön sözcüğü, Latince'deki Punicus (ya da Poenicus) sözcüğünden türetilmiş bir sözcük olup "Kartacalı" anlamına gelmektedir ve Kartacalarılar'ın Finike kökenini belirten bir sözcüktür.
ŞAVAŞIN NEDENİ ÇIKAR ÇATIŞMASI
Pön Savaşlarının ana nedeni, büyüyen Roma Cumhuriyeti ile yıllardır hüküm süren Kartaca İmparatorluğu arasındaki çıkar çatışmalarıdır. Pön Savaşları'nın başladığı tarihlerde Kartaca, Batı Akdeniz'de, yaygın deniz imparatorluğu ile egemen güçtü. Deniz ticaretini neredeyse tümüyle kontrolü altında tutuyor ve bu ticaretten büyük bir servet Kartaca'ya akıyordu. Roma Cumhuriyeti ise İtalya Yarımadası'nda hızla genişleyen ve yayılan bir güç olmakla birlikte Kartaca'nın deniz gücüne sahip değildi. Dolayısıyla deniz ticaretinin kazançlarından mahrumdu. Pön Savaşları esasta, Kartacalı tacirler ile Romalı tacirler arasında bir pazar savaşıdır.
Romalılar başlangıçta etki alanlarını, hali hazırda Kartaca'nın kontrolü altında bulunan, fakat aynı zamanda Roma ile kültürel yakınlıkları da olan Sicilya yönünde genişletmeye yönelmişlerdi.
KARTACA KENTİ UYARI İÇİN YOK EDİLDİ
Üçüncü savaşın sonunda, her iki taraftan yüzbinlerce askerin öldüğü bir asırdan uzun süren savaş durumunun ardından, Roma Cumhuriyeti Kartaca'yı istila etti ve Kartaca kentini diğer ülkelerin gözünü korkutmak için yerle bir etti. Artık Roma Cumhuriyeti, Batı Akdeniz'de en güçlü durumdaki devletti. Öte yandan Roma Cumhuriyeti doğuda da büyük başarılar kazanmıştı. Pön Savaşları'yla aynı dönemde gerçekleşen Makedonya Savaşı ve Doğu Akdeniz'deki, MÖ. 188 yılında Selevkos İmparatorluğu'nun yenilgisiyle sonuçlanan Roma - Suriye Savaşı, Roma Cumhuriyeti'ni Akdeniz'de hakim güç ve Klasik Dünya'da en güçlü şehir devletlerinden biri haline gelmesinde önemli bir yere sahiptir.
Kartaca üzerindeki Pön Savaşları'yla sağlanan Roma zaferi, MS. 5. yüzyıla kadar elde tutacağı hakim bir statü sağladı. (Kaynak: Vikipedia)