Kitapta Bediüzzaman Said Nursi’nin insan ve demokrasi kültürüne katkısının ele alındığını ifade eden Tarhan, “Nursi, siyasetten kaçınmış. Siyasetsizlik siyaseti yapmıştır. 18 defa zehirlenmiş, ciddi bir propaganda kurbanı olmuştur. 50’nin üzerinde dile çevrilen yazdığı eserleri beni çok etkiledi” dedi.
Nesil Yayınları tarafından piyasaya çıkarılan ve Nevzat Tarhan tarafından yazılan ‘Çağın Vicdanı Bediüzzaman’ isimli kitap, Barcelo Topkapı Eresin Otel’de tanıtıldı. Tarhan, bu kitapla Bedizüzzaman’ın; ne kadar barışçı ve hak ehli oluşunu bir psikiyatri uzmanı gözüyle değerlendirdi. Prof. Dr. Tarhan, Bediüzzaman Said Nursî’nin kişiliği, insan ve toplum görüşü bağlamında kaleme alınan bu çalışma için düzenlenen söyleşide bir konuşma yaptı.
Kitabın sosyo-psikolojik yapıda yazıldığına dikkat çeken Tarhan, “Eser, Bediüzzaman Hazretleri’nin hayatı, yaşama bakış açısını, tezini ve getirdiği yenilikleri, sübjektif paradigmalarla anlatıyor. Kitap daha çok psiko-biyografi denemesi. Kitapta Allah’ın varlığı, akıl yürütme teknikleriyle anlatılıyor. Nursi, eserlerinde öldükten sonra hayatın varlığı, sonsuzluk gibi konuları ortalama bir insanın anlayabileceği düzeyde anlatmayı başarmış. Ben de onun nasıl başardığını, anlamaya ve anlatmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.
Bediüzzaman Hazretleri’nin psikolojik savaş kurbanı olmuş ve çok yanlış anlaşılmış biri olduğunu kaydeden Tarhan, “Nursi, siyasetten kaçınmış. Siyasetsizlik siyaseti yapmıştır. Hatta siyasi gazete bile okumamış, yakınlarının dahi gazete okumasını istememiştir. 18 defa zehirlenmiş, ciddi bir propaganda kurbanı olmuş. Hayatının büyük bir bölümü hapishanelerde geçmiş. Ancak, asla kurulu düzene karşı isyana kalkışmamıştır. Psikolojik savaşı çok iyi fark etmiş. Psikolojik amaçlı kendisini kullanmak isteyenlere engel olmuştur. O dönemde Türkiye’yi terk etmemiş. Barla’da tek başına kalarak tefekkür etmiş. Birçok eser yazmış ve bu eserler 50’nin üzerinde dile çevrilmiştir. Yazılan bu eserler de beni çok etkiledi. Nursi’nin kitaplarında varoluşu anlatması ve gerçekleri anlatırken, pozitif bilimden faydalanması, çok önemli. Bediüzzaman’ın eserlerinde keşfedilmemiş alanlar ve yeni bilgiler mevcut. Klasik dini metinlerden çok farklı” diye konuştu.
Kitabın Bediüzzaman Hazretleri’yle alakalı yapılan en geniş kapsamlı araştırma olduğunu vurgulayan İlahiyatçı Yazar Mehmet Paksu, kitabın büyük yankı uyandıracağına inandığını aktardı.