Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesi Yönetim Kurulunun aldığı kararla ilki gerçekleştirilen 'Bir konu, bir konuk' programına Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş katıldı.
Yalçıntaş, Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, İnegöl Kaymakamı Durmuş Gencer, İnegöl Belediye Başkanvekili Yusuf Şen, BUGİAD Genel Başkanı Hayati Canlılar, işadamları ve seçkin davetlilerin katıldığı toplantıda Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin hedeflerini ve yapılması gerekenleri anlattı.
Toplantıda, Türkiye'nin gelişimi için milli birlik ve beraberlik ile ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması gerektiği düşüncesi ön plana çıktı.
Hera Toplantı ve Düğün Salonu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan BUGİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Akıskalı, yaklaşık bir yıl önce kurulan BUGİAD İnegöl Şubesi'nin sanayici ve işadamlarına yönelik önemli faaliyetlere imza attığını söyledi.
Yurtdışı gezilere önem verdiklerini anlatan Akıskalı, "Üyelerimizi yeni pazarlara taşımak için yurt dışı gezilerine ayrı bir önem veriyoruz, bu çerçevede ilk gezimizi işadamlarımız pek de yabancılık çekmeyecekleri kardeş ve dost ülke Azerbaycan'a yaptık, Azerbaycan-Türkiye sanayici ve işadamları derneğinin misafirperverliğiyle gayet verimli ve faydalı bir seyahat gerçekleştirdik. Daha sonra Fildişi Sahilleri ve iki hafta önce 25 kişilik grupla Irak'ın Kuzeyi'ne iş gezisi düzenledik. Gördük ki bu bölge, gidilip görülmesi gereken iş potansiyeli acısından oldukça hareketli ve güvenli bir bölge; buralarda iş ve yatırım yapılabilecek birçok iş sahası olduğuna bizzat şahit olduk. Bursa'mızın ve İnegöl'ümüzün tanıtımı adına pek çok ülke ve iş adamı heyetlerini de İnegöl'de ağırladığımızı ifade etmek isterim. Başta Rusya-Azerbaycan Diasporası Başkanı, Fildişi Milli Eğitim Bakanı ve işadamlarını, Rusya Federasyonu Ticaret Odaları ve Borsalar Birliği İkinci Başkanı, ABD, Bosna Hersek, Afganistan ve Fas'tan gelen konuklarımıza bursa ve İnegöl'ümüzü en etkin şekilde tanıtmanın gayretini göstermeye çalıştık." diye konuştu.
İnegöl Kaymakamı Durmuş Gencer ise seçilen konunun çok anlamlı ve önemli olduğuna dikkati çekti.
Gencer, "Böyle anlamlı bir günde 2023'te yani Cumhuriyet'imizin 100. yılında hedefimiz ne olmalı?, Cumhuriyet'ten ve Türkiye'den ne bekliyoruz? Çok güzel bir konu, çok değerli bir konuk tarafından anlatılacak. Ben, işadamlarımızdan gurur duyuyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunda kahramanlarımız şehitlerimiz, gazilerimiz, o devirdeki atalarımızdı. Bugün ise 100'e 14 yıl kala kahramanlarımız sizler olacaksınız. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak iş adamlarımız yeni dönemin kahramanları olacak. Ben 86 yılda geldiğimiz mesafeyi 14 yılda katlayacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.
Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı da Türkiye'nin son yıllarda bölgesinde ve dünyada etkin bir ülke haline geldiğine değinerek, ülkede her şeyden önce birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu, birliğin tesis edilmesi halinde yeni dünya düzeninde tam anlamıyla söz sahibi bir ülke haline geleceğini dile getirdi.
Kızılcıklı, şunları söyledi: "Cumhuriyet'in kuruluşunda çok fakir olan Türkiye, 86 yıl sonra bugün 136 milyar dolar ihracat yapabilen, dünyanın ekonomide 17. büyük ülkesi konumuna yükselmiş bulunuyoruz. G-20 içinde ekonomik kararlarda söz sahibi olan bir ülkeyiz. Bugün, dünyada adından sürekli söz ettiren, sözü dinlenen, görüşü alınan, ülkeler arasında arabulucu olan, uluslar arası ilişkilerinde aktif, komşularıyla sorunlarını çözen ve birçok alanda söz sahibi olabilen bir Türkiye var. İçteki meselelerini tamamen çözmüş, gözünü dünyadaki gelişmelere dikmiş bir Türkiye düşünün. Birlik ve beraberliğini sağlamış bir Türkiye'nin dünyada ilk 5'e girmesi artık hiç de zor değildir. Yetir ki içerideki problemleri bitirelim, bir ve beraber olmayı başarabilelim. Siz değerli işadamları ile birlikte bu kalkınma hamlesini gerçekleştireceğiz. İnegöl bu konuda Türkiye'ye örnek oldu. Sürekli artan nüfusu, Türkiye'deki ilk Mobilya İhtisas Organize Sanayisi, ithalatından daha çok ihracat yapabilen, İşletme Fakültesi kurulmasını sağlayan ve Bursa'ya kurulacak ikinci üniversiteye ev sahipliği yapmayı en fazla hak eden bir ilçeyiz. Bu arkadaşlarımızın sayesinde İnegöl bir ve beraber hep ileri bakıyor, hep aynı yöne bakıyor. İnegöl, Türkiye'nin yükselen yıldızlarından birisidir."
Toplantının şeref misafiri olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, kendisi ile ilgili hazırlanan tanıtım filminin izlenmesinin ardından Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ile birlikte kürsüdeki yerini alarak Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin hedeflerini ve öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlarını örnekleriyle anlattı.
Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesinin önünde dört ana problem olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, "Bir tarlayı mümbit hale getirebilmek için önce taşından, dikeninden ayıklamak gerekir." diyerek çözülmesi gereken problemleri şu şekilde sıraladı: "İlk olarak; İnsani gelişmişlikte 160 dünya ülkesi arasında 84. sıradayız. Yerimiz burası değil, olmamız gereken yer ilk 20'nin içi. Beşeri gelişmişlik ölçüsü sadece fert başına düşen milli gelir değildir. Eğitim, sağlık, suçluluk oranı, gazete ve dergi tirajları, kitap okuma oranı, tiyatro ve sinemaya olan ilgi ile ölçülür. Sadece zengin olmak yeterli değildir. Bugün Arap ülkelerine zengin gelişmemiş ülkeler denir. İkinci meselemiz ise nüfusumuz hızla yaşlanıyor. Başbakan boşuna 3 çocuk istiyorum demiyor. Türkiye'nin nüfus artış oranı yüzde 2,8'den yüzde 1,2'ye kadar gerilemiş durumda. Gelişmiş ülkelerin gelecekteki en büyük sorunu yaşlanan nüfus oranı ve toplam nüfusun hızla düşmesidir. Örneğin geçen yıl Rusya Federasyonunun nüfusu bir yılda tam 800 bin azalmıştır. Bir ülkenin nüfusu bir yılda hiç bu kadar azalır mı? Ruslar bugün nüfus artışı teşvik için her doğan bebeğin ailesine tam 10 bin dolarlık çek veriyor. Üçüncü mesele terör ve bölücü hareketlerin önlenmesi. Yavuz Sultan Selim'in 'Milletimde ihtilaf u tefrika endişesi, Kuşei kabrime hattâ bîkarar eyler beni.' sözünün önemi şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. Son olarak siyasi istikrarın sağlanması gerekir. Gereksiz tartışmalardan biran önce sıyrılmalı, siyasi istikrarı tam anlamıyla sağlamalıyız. İstikrarın olmadığı bir ülkeye hiçbir yatırımcı gelmez."
Türkiye'nin 2023 hedeflerini de açıklayan Yalçıntaş, Avrupa Birliği (AB) üyeliği için kapıda bekleyip durmayı 'ahmaklık' olarak niteleyerek, Türkiye'nin kendine yeni bir birlik kurması gerektiğini, bu birliğin temelinin bugünlerde atılmaya başlandığını ifade etti.
Yalçıntaş bu birliğin adının 'Türk birliği' olduğunu kaydetti.
Yalçıntaş, 2023 için yapılması gerekenleri şu şekilde özetledi: "İlk olarak sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik seviyemizi yükselteceğiz. Bütün bunları yaparken zamanımızı ve kaynakları israf etmeyeceğiz. İkinci olarak fakirliği ve işsizlik problemini mutlak surette çözmemiz lazım. Üçüncü yapacağımız iş dış ilişkilerde gerçekçilikten ayrılmama, hayaller peşinde koşmamak olmalı. Avrupa Birliği'in kapısında, onların bizi almasını beklemek ahmaklıktır. Bunun yerine kendi birliğimizi hazırlamamız gerekir. Bu Türk birliği olmalıdır. Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar olan coğrafyada 7 tane müstakil Türk devleti var. Dördüncü büyük hedefimiz enerjide yeterli bir ülke olmamız lazım. Nükleer enerjiye geçiş yapmamız lazım. Beşinci ve son olarak da etkin, donanımlı ve güçlü bir orduya ihtiyacımız var. Ordumuzun hiçbir şekilde yıpratılmaması gerekiyor."
BUGİAD İnegöl Şubesi'nin düzenlediği 'Bir konu, bir konuk' adlı toplantıya İnegöl Belediye Başkanvekili Yusuf Şen, BUGİAD Genel Başkanı Hayati Canlılar, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, BUGİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Akıskalı ve yönetim kurulu üyeleri, MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç, Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Büyükkardeşler, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım, sanayici ve işadamları, gazeteciler ve diğer davetliler katıldı.