Popüler mesajlara dikkat edin

Yazla birlikte dizüstü bilgisayarlar virüs derdi yüzünden sorun yaşamaya başladı.

Bilgisayar korsanları güvenlik duvarından sızmak için yine popüler bir olayı, futbolu kullandı. FIFADünya Kupasısüresince güvenlik problemi sadece Güney Afrika'yı ziyaret edenleri değil, sanal ortamdaki herkesi olumsuz yönde etkiledi. Çünkü her 10 e-postadan 9'u çöp mesaj içeriyordu. Ayrıca e-postaların yüzde 16.7'si de virüslü sayfalara yönlendiren linklerden oluştu. Çöp e-posta (Spam) ve virüs yayan e-postalar her zamanki gibi popüler konulara odaklanarak bilgisayarlara sızmayı başardı. Symantec, haziran ayına ilişkin 2010 MessageLabs İstihbarat raporu sonuçlarına göre, "futbol" kelimesi 2010 yılının mart ayından beri global düzeyde etkin olan tüm spam mesajların yüzde 25'ini oluşturdu ve FIFA Dünya Kupası süresince de çok daha yoğun bir seyir izlemeye başladı.

 

FAVORİ ÜLKE BREZİLYA!

 

Bu anlamda 'FIFA Dünya Kupası', spam yayıcıların amaçlarına ulaşmak için en çok kullandıkları konu başlığı olarak karşımıza çıktı. Sosyal mühendislik taktiklerine dayanarak hazırlanan bu çöp mesajlar, 2010 Dünya Kupası heyecanından faydalanarak özellikle ilaç, üretim ve finans sektöründe çalışan üst düzey yöneticileri hedef aldı. Alıcılar üzerinden kurumsal sistemlere erişim sağlamak ve kurumsal bilgileri ele geçirmek ana hedefiyle hazırlanan bu spam mesajlarla en çok saldırıya uğrayan ülke de Brezilya oldu.

 

İLAÇ SEKTÖRÜ HEDEF

 

Raporda yer alan bilgilere göre değişik sızma tekniği kullanan korsanlar, güvenlik duvarlarını PDF eklentileri ve zararlı uygulamalara yönlendiren linklerle aştı. Böylece daha fazla bilgisayara ulaşma şansı yakaladılar. PDF eklentisi bir antivirüs ağ geçidi tarafından yok edilse dahi, link e-posta içinde kaldı ve çok sayıda kullanıcıya ulaşması sağlandı. Bu uygulamanın daha çokilaçsektörünü hedef aldığı belirlendi. Dünya Kupası merkezli konu başlıkları özellikle kullanıcıların merakını cezbedecek şekilde tasarlandı ve alıcının html eklentisini açması amaçlandı.

 

10 e-postadan 9'u çöp mesaj

 

SPAM: 2010 yılının haziran ayında, yeni ve daha önceki kaynaklardan ölçülen e-posta trafiğindeki global çöp e-posta oranı yüzde 89.3'tü. Bu neredeyse her 10 mesajdan 9'unun çöp e-posta olduğunu gösteriyor.

 

VİRÜSLER: 2010 yılının Haziran ayında yeni ve daha önceki kaynaklardan ölçülen eposta trafiğindeki eposta kaynaklı virüslerin global olarak oranı 276.4 e-postada 1 olarak karşımıza çıktı. E-posta kaynaklı virüs mesajların yüzde 16.7'si ise zararlı kod içeren web sitelerine yönlendiren linkler içeriyordu.

 

ÜÇ NOKTA TEHDİTLERİ: MessageLabs İstihbarat Raporu, diz üstü bilgisayarlar, PC'ler ve sunucuları hedef alan uç nokta tehditlerini de analiz etti. Zararlı kodlar bir kurumun sistemine birkaç şekilde nüfuz etti. Ama en sık rastlanılan şeklinde bu kodlar genellikle kendilerini taşınabilir cihazlara kopyaladı. Enfekte web sitelerinde yer alan zararlı kodlar, Truva atları ve solucanlar internette yapılan gezinme sırasında taşınabilir cihazlara kolaylıkla geçebildi. Bulaşıcı yürütülebilir dosyalardan yayılan ve internetten potansiyel zararlı kod aktivitelerini indirmek üzere davranışta bulunan Sality.AE virüsü en sık rastlanan virüs çeşidi olarak listenin başında yer aldı.

 

Popüler mesajlara dikkat edin

 

Dizüstü bilgisayarınızda mutlaka güncel bir antivürüs programı bulundurun.

 

Ücretsiz müzik, video veya duvar kağıdı resmi indireyim derken virüslerle başınız belaya girebilir. Bu mesajlar özellikle gündemdeki konulardan oluşuyor.

 

Dizüstü bilgisayarlar özellikle kablosuz ağların kullanıldığı ortamlarda daha fazla güvenlik tehdidi ile karşılaşıyor.

 

Facebook,msnve benzeri sosyal ağlar ve sohbet ortamlarında kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesine neden oluyor.

 

En çok devlet kurumları etkilendi

 

Haziran ayında en çok spam mesaja rastlanan endüstri sektörünün başında yüzde 94.1 ile mühendislik sektörü geldi.

 

Eğitim sektöründe rastlanan spam mesaj oranı yüzde 89.9 şeklinde ifade edilirken, kimya ve ilaç sektöründe bu oran yüzde 89.7, perakende sektöründe ise 89.8 olarak açıklandı. Kamuda yüzde 87.7 olarak belirtilen bu oran, finans sektöründe ise yüzde 87.6 olarak kaydedildi.

 

Zararlı kod aktiviteleri açısından en çok hedef alınan ise 124 e-postada 1 ile kamu sektörleri oldu. 

 

SABAH GAZETE

Teknoloji Haberleri