MASAK ve devletin ilgili birimleri, İmralı sürecindeki “silah bıraktırma” hedefinin en önemli ayaklarından biri olan, PKK'nın 50-60 milyar dolarlık para kaynağının nasıl tasfiye edileceği konusunu masaya yatırdı. Örgütün tepe yönetiminde en büyük direncin, bu tasfiye konusunda yaşanacağı belirtiliyor.
Habertürk'ten öğrenildiğine göre, İmralı süreci kapsamında Ankara’daki son toplantılarda PKK’nın finans bağlantıları ve ticari ilişkileri de mercek altına alındı. Örgütün Türkiye-Kuzey Irak Avrupa üçgeninde ve hatta ABD’de bağlantılı olduğu şirketler aracılığıyla kontrol ettiği 50-60 milyar dolarlık para kaynağının nasıl tasfiye edileceği masaya yatırıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) başta olmak üzere devletin ilgili tüm birimleri titiz bir çalışma yürütüyor. PKK tasfiye olursa bu paranın nereye gideceği ve nasıl paylaşılacağı konusundaki belirsizlik değerlendirilerek, PKK silah bıraksa bile örgüt yöneticilerinin bu parayı bırakmak istemeyecekleri ifade ediliyor. PKK gelirlerinin sadece uyuşturucu, silah kaçakçılığı bağış veya haraçtan oluşmadığı, legal faaliyet gösteren dev şirketlerin ve ticari kuruluşların da örgüte ciddi kaynak sağladığı ifade ediliyor. Kara para aklayan şirketlerin yanı sıra; terör örgütü adına ticari faaliyette bulunan şirketlerle ilgili kapsamlı bir liste hazırlandı. Örgütün nakit para kaynağının tespitine ilişkin de önemli mesafeler alındığı belirtiliyor. Ancak bu kaynakların tamamına ulaşılması ve bu şirketlerin tespit ve tasfiyesi için uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyuluyor.
Devlerle yarışıyor
PKK’nın servetinin dünyadaki bir kaç karşılığı şöyle:
SAMSUNG: 2012 4. çeyrek satış geliri 52.2 milyar dolar
APPLE : 2012 4. çeyrek satış geliri 54.5 milyar dolar
BULGARİSTAN: GSYH’ si 53.5 milyar dolar
ÇİN: 2013’te 9 günlük ihracatı 50.5 milyar dolar
BMW: Piyasa değeri 55 milyar dolar
Para kaynağı çok çeşitli
Terör örgütünün sahip olduğu ve yönettiği para kaynaklarına ilişkin kesin bir veri olmamakla birlikte, bugüne kadar yürütülen bazı soruşturmalar bu paraya ilişkin ipuçlarını ortaya koydu. PKK, Avrupa ülkelerinde vergi ve haraç adı altında yılda 20-40 milyon Euro topluyor. Avrupa’da en çok para 10 milyon Euro ile Almanya’dan toplanıyor. Her yıl 12 milyon Euro örgütün yayın organı ROJ TV’ye, 5 milyon Euro Kandil’e gönderiliyor, 3 milyon Euro ise “Kürdistan Ulusal Kongresi” ile Avrupa’daki kampların masrafları için kullanılıyor. Vergi ve haracın dışında; silah, uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı ticaretinden yüz milyonlarca dolar para sağlayan PKK’nın, terör eylemleri için yılda 150 milyon dolar harcadığı belirtiliyor.
PARA KİŞİSEL HESAPLARDA
Terör örgütü; Avrupa’da para toplamak için 20 Euro’ya Öcalan resminin bulunduğu şapkaları satıyor, umre organizasyonları düzenliyor. PKK, harcama bütçesinin çok üzerinde para sağlıyor. Bu paralar, örgüt yöneticilerinin Avrupa’daki kişisel hesaplarına aktarılıyor. Organize suçlardan elde edilen gelirlerin yanı sıra; yabancı devletlerin verdikleri destekler ve ticari faaliyetler de var. PKK adına ticaret yapan büyük ticari şirketler olduğu gibi, ticari faaliyetlerinin bir bölümünü örgüte aktaran şirketler de bulunuyor.
Habertürk