Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İmralı arasında yürütülen görüşmelerde bir takvim belirlendi. Buna göre PKK'nın Mayıs ayına kadar yurtdışına çekilmesi, Eylül ayına kadar da dağdaki militanların silahlarını bırakarak, Türkiye'ye gelişi öngörülüyor. Yeni Şafakta yer alan habere göre Mayıs-Eylül ayları arasında gerçekleşmesi öngörülen ve başta Kandil olmak üzere Kuzey Irak'taki kamplarda bulunan sayıları 5000-5500 civarındaki PKK militanlarının dağdan indirilmesi, çözüm sürecinin ana unsuru olarak görülüyor.
GÖZLEM GÜCÜ DENETLEYECEK
Sayıları 3500'ü bulan PKK militanlarının 4 kademe şeklinde yurtdışına çekilmesi öngörülüyor. Çekilme süreci, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, MİT elemanları ve siyasi parti temsilcilerinden oluşacak olan, 'Gözlem gücü' tarafından denetlenecek. Bu arada silahlı mücadeleye bulaşmamış olan PKK militanlarının, adres tespiti yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilmesi seçeneği üzerinde de duruluyor. Silahlı unsurların çekilme sürecinin mevsim şartları dikkate alınmak suretiyle Mart ve Nisan ayında yoğunlaşması ve Mayıs ayında tamamlanması hedefleniyor.
SUÇA BULAŞANLAR BAŞKA ÜLKEYE
Mayıstan itibaren alt komiteler dağdaki PKK'lıların Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışma yapılacak. İlk aşamada dağa çıkmış ancak silahlı mücadeleye girmemiş olan unsurların Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışma yapılacak. Aktif olarak eylemlere karışmış olan PKK'lıların Türkiye'ye gelişi ya da gelmeden tasfiyesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor. Suça bulaşmış silahlı unsurların başta Kuzey Irak olmak üzere bölge ülkelerine dağıtılması ihtimali üzerinde duruluyor.
PKK'dan çözüm açıklaması
Çözüm sürecinde PKK'nın silahlı mücadelede yer almayan unsunlar ile KCK tutukluları konusunda da yasal düzenlemeler yapılacak. KCK tutuklularının dört gözle bekledikleri 4. yargı paketi ise 11 Şubat pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Daha önce yapılan itirazlar üzerine gözden geçirilen pakete son şekli verildi. 4. yargı paketiyle teröre şiddet kriteri getiriliyor. PKK'nın silahlı unsurlarını yurtdışına çekmesi ve beklenen yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi üzerine Mayıs ayının sonunda, kamuoyuna sorunun çözümü konusunda anlaşma umudunun doğduğu yönünde bir açıklama yapılması amaçlanıyor.