Pekmezi toz haline dönüştürdüler

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda pekmez toz hale dönüştürüldü.


Bugüne kadar yalnızca sıvı halde tüketilen pekmezin, toz formuyla tüketim alanları genişletilerek, katkı maddesi gibi kullanımının da önünün açılması hedefleniyor.

EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal bir ürün olan pekmezin besleyici özelliklerinin yüksekliğine dikkati çekti.

Bölümün yüksek lisans öğrencileri Alev Gülten ve Züleyha Akkaya'nın tezleri kapsamında pekmezi değişik oranlarda nişasta ve suyla çözelti haline getirdiklerini, bu çözeltiyi yaklaşık 150-160 derecede kurutarak pekmezi toza dönüştürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Tavman, bu işlemler sırasında pekmezin içeriğinin korunmasına dikkat ettiklerini vurguladı. Prof. Dr. Tavman, renk ve yapışkanlık gibi niteliklere özen gösterdiklerini belirterek, ''Tozu, pekmezin konstre hali. İçeriği ve rengi bakımından kayıp yok. Tamamen doğal'' dedi.

Pekmezin toz haline dönüştürülmesinin üretici ve tüketici açısından sağlayacağı kolaylıklar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Tavman, şöyle konuştu:

''Bir yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarla ilk kez EÜ'de besin değerinin yanı sıra sağlık için yararlı birçok bileşeni de bünyesinde barındıran keçiboynuzu ve andızın, pekmez tozu üretimini pilot ölçekte gerçekleştirdik. Toz haldeki pekmezin besin değeri oldukça yüksek ve tüketimi son derece basit. Toz haliyle hem kullanım alanı genişliyor, hem de kullanımı kolaylaşıyor. Pekmezi bilinen haliyle tüketmekten keyif almayanlar sos olarak, şeker yerine tatlandırıcı olarak, meyve salatasının ya da kek gibi ürünlerin içinde ya da tıpkı nescafe gibi suyla birlikte içecek gibi kullanabilecek. Başka gıda maddelerine katkı maddesi olarak eklenebilen toz, ürüne vitamin ve mineral desteği sağlayacak. Üreticiler bakımından da pekmezin depolanması, paketlenmesi, taşınabilmesi kolaylaşacak.''

Harnup ve dut pekmezi üzerinde de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Tavman, elde edilen tozların kullanım formlarıyla ilgili, daha büyük kapasitede üretim yapılabilmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tavman, ürünün tanecik boyut dağılımı, yapısal özellikleri ve çözünürlük özellikleri ölçümlerinin, Almanya'daki Karlsruhe Üniversitesinde yapıldığını belirterek, bu üniversiteyle bu konuda daha büyük kapsamlı çalışmalar yapılması konusunda görüştüklerini sözlerine ekledi.


AA

Ekonomi Haberleri