Paralel Yapı'nın kara para trafiği deşifre oldu

Paralel Yapı'nın Türkiye'deki finans kaynağı Koza İpek Holding'de organize işler... Gerekirse tüm servetimi Gülen'e veririm" diyen Akın İpek'in dudak uçuklatan kara para trafiği deşifre oldu.

Derin yapının finans ayağı deşifre oldu. Kara para transferlerinin Akın İpek’in sahibi olduğu şirketler üzerinden yapıldığı tespit edildi. Bahreyn, Malta ve Kıbrıs üzerinden gerçekleştirilen para hareketliliğindeki rakamlar ise dudak uçuklatıyor.

 
Akşam gazetesinin haberine göre, Fethullah Gülen’in prenslerinden Akın İpek’in şirketleri üzerinden yaptığı kaynağı belli olmayan milyarlarca dolarlık para trafiği ortaya çıktı. Sahibi olduğu Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin değişik bankaların Bahreyn ve Malta şubeleri aracılığıyla sadece 2011-2013 yılları arasında 10 milyar dolara varan para akışı tespit edildi. Yapılan incelemede İpek’in son 10 yılda tüm şirketlerinde olağan dışı finansal hareketlilik göze çarpıyor.   
 
Fethullah Gülen'in prensi
 
Paralel yapının Türkiye’deki en büyük finans kaynağı olarak gösterilen Koza İpek Holding’in tüm şirketlerinin hem alım hem de sermaye artırımı aşamasında dudak uçuklatan yurtdışı kaynaklı para akışı ortaya çıktı. AKŞAM,  Fethullah Gülen için "Gerekirse tüm mal varlığımı veririm" diyen Akın İpek’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketin manipülasyonlarla nasıl büyüdüğünün detaylarına ulaştı. 
 
KAYNAK PENSİLVANYA MI? 
 
Para trafiğinin ana kaynağının Pensilvanya olduğu tahmin ediliyor. İşte milyarlarca doların gelip gittiği şirketlerin açıklanamayan usulsüzlükleri: 
- Koza-İpek Holding A.Ş. 2004 yılı içerisinde kuruldu. Aile şirkete 12,3 milyon TL sermaye koydu. İpek Ailesi bu dönemde şirketlerinde sermaye artışına gidip toplamda 14,8 milyon lira aktardı. Aile Eti Gümüş’ü borç batağında olan Söğütsen Seramik ile ortak aldı. Batmış bir şirketle 41,2 milyon liralık yatırım yapan İpek, bu tutumu dikkatlerden kaçmadı.   
 
Olağan dışı hareketleri var
 
- 2005 yılına gelindiğinde ATP inşaat hariç diğer Koza Davetiyecilik, İpek Matbaa ve Koza İpek Holding'de sermaye artışına gidildi. Bu şirketlerde olağandışı para hareketliliği tespit edildi. En önemli tespit ise şirketlere yüklü miktarda yurtdışından para girişi oldu.  İpek’in  altın madeninin alımı için 2005 yılında toplamda yaklaşık 20 milyon TL tutarında kaynağı belirsiz bir para ödediği de belirlendi. 
 
Yüklü miktarda göndermişler 
 
- 2011 -2013 yıllarındaki kayıtlara göre özel bankaların Bahreyn ve Malta şubesinde bulunan Koza Altın’a ait hesaplar ile şirketin Türkiye’de bulunan hesapları arasında milyarlarca dolar para akışı tespit edildi. Bu yıllarda şirket Merkez Bankası kayıtlarına göre Bahreyn ve Malta’daki kendi hesaplarına yaklaşık 5 milyar dolar para gönderdi. 
- Yine Merkez Bankası kayıtlarına göre Koza Anadolu Metal A.Ş. Bahreyn ve Malta’da kendi hesaplarına yaklaşık 800 milyon dolar para gönderdi.
 
BAHREYN-MALTA-KIBRIS
 
Başka bir kayda göre ise Koza İpek Holding A.Ş. Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’ta kendi hesaplarına yaklaşık 1,24 milyar dolar göndermiş. Bu kayıtlar toplandığında 2011-2013 yılları arasında Bahreyn ve Malta şubeleri ile Türkiye’deki hesaplar arasındaki para akışının rakamı toplam 10 milyar doları buluyor. 
 
Birçok suçtan kaydı var
 
Merkez Bankası kayıtlarına göre Koza Anadolu Metal A.Ş. Bahreyn ve Malta’da kendi hesaplarına yaklaşık 800 milyon dolar para gönderdi. Akın İpek’in, “Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakkı olmayan yere tecavüz etme” suçlarından kaydının olduğu da öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri