Özal'ın mezarını açanlar şoke oldu

Ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabri açılmasıyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Ergin, 'naaşın bozulmadan kaldığını ve inceleme için gerekli dokulara ulaşıldığını' söyledi.

Ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabri açıldı. Anıt mezardan çıkarılarak Adli Tıp'a götürülen naaşla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den bir açıklama geldi. 

Ergin, "Özal'ın cenazesi bozulmamış. 20 yıllık bir naaştan daha fazlası ortada. Bu açıdan bakıldığında Adli Tıp çalışanlarının bir takım endişeleri vardı. Ama şu anda o endişeler gitti. Bizi sağlıklı sonuçlara ulaştıracak bir tablo var" diye konuştu.
 
Elde edilen dokuların olası bir zehirlenmeyi belirlemek için yeterli olacağına işaret eden uzmanlar, mezarın bulunduğu bölgedeki yoğun suyun cenazenin bozulmasını engellemiş olma ihtimali üzerinde duruyor.  
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bugün TV'de Temsilciler Meclisi programında Özal'ın cenazesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Özal'ın ölüm yılında çok önemli olayların yaşandığına suikastlerin olduğuna dikkat çekerek, Özal ailesinin iddialarının olduğunu belirtti. Ergin,  “ Bugüne kadar böyle bir olay için otopsi yapılmamış olması akıl tutulması gibi bir şey. 6 ay sonra olay zaman aşımına uğruyor. Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu ve savcılığın talebi üzerine Fethi Kabir yapılmış kabir açılmıştır. Mezarda ne bulacaksınız diyorlardı. Ancak şunu belirteyim ki adli tıpçılar çok önemli veriler elde etti." dedi. 
 
"Adli Tıpçılar acaba saç teli veya kemik örneklerinden DNA neticesi elde edebilir miyiz diye düşünülürken düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar." diyen  bakan Ergin "Herhangi bir zehirlenme veya doğal olmayacak ölümle ilgili iddialara şu an mezardan çıkan materyal cevap verecek şekilde. Kabirden Adli Tıp uzmanlarını da şaşırtacak şekilde veriler elde edildi." dedi.
 
Ergin " 19-20 yıl sonra bir kabri açtığınızda bulunacak materyaller ile Rahmetli Özal'ın mezarından çıkan materyaller çok farklı. Özal'ın naaşının büyük bir kısmı hiç bozulmamış." dedi.
 
10 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI
Anıt mezarın saç levhalarla kapatılan bölümüne giren bir iş makinesi ve ''hilti'' adı verilen aletlerle lahit kırdı. Anıt mezarın kırılması işleminde, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bağlı ellerinde kazma ve kürek bulunan yaklaşık 10 kişilik ekip de çalıştı.
 
Özal'ın cenazesinin çıkarılmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığında; Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalıştı.
 
AHMET ÖZAL GELMEDİ
Çalışmalarda Özal ailesinin avukatı da hazır bulundu. Ancak daha önce çalışmaları yerinde inceleyeceğini açıklayan Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal mezarlığa gelmedi.
 
Basın mensupları, daha önce sac levha ile kapatılan anıt mezardaki çalışmaları görüntüleyemezken, iş makinelerinin girişi için açılan bölüm de üzerinde ''Polis-Olay Yeri İnceleme'' yazılı branda ile kapatıldı.
 
ÇOLAKKADI: HER ŞEY PLANLANDIĞI GİBİ
Anıt mezardaki çalışmaları inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Özal'ın naaşına saat 12.15 sıralarında ulaşıldığını belirterek, ''Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok'' dedi.
 
HAFTA SONUNA DOĞRU AİLEYE TESLİM EDİLECEK
Cenazeyi hafta sonunda aileye teslim etmeye çalışacaklarını belirten Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce ise “Cenaze Adli Tıp Kurumu'na geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz cenazeyi cuma veya cumartesi günü aileye teslim etmek. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak" diye konuştu.
 
‘CENAZE İNCELEMEYE UYGUN’
Bir gazetecinin ''Cenazenin şu anki durumu incelemeye uygun mu? '' sorusuna İnce ''İncelemeye uygun'' karşılığını verdi.
 
TABUTUNA TÜRK BAYRAĞI SARILDI
Turgut Özal'ın cenazesi, 8 saatlik çalışmanın ardından mezardan çıkartıldı. Türk bayrağına sarılı çinko kaplı tabut, görevli polislerin omzunda cenaze aracına taşındı.
 
Tabut, daha sonra Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze aracına konularak, Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
 
RAPOR KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
Kimya İhtisas Dairesi'nde yapılacak toksikolojik analiz için de mezarlıktan örnekler alınacak. Bu örnekler hem cenazenin konulduğu yerden hem toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden hem de mezarın değişik yerlerinden alınacak.
 
Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.
 
Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi bir kaç gün içinde teslim edecek. Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.
 
Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.
 
Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak.
 
Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor.
 
Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini paylaşacak.
 
Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzmanın gerekçeleri belirtilecek.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri