Otomobili Olanlar Dikkat!

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde vergi dairelerine 'çuvallar dolusu' trafik ceza tutanağı geldi.

Maliye ile Emniyet Müdürlüğü arasında on-line sistemi kurulmadığı için depolarda bekleyen üç milyon trafik cezası tek tek bilgisayara giriliyor. Tebligatlar ileriki günlerde yapılacak. İki yıl önce 'temiz kâğıdı' alarak aracını satan Vedat T.'ye, 2006'ya ait 10 TL'lik borç için, üç yıl sonra 110 liralık fatura gelmiş.

Kurumlar arasındaki bürokratik işlemlerin faturası yine vatandaşa çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı arasındaki koordinasyonsuzluk sebebiyle vergi cezaları katlanacak. Trafik cezalarının sisteme üç dört yıl gecikmeyle girilmesi sebebiyle vergi dairesinden "borcu yoktur" yazısı alınsa dahi birkaç yıl sonra vergi borcu ortaya çıkabiliyor. Emniyet güçleri tarafından kesilen trafik cezaları çuvallarla ilgili vergi dairesine gönderildiği için sisteme girilmesi üç dört yıl gibi bir zaman alıyor. Aradan geçen sürede vatandaş borcu olmadığına dair işlem yapmasına rağmen üç dört yıl sonra borcu gecikme faizi ile birlikte isteniyor. Bu kapsamda depolarda bekleyen yaklaşık üç milyon ceza faturası bulunuyor. Ortalama ceza 50 lira olarak hesaplandığında kamunun 150 milyon lirası depolarda bekliyor.

Trafik polisleri tarafından kesilen cezaların elektronik ortam yerine çuvalla vergi dairelerine gönderildiğine dikkat çeken Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Bunlar bizim sistemimize el yordamı ile giriliyor. Gelen belgeleri günü gününe işlemek mümkün değil. 2005-2006 yıllarından kalma cezalar mevcut. Vatandaş bu cezalar sisteme işlenmediği için "borcu yoktur" yazısı alabiliyor. Ancak işlendikten sonra gecikme cezası ile birlikte her an katlanmış bir borç ile karşı karşıya kalabiliyor." diyor. Çuvalla gelen evrakları ayrıştırmak için sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu iş için 200 civarında personel istihdam edilmiş durumda.

10 TL'LİK CEZA ÜÇ YILDA 110 LİRA OLDU

Maliye yetkilileri cezalar sisteme geç girildiği için vatandaşın borçlu olduğunu bilmesine rağmen ödemeye yanaşmadığına, bu durumunda tahsilatı düşürdüğüne dikkat çekiyor. Bir başka yetkili ise "Araç alım satımlarında eski borç yeni sahibine çıkabilir" uyarısında bulunuyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın dokuz aylık döneminde trafik kurallarını ihlal eden sürücülere kesilen ceza, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 oranında arttı. 2008 yılının ocak-eylül döneminde 594 milyon lira olan trafik cezası miktarı, bu yıl aynı dönemde 722 milyon TL'ye yükseldi.

2006 yılında İstanbul-Tekirdağ otobanında gişelerden para ödemeden geçen Vedat T. isimli sürücüye 2009'un Kasım ayında 'trafik cezanız var' makbuzu geldi. Sürücü, 10 TL'lik cezaya karşılık gecikme faizleriyle birlikte 110 liralık makbuz geldiğini söyledi. Aracı 2008 yılının martında sattığını belirten Vedat T., "Noterden satış işlemlerimizi yaptık. Maliye'den temiz kâğıdı aldım. O dönemde bize bir şey söylenmedi. Ondan sonra iki araç daha aldım sattım. Yıllar sonra gelen borç karşısında mağdur oldum." dedi.

On-line ceza çalışmaları hızlandı

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde vergi dairelerine "çuvallar dolusu'' trafik ceza tutanağı gelmesi ve bunların sisteme işlenmesinin zaman alması sebebiyle Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı on-line cezaya ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında elektronik hat oluşturulması üzerinde duruluyor. Kameralı takip sistemiyle, kural ihlalinde bulunan sürücülere ceza yazıldığında, bu ceza GİB'de anında görülecek. Bu çerçevede vergi daireleri de tahsilat için harekete geçerek tebligat yapacak. İdare, internet sitesi ve GSM ortamında da bu bilgileri vatandaşa sunacak. Böylece GİB'in internet sitesine girerek, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezası sorgulaması yapanlar, haklarında trafik cezası varsa bunu anında görebilecek. Aynı şekilde GSM operatörlerine atılacak bir mesajla da aynı bilgiye ulaşılabilecek.

Otomobil Haberleri