Danıştay’dan, düşük vergiyle ticari araç alıp, bu araçları sonradan binek otoya çevirip ticari amaç dışında kullananlar için sevindirici bir karar çıktı. Star gazetesinin haberine göre, son dönemde işadamlarından sanatçılara kadar birçok ismin makam aracı olarak kullandığı lüks donanımlı, ekstra koltuklu ticari araçları da içeren karar ile Danıştay 7. Dairesi, bir vatandaşın başvurusu üzerine, aldığı ticari aracı daha sonra özel araca dönüştürenleri de kapsama aldı. Danıştay böylece binlerce kişiyi yüklü miktarlardaki vergi ve cezadan kurtardı. Danıştay’ın bu kararı aynı durumdaki binlerce araç sahibi için emsal teşkil edebilecek. Bu durumdaki araç sahipleri, dönüşüm işlemi sonrasında ÖTV farkı ödemek durumunda kalmayacak.
10-15 BİN LİRA AVANTAJ
Açık kasalı hafif ticari araçlarda ÖTV, yüzde 4 olarak uygulanıyor. Motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan binek otomobillerde bu oran yüzde 37. Yani binek otomobil yerine, hafif ticari araç satın alanlar daha az vergi ödüyorlar. Sözgelimi çıplak fiyatı 40 bin lira olan bir araçtan 14 bin 800 lira ÖTV alınıyor. Daha sonra 54 bin 800 TL üzerinden bir de 9 bin 864 lira KDV alınıyor. Aracın anahtar teslim fiyatı 64 bin 664 liraya ulaşıyor. Yüzde 4 ÖTV’de ise çıplak fiyatı 40 bin lira olan araç için bin 600 lira ÖTV ödenirken, aracın anahtar teslim fiyatı 7 bin 488 liralık KDV eklendiğinde 49 bin 88 liraya ulaşıyor. Yani aradaki fark 15 bin 576 lira düzeyine kadar çıkıyor. Ticari araç alıp da bunu binek otoya dönüştürmenin maliyeti ise 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Aracını binek otoya dönütürenler bunun ruhsat değişimine yaptırmayıp, ÖTV farkını da ödememesi durumunda Maliye 10-15 bin TL düzeyinde vergi kaybına uğramış oluyor.
Maliye: Karar kanuna aykırı
Gelir İdaresi, kararla ilgili Danıştay’a itirazda bulundu. Bir üst düzey yetkili, şu değerlendirmeyi yaptı: “Torba kanundaki düzenleme, gümrükteki yanlış anlama ve algılamalar sonucu hatalı düzenlenen ÖTV beyannameleriyle ilgiliydi. Bu düzenleme, beyan sahiplerini yani araç ticareti yapanları kapsıyordu. 2002-2005 arasında verdiği ÖTV beyannamesinde binek aracı ticari araç olarak gösterenlerden ek ÖTV alınmamasını öngörüyordu. Söz konusu düzenleme beyan sahiplerine dönük yapılmıştı, araç sahiplerine değil. Danıştay, kanuna aykırı bir karar verdi.
‘DÜZELTİLECEKTİR’
Kanundaki düzenleme beyan sahiplerine dönük, aracını tadil edenlere değil. Uygulamada vatandaş, düşük ÖTV ödeyerek Mercedes Vito ya da benzeri aracı alıyor. Daha sonra da bunu binek araca dönüştürüyor. Bu işlem için önce Sanayi Bakanlığı’na tadilat başvurusu yapılması lazım. Daha sonra Emniyet’in bu aracın sicilini değiştirmesi lazım. Bunun ardından da vergi dairesine gidilip, aradaki vergi farkının yatırılması lazım. Gelir İdaresi ve vergi daireleri, bu işlemi izinsiz ya da vergi farkını yatırmadan yapan binlerce kişi için takibat yapıyor. Kararla bunlar da kurtarılıyor. Ancak, itirazımızın ardından bu yanlışlığın düzeltileceğini düşünüyoruz.”
Dönüşümle ÖTV farkının ödenmesi gerekiyor
• Dönüştürme işlemi için araçların öncelikle arka yan panellerine cam açılıyor. İç mekan kaplamalarının tamamlanmasından sonra camlar silikon kullanılarak yapıştırılıyor. • Son aşamada arka koltukların yerleştiriliyor. • Aracın ilk olarak sahip olduğu ticari ruhsat, Trafik Tescil Müdürlüğü’ne başvuruyla binek otomobil ruhsatı haline getiriliyor. ve dönüştürülmüş araç yeni ruhsatla trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor. • Ardından aradaki vergi farkının ödenmesi gerekiyor.
Düzenleme 2003’te yapıldı
1 Ağustos 2003 tarihinden itibaren, hafif ticari araçların otomobile dönüştürülmesi uygulamasına bir düzenleme getirilmişti. Buna göre, ticari araçların otomobile dönüştürülmesi durumunda, değişikliğin ruhsata işlenmesinin yanı sıra ÖTV farkı da alınıyor. 2003 yılına kadar furya halinde yapılıyordu, ancak bu tarihten itibaren bu yönteme başvuranların sayısı oldukça azaldı . Ancak 2005 yılında Maliye vergi kaybını önlemek için yeni bir düzenleme yaparak kontrolleri sıkılaştırdı.