ÖSYM hatası küçük bir unutkanlık

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan bugün basın toplantısı yaptı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan ''2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları'' bilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğunu belirtti.
 
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan ''2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları'' bilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğunun belirlendiği belirterek, ''Bu yanlış küçük bir unutkanlıktan kaynaklanıyor... Bunu iki sayfalık bir düzeltme halinde hazırladık. Bu düzeltmeleri 'osym.gov.tr'adlıinternetsayfamıza da koyduk'' dedi.

49 PROGRAMDA HATA


- 49 programda hata olduğunu belirlendi. Kılavuzu web sayfamıza koyduk, bugünlerde de satışa başlandı. Ayın 22'sine kadar satış gerçekleştirilecek. Kılavuzda 49 programda, 2009 yerleştirmesindeki en küçük puan ve başarı sıralarının yanlış olduğu ortaya çıktı.

KÜÇÜK BİR UNUTKANLIK


- Bunu yanlış küçük bir unutkanlıktan kaynaklanıyor. Görme engelli adayların yerleştirmelerinde değişik bir yöntem uygulanıyor. Bu programların en küçük puanları düşük kalmış, o yüzden başarı sıraları da yanlış olmuş. Bunu iki sayfalık düzeltmeleri hazırladık. Tüm adaylar bunun dökümünü alabilirler.

YANLIŞ İZLENİM OLUYOR


- Bu 49 program yanında, bana gelen tepkiler içinde neredeyse tüm programların başarı sırası ve puanları yanlışmış gibi bir izlenim oluyor. Bir kere bu yıl önemli değişiklikler yapıldı. Bunları unutmamak lazım. Hatırlayalım. Geçen sene sadece 2 sınav yapılırken, 1+1'ken bugün 1+5 sınav yapıldı.LYStestlerindeki soru sayıları önemli derecede arttı. LYS testlerinin süreleri birbirinden ayrıldı. Puan türleri 7'den 18'e çıktı. Sınav yerleştirme puanlarının aralıkları 100'den 500'e çıkarıldı. Geçen sene alan içi yerleştirmede okul başarısının yetkisi yüzde 19 iken bu yüzde 13'e indi. Bunun ciddi sonuçları yansımaları var.

YAPILAN YORUMLAR YANLIŞ

- Ek puanların oranı azaltıldı. Geçen sene ek puanla girilen öğretmenlik programları ve lisans programlarına bu yıl da ek puanla giriliyor. Ama bunun yerleştirme puanına oranı yüzde 4,35'e indi. Geçen sene en fazla 380 olan puana 24 ek puan veriliyordu. Bu sene 515 olan puana 25 puan veriliyor. Bunları dikkate almadan yapılan yorumlar yanlıştır.

- Bu yıl sistemde çok şey değiştiği için, verebileceğimiz ne minimum puan var, ne de başarı sırası var. Bunları verdiğimizde öğrencilere karşı yanıltıcı oluruz. O yüzden hiç yoktan iyidir mantığıyla bir benzetim çalışmaları yaptık. Bunun sonucu da gerçek değerleri elde etmemizi sağlamıyor. Bunun için bu yılki sınavı geçen sene de yapmamız gerekirdi.

BAŞARI SIRASINDA DEĞİŞİKLİK YOK


- Geçen sene bir çok programa alan dışı yerleşme yoktu katsayı nedeniyle. Bu sene kılavuzdaki başarı sıraları da gösteriyor ki tüm programlara alan dışı yerleşmeler olabilir. Bunun olamayacağı program yok. Ama tabii tercih yapılırsa. Ancak şunu da görüyoruz, alan dışı yerleşmelerin sayısı düşük olacaktır. Örneğin bir tıp programına alan dışı yerleşen 3-5 kişi olacaktır. Bu yerleşmeler nedeniyle de programın minimum puanı yükselmeyecektir. Her programa alan dışı yerleşme olabilecek ama sınırlı sayıda olduğu için, çok talep edilen programlara sınırlı sayıda alan dışı yerleşme olduğu için, minimum puan yükselmeyecek, alan içi yerleşenlerin de başarı sırasında bir değişiklik olmayacaktır.

EK PUAN ETKİSİ AZALDI

- Ek puanın etkisi bu sene ciddi bir biçimde azalmıştır. Öğretmenlik programlarına, öğretmen liseleri dışından daha çok aday yerleşecektir. Bu yüzden de bu programlara ek puanla yerleşen adayların başarı sırası küçülecektir

Eğitim Haberleri