YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite sınavı için iki model düşündüklerini belirterek, "Çocuklar seneye yeni bir sınav sistemiyle sınava girecek. İki model üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılan Özcan, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Düşündükleri İngiliz sistemi modelini anlatan Özcan, lise son sınıfta 5'li sınav sistemi yapılacağını, 5 dersin 3'ünde başarılı olanların belli puan üzerinde üniversiteye yerleştirileceğini söyledi.
Bir gazetecinin "Bu dershaneye fazla yönelmeyi artırmaz mı?" yönündeki sorusu üzerine Özcan, şunları söyledi:
"Öğrencilerin çoğunu teknik ve mesleki okullara sevk edersen üniversite kapılarına yığılmadan kurtulursun. 1 milyon 600 bin çocuk üniversite sınavına giriyor. Bunun yüzde 30'u üniversiteye gelse 480 bin çocuk eder. Biz zaten 400 bin alıyoruz. 80 bin daha alırız. Hiç kimse açıkta kalmaz. Öbür kalan yüzde 70'te mesleki okula gider, oradan mezun olur. Türkiye'nin eğitimde yer bulma sorunu kalmaz."
Üniversite sınavı için iki model düşündüklerini belirten Özcan, "Çocuklar seneye yeni bir sınav sistemiyle sınava girecek. İki model üzerinde çalışıyoruz. Hangisi daha iyiyse 1-2 ay daha düşüneyim yeni sistemi söyleyeceğim" dedi.
Özcan, gazetecilerin ikinci modelle ilgili ısrarlı sorularına cevap vermezken, "En akla yatkın olanı uygulamaya sokacağız" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Dünya Bankası, Türkiye'nin eğitime çok para harcadığını, ama bunun bir kerede kurslara harcanan para olduğunu söylüyor" sözleri üzerine Özcan, "Doğru kurslara çok para gidiyor. Bunun çözümü ise 50 bin öğrenci kabul eden 20 tane üniversite açabilirsek, bu sene içerisinde 1 milyon öğrenciyi içeriye alırız. Belki çözeriz bu yolla. Türkiye'de bu ekonomiyle bunlar yapılmayacağına göre bunları hiç konuşmayalım" şeklinde konuştu.
Haber7 - İHA