ÖSS'de Ne Değişti?

ÖSS'de kitabı olmayan dersten soru gelecek, uzman yorumuyla, konu ve soruların kapsamındaki değişiklikler ne getiriyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 2009'da yapacağı Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) kapsamını yeniden belirledi. Geçen yıldan farklı olarak bazı derslerin soru dağılımı ve kapsamı değiştirilirken, hâlâ kitabı basılmayan derslerden de soru çıkacağının açıklanması öğrencileri endişelendirdi.


Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl 12. sınıflar için çağdaş Türk ve dünya tarihi dersini okutma kararı aldı. Ancak, ortada kitap olmadığı için her öğretmen kendi kaynağına göre konu işliyor. ÖSS Sosyal 2'de bu alandan soru çıkacak olması üniversite adaylarını endişelendiriyor. Zirve ve Güvender Yayınları Tarih Yayın Yönetmeni Erkan Demir, çağdaş Türk ve dünya tarihi dersiyle ilgili eksiklikler giderilmeden testlere soru konulmasının sakıncaları olduğunu vurguladı. Demir, "Mezun adayların bu dersi okumamış olmaları ve piyasadan edinebilecekleri yayınların bulunmaması adayların endişe kaynağı." dedi.

Bu yıl ÖSS'de testlerin kapsamı yeniden belirlendi. Eşit Ağırlık-2 puanının oluşmasına kaynaklık eden psikoloji soruları sadece Sözel-2'de sorulacak. Fen-2 testine kaynaklık eden fizik, kimya ve biyoloji soruları eşitlendi. Matematik-2 testine ek olarak analitik geometri dersi konuldu. Tarih bölümünde bu yıl okutulmaya başlanan çağdaş Türk ve dünya tarihinden soru gelecek. Eğitimcilere göre, ÖSS ile ilgili çözüm bekleyen başka sorunlar da var. Geçen sene Edebiyat-Sosyal bölümünde olması gereken bazı sorular Sos-1'de çıktı. Bu yıl Edebiyat-Sosyal bölümündeki coğrafya sorularının yalnızca Türkiye coğrafyasından olup olmadığı ve Sos-2'deki coğrafya sorularının tamamının ülkeler coğrafyası konularını içerip içermediği bilinmiyor. FEM Dershaneleri Rehberlik Zümre Başkanı Faruk Ardıç'ın verdiği bilgiye göre psikoloji ve sosyoloji bölümlerinin EA-2 puanıyla öğrenci almasına rağmen, bu bölümü tercih edenler bu derslerin sorularını çözmeyecek. Psikoloji ve sosyoloji sorularını çözmesi zorunlu olan sözel öğrenciler bu bölümlere giremeyecek. Hukuk bölümü için önemli görülmeyen tarih, sosyoloji, psikoloji gibi sosyal bilimlere ait soruları çözmesine gerek olmayan öğrencinin, hukuk bilimiyle ilgilisi bulunmayan fizik, kimya ve biyoloji sorularını çözmesi zorunlu tutulacak.

Okullara 'not denetleme timleri' geliyor

Bazı öğretmenlerin öğrencilere haksız not vererek ortalama yükselttiği, sınıf atlattığı iddiaları Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. 'Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının değerlendirilmesi' konulu bir genelge yayımlayan bakanlık, sınavda alınan puanla öğrencinin diploma notunun karşılaştırılmasını istedi. Bu çerçevede ilköğretim müfettişleri ile uygun görülen yönetici ve deneyimli öğretmenlerden 'çalışma grupları' oluşturulacak. 'Not denetleme timi' olarak çalışacak gruplar, meslek etiğine aykırı davranan öğretmenleri tespit ederek uyaracak. Uygulamaya devam edenler hakkında ise görevden uzaklaştırma cezaları verilecek. Uygulama ile yeni ortaöğretime geçiş sisteminin yapısı gereği, bir öğrencinin yıl sonu başarı puanı ile SBS'den almış olduğu puanın denk ya da yakın olması bekleniyor. Öğrencinin sınavda yaşadığı olumsuzlukların dışında ortaya çıkan farklılıkların ise incelenmesi öngörülüyor. Yüzlük sisteme çevrilen SBS puanları ile yıl sonu başarı puanı arasında 30 puan fark olanların tespit edilmesi talep edildi. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri de okulların SBS sonuçlarını değerlendirecek. e-okul sistemini kullanarak başarının artırılması ve okullar arası farkın, olumlu yönde gelişme sağlayacak biçimde giderilmesi için gerekli tedbirleri alacak. İbrahim Asalıoğlu, Ankara

Eğitim Haberleri