ABD'nin Geri Çekilmesinin Ardından Bölgede Kartlar Yeniden Karılıyor. Tahran ve Ankara, Bağdat Hükûmetinin Üzerindeki Nüfuzlarını Genişletmeye Çalışıyorlar.
ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından Irak'ta yeni menfaatçiler ortaya çıkıyor. Yani Türkiye ve İran bölgedeki etkilerini genişletmek istiyorlar.
Türkiye özellikle Kürtlerin yaşadığı Kuzey Irak'a ilgi duyuyor. Aralarında pek çok petrol firmasının da bulunduğu 500'den fazla Türk şirketi, başkenti Erbil olan otonom bölgede işyerleri açtılar. Ayrıca Türkiye, Irak petrolü için Akdeniz'e doğru giden yolda önemli bir geçiş ülkesi.
Geçtiğimiz sene bu bölgede 16 milyar dolar değerinde projeler kararlaştırıldı. Türkiye İstatistik Kurumunun bildirdiğine göre Irak, 2010 yılının Haziran ayında 480 milyon avroluk bir hacimle Türk ihracatının en önemli 4'üncü alıcısıydı. Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı ise 855 milyon dolar değerindeki hacmiyle Almanya oldu.
Fakat Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı ekonomik ihracat çok da çıkarsız değil. Bölgedeki yoğun etki, otonom bölge Kürdistan'ın Bağdat'tan ayrılmasını engellemek ve Kürt isyancı örgütü PKK'nın etkisini bastırmak için kullanılacak. Zira isyancılar bu bölgeyi geri çekilme bölgesi olarak kullanıyor. Türk ordusu, Irak topraklarında da bulunan PKK mevzilerini defalarca vurdu.
Süt Fabrikası Açıldı
7 sene önce devrilen Saddam Hüseyin'in ardından İran da Irak'la ekonomik ilişkiler kurmaya çalışıyor. Devlet kanalı "Press-TV"nin bildirdiğine göre, İran bu bağlamda kısa süre önce 3 milyon dolara Irak'taki ilk süt fabrikasını kurdu ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi yılda 7 milyar dolara yükseldi.