Onun hakkında bir türlü karar verilemiyor

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i yargılandığı davada fotokopiler üzerinden 'jet kararla' tahliye eden Yargıtay, 'yüz kızartıcı suç'tan hüküm giyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin hakkında bir türlü karar veremiyor. Tekin'in dos

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki kararı vermek için mahkeme dosyasını özel kurye ile Ankara'ya getirip, bir günde işlem yapan Yargıtay, 'evrakta sahtecilik'ten hüküm giyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in 11. Ceza Dairesi'nde bulunan dosyasını ise tam 478 gündür bekletiyor. Gürsel Tekin, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde 'evrakta sahtecilik'ten yargılanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı. İstediği zaman 'jet hızla' kararlar veren Yargıtay'ın bu tavrı, "Dosya, Gürsel Tekin'in milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhına bürünmesi için mi bekletiliyor?" sorularına yol açtı.

RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK

Gürsel Tekin Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yaptığı sırada, Belediye Encümeni, 10 Mart 2005'te Suadiye Movieplex Sinema Salonu'nun yapımında ruhsata aykırı ilave bulunulduğu gerekçesiyle yıkım ve para cezası kararı aldı. Encümenin verdiği kararı dikkate almayan Tekin ise yasaları ihlal ederek, 26 Mayıs 2006'da sayı numarası da vermeden binaya ruhsat verdi. Tekin'in işlemi yargıya taşınınca hukuksuzluklar ortaya çıktı. 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla Kadıköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tekin için suçun 'evrakta sahtecilik'e girdiği belirtilerek, dosyası Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Tekin'in yargılanması 3 yıldan fazla sürerken, 'resmi belgede sahtecilik' yapıldığı kanaatine varan Ağır Ceza Mahkemesi suçun cezasını 24 Aralık 2009'da 2 yıl 6 ay hapis cezası olarak belirledi. Tekin ise itiraz hakkını kullanarak dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Tekin'in dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği dönemde olay basına yansıyınca dosya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderildi.

DOKUNULMAZLIK KAZANACAK

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde 478 gündür bekleyen dava dosyası ile ilgili çıkacak bir 'onama' kararı Gürsel Tekin'in siyasi kariyerinde büyük bir kırılmaya neden olacak. 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamasından hüküm giyecek olan Tekin'in milletvekili adaylığı da 'yüz kızartıcı suç' işlediği gerekçesiyle düşecek. Yargıtay kararı eğer 12 Haziran'dan önce çıkarsa, Tekin, TBMM'ye giremeden hapse girme tehlikesi yaşayacak. Kararın seçimlerden sonra çıkması halinde ise Tekin, milletvekili dokunulmazlığına bürünmüş olacağı için söz konusu yaptırım uygulanamayacak.

DOSYADA GİZEMLİ BELGE KAYBI

Suadiye Movieplex Sinema Salonu'na 26 Mayıs 2006 tarihinde verdiği ruhsatın evrakta sahteciliğe girdiği gerekçesi ile 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Gürsel Tekin'in, Yargıtay'daki dosyasından bir belgenin de esrarengiz bir şekilde 'kaybolduğu' belirtiliyor. Dosyada karar sürecini uzatmak için bir avukatın, Yargıtay'daki dosyadan karar vermeyi engelleyecek şekilde evrak aldığı iddiaları da geçtiğimiz günlerde ortaya atılmıştı. Evrakların eksikliğinden ötürü Yargıtay 11. Ceza Dairesi dosyayı tekrar Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade ederek, 'kaybolan' evrakın tamamlanmasını istedi. Evrak kaybetme ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açtığı ve Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nden de görüş istendiği öğrenildi. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kayıp belgeyi tamamlayıp dosyayı bir an önce Yargıtay'a göndermesi bekleniyor.

TEMİZ SİYASET LAFTA

'Temiz siyaset, temiz toplum' diyerek yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gelecekte yaşanması muhtemel eleştirileri milletvekili adaylarından aldığı "Seçildiğim zaman dokunulmazlığın kaldırılmasını isteyeceğim" yazılı taahhütlerle aşmaya çalışıyor. Böyle bir ortamda Kılıçdaroğlu'nun, Yargıtay'da bekleyen dosyası olan Gürsel Tekin ile birlikte milletvekili listelerini belirlemesi dikkat çekti.

 

GEÇMİŞTE VERİLEN JET KARARLAR

Gürsel Tekin hakkındaki kararı 478 gündür veremeyen Yargıtay, geçmişte verdiği jet kararlarla şaşırtıyor. Ankara'da görev yapan öğretim üyesi Pınar T. ile görev yaptığı üniversite arasındaki dava, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından 'postada geçen zaman dahil' 30 günde sonuçlandırılmıştı. Bunun yanında DTP'lilerin örgüt propagandası yapmakla suçlandıkları dava, tutuklu sanık olmamasına rağmen öncelikli olarak incelenmiş ve öldürülen PKK'lılar için Kürtçe mevlüt okutulması üzerine hakkında dava açılan 17 DTP'li hakkında verilen 10 aylık hapis cezası, Yargıtay'ın birkaç aylık çalışmasıyla onanmıştı. Diğer yandan, İzmir Urla'da liseli arkadaşını 37 yerinden bıçaklayarak öldüren Celalettin Erkal, cezası 5 yıl içinde kesinleşmediği için serbest kalmış, Erkal kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Yargıtay'ın jet kararıyla tekrar hapse atılmıştı.

ERBAKAN İÇİN 5 GÜN YETMİŞTİ

Merhum eski Başbakan Necmettin Erbakan, 2002 seçimlerinde Konya'dan bağımsız milletvekili adaylığı için YSK'ya başvurdu. Erbakan, daha önce Bingöl'de yaptığı bir konuşma nedeniyle mahkum olmuş, ancak Diyarbakır DGM'den memnu haklarının iadesini sağlamıştı. Adaylığının önünde engel kalmayan Erbakan için seçimler öncesi Adalet Bakanı olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Aysel Çelikel, Yargıtay'a yazılı emirle itiraz etti. Çelikel'in itirazı üzerine harekete geçen yargı, 5 gün içerisinde bütün işlemleri tamamlayarak Erbakan'ı tekrar siyasi yasaklı hale getirdi.

HABERAL İÇİN BİR BUÇUK AY

Ergenekon davası sanıklarından Mehmet Haberal'ın, kendisini tahliye etmedikleri gerekçesiyle Ergenekon davasına bakan 9 hakim hakkında açtığı tazminat davası yine Yargıtay'ın jet kararları listesinin üst sıralarında yer alıyor. Davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, meslektaşlarını 1.5 ay gibi bir sürede 1.5'er bin TL tazminata mahkum etmişti.

ERDOĞAN İÇİN ÖZEL KURYE

Yargıtay'ın jet hızıyla verdiği bir başka karar ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile ilgili olanıydı. Okuduğu şiir sebebiyle siyasetten uzaklaştırılan Erdoğan, 2002 yılındaki milletvekili listeleri verilirken Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği adli sicil kaydına rağmen Yargıtay, dava dosyasını özel kuryeyle Ankara'ya getirterek Erdoğan'ın ismini milletvekilleri listesinden sildirmişti.

DİKKAT ÇEKEN DAİRE: 11. CEZA

Gürsel Tekin'in dava dosyasına bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki tahliye kararıyla da dikkat çekmişti. Cihaner davasında karar 'fotokopiler' üzerinden verilmiş ve 'terör örgütü' suçlamasıyla yargılanan tüm tutuklu sanıklar beraat ettirilmişti. Aynı daire, yerel mahkemedeki dava dosyasının gelmesini bile beklemeye gerek görmemişti.

 

TEKİN ŞAİBELİ BİR YARDIMCI

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Gürsel Tekin'in 2008/305 esas dosya numarası ile Kadıköy Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'resmi belgeyi sahte olarak düzenleme' suçundan 24 Aralık 2009'da 2 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldığını söylemiş ve "Bu dosya halen Yargıtay'dadır. Şaibeli bir genel başkan yardımcısı partimize zarar vermektedir. Bu nedenle Gürsel Tekin'in istifa etmesi ve aklandığı takdirde yeniden partiye dönmesi gerekir" demişti.

 

SÜREÇ KAĞNI GİBİ

* Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi 24 Aralık 2009'da Gürsel Tekin'e 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

* Tekin, karara itiraz ederek davayı Yargıtay'a taşıdı.

* Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde Tekin'in dava dosyasından bir evrak esrarengiz bir şekilde 'kayboldu'.

* Evrak eksikliği nedeniyle Yargıtay, dosyayı Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti.

* Tekin'in milletvekilliğini engelleyecek dosya 478 gündür Yargıtay'da bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri