Ömer Tuğrul İnançer, vefatının 2. yılında anılıyor

İSTANBUL (AA) - FATİH TÜRKYILMAZ - Mutasavvıf, yazar, müzisyen, avukat ve İstanbul Cerrahi Asitanesi'nin 21. postnişini Ömer Tuğrul İnançer'in vefatınınüzerinden 2 yıl geçti.

İSTANBUL (AA) - FATİH TÜRKYILMAZ - Mutasavvıf, yazar, müzisyen, avukat ve İstanbul Cerrahi Asitanesi'nin 21. postnişini Ömer Tuğrul İnançer'in vefatının üzerinden 2 yıl geçti.

Türk düşünce hayatının önemli temsilcileri arasında yer alan ve postnişinlik yaptığı tekkede gönülleri imar eden İnançer, 5 Mayıs 1946'da Bursa'da dünyaya geldi.

Usta sanatçı, ilk ve orta tahsilini Bursa'da tamamladı. Ortaokul yıllarında müzik öğretmeni tarafından Bursa Öğretmenler Derneğinde Batı müziği derslerine yönlendirilen İnançer, daha sonra Bursa camilerinde görev yapan usta müezzinlerden özel dersler aldı.

Ömer Tuğrul İnançer, yüksek tahsili için geldiği İstanbul'da, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Üniversite yıllarında özel olarak müzik dersleri alan sanatçı, Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi ve Emin Ongan'ın öğrencisi oldu.

- Tasavvuf ve tasavvuf musikisi alanında çok sayıda konferans verdi

İnançer, her yıl aralık ayında Konya'da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde mutriban (okuyucu) takımında yer aldı.

Türk müziğinin bütün usullerine hakim olan sanatçı, Mevlevi ayinini "devr-i kebir", "hafif" ve "zincir" gibi büyük usullerle beraber yürütebilecek beceriye de sahipti.

Usta sanatçı, yaklaşık 20 yıl çeşitli şirketlerde avukat ve müşavir olarak çalıştı, 1991'de Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunda sanatçı-müdür olarak çalışmaya başladı.

İnançer, Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfının mensubu olan İnançer, 1999'dan vefatına kadar bu vakfın başkanlığını yaptı.

Çeşitli radyo ve televizyon programlarına misafir sanatçı ve konuşmacı olarak katılan sanatçı, tasavvuf ve tasavvuf musikisi alanında yurt içi ve dışında çok sayıda konferans verdi.

- Şeriat, tarikat, hakikat üçlüsüne önem verirdi

Tasavvuf öğretilerinde şeriat, tarikat, hakikat üçlüsüne önem veren Ömer Tuğrul İnançer, özellikle "hakkaniyet" kavramına dikkati çektiği konuşmalarında, şeriatı "İslam dininin özü", tarikatı "bireylerin Allah'a yakınlaşmak için izleyebilecekleri yollar", hakikati ise "Allah'ın varlığına ve birliğine inanç konusunda derinlemesine bir anlayış" olarak tanımlıyordu

Ömer Tuğrul İnançer, 4 Eylül 2022'de geçirdiği kalp krizi sonucu 76 yaşındayken vefat etti. Fatih Camii avlusunda kılınan cenaze namazının ardından İnançer'in naaşı, İstanbul Fatih'te bulunan Nureddin Cerrahi Tekkesi Haziresi'ne defnedildi.

- "Millete hizmet noktasında tereddütsüz hayatını sürdürmüş"

Cenaze törenine katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnançer için şu ifadeleri kullanmıştı:

"Mutasavvıf, hukukçu, edebiyatçı, millete hizmet noktasında tereddütsüz hayatını sürdürmüş olan hocamızı tanıdım tanıyalı böyle gördüm, böyle bildim."

İnançer'in kaleme aldığı eserler arasında "Dinle Neyden & Mesnevi Sohbetleri", "Vakte Karşı Sözler", "Ömer Tuğrul İnançer ile Gönül Sohbetleri", "Bir Muhammedi Aşık: Hz. Mevlana", "Muhabbet Peygamberi Hz. Muhammed", "Sohbetler", "Gönül Gözü", "Şarkılar Seni Söyler", "Mübarek Vakitler" ve "Kalb-i Selim" yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri