Ömer Lütfi Mete'yi Anlattılar

Kalbine yenilen gazeteci yazar Ömer Lütfi Mete için bilim adamları ve meslektaşlarından peş peşe açıklamalar yapılıyor. En çarpıcı açıklama ise Mahir Kaynak'tan geldi.

 

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete'nin vefatına ilişkin, ''Yeri doldurulamayacak değerli sanatçı ve edebiyatçılarımızdan biri olarak kaybı, Türk milletinin kaybıdır'' dedi.

Pala, Ömer Lütfi Mete'nin vefatıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mete'nin, Türk edebiyatı ve sanatına yönelik çalışmalarıyla yeri doldurulamayacak bir isim olduğunu söyledi.

İskender Pala, Mete'ye Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır dileyerek, ''Yeri doldurulamayacak değerli sanatçı ve edebiyatçılarımızdan biri olarak kaybı, Türk milletinin kaybıdır'' diye konuştu. 

MAHİR KAYNAK

Yazar Mahir Kaynak da Ömer Lütfi Mete ile ''Derin Devlet'' kitabının yazımı sırasında tanıştığını, kitapla ilgili konularda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Kaynak, Mete ile dünya görüşleri arasında bir birlik ve benzerlik olduğunu vurgulayarak, ''Son derece vatansever ve ülkesine karşı namuslu bir biçimde yaşayan, çıkar peşine düşmeyen, dürüst bir insandı'' dedi.

Kişilik olarak Mete'yi çok takdir ettiğini anlatan Kaynak, ''Katıldığımız açık oturumlarda karşılaştık. Sonra da görüşlerimizin birbirine yakınlığı nedeniyle kitap yazmaya karar verdik. Kitap yazarken herkes kendi görüşünü yazar ve birleştirirdik'' diye konuştu.

Araştırmacı-yazar Dursun Gürlek de Mete'nin kendi nesillerinden ve ehli kalem olduğunu belirterek, ''İşlek bir kaleme sahipti. Yakın tarihi iyi bilirdi. Vatan, millet hasretiyle içi yanan, daima hareketli ve bu hareketini kalemine yansıtan son derece cevval bir arkadaşımızdı. Kendisini en az 30-35 yıldır tanıyorum. Şu bakımdan üzülmüyoruz ki arkasından eser bırakıp gitti. Dolayısıyla eserleriyle ikinci ömrünü yaşayacak'' şeklinde konuştu.

-''KENDİ TARZINI YARATTI''-

Gazeteci-şair Olcay Yazıcı da Ömer Lütfi Mete ile yakın bir dostluk içinde olduğunu ifade ederek, ''Türk edebiyatı önemli bir kalemini kaybetti. O, batıyla doğunun sentezini yapıp kendi tarzını yarattı'' dedi.

Mete ile dostluklarının uzun yıllara yayıldığını, Türk Edebiyat Dergisi'nde birlikte çalıştıklarını anlatan Yazıcı, ''Bu toplumun değerlerine bağlı bir aydındı. Doğruları, daha doğrusu toplumun gerçeklerini hicivli bir şekilde anlatırdı'' şeklinde konuştu.

Yazıcı, gazeteciliği ve şairliğinin yanı sıra Mete'nin son yıllarda senaryo çalışmalarına da ağırlık verdiğini ifade ederek, Mete'nin yazdığı senaryolarla herkesin beğenisini kazandığını, sinemada yaptıklarıyla Türkiye'de birçok gerçeği ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Mete'nin, Türk toplumunun çok değerli bir aydını olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Bazı aydınlarımızda olduğu gibi yabancı kültür hayranı değildi. Haysiyetli bir aydındı. Doğduğu toprakların değerinin farkındaydı'' şeklinde konuştu.  

Yazıcı, yazılarında kimseyi memnun etmek gibi bir çabası olmayan Mete'nin manevi bir yönü bulunduğunu vurgulayarak, ''Münevver bir edebiyatçıyı kaybettik. Acımız büyük'' dedi.

Mete'nin insanları aklı selime çağırdığını, insanlara nasihatler veren bir yanı olduğunu kaydeden Yazıcı, Mete'nin, son yıllarda kaybolmaya başlayan toplumun değerlerini yazılarıyla gençlere aktarmaya çalıştığını vurguladı.

-''ÖNEMLİ BİR DEĞERİMİZİ KAYBETTİK''-

Gazeteci-yazar Beşir Ayvazoğlu da çok iyi bir gazeteci olan Mete'nin güçlü bir kaleme sahip olduğunu söyledi.

Ayvazoğlu, Mete'nin, gazeteciliğin de ötesine geçip, yorumculuğuyla da dikkati çeken bir yazar olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Ömer Lütfi Mete, başka alanlarda da başarılı olmuş bir isimdi. Sinema alanında, özellikle dizi film senaryosuna yeni bir renk, yeni bir soluk ve bir tat getirenlerin başında geliyordu. Bu bakımdan hem Türk basını hem de Türk sinemasının büyük bir kayıp verdiği düşüncesindeyim. Önemli bir değerimizi kaybettik, yeri zor doldurulur.''

Gazeteci-yazar Abdurrahman Şen de her ölüm gibi Mete'nin ölümünün de erken olduğunu söyledi.

Şen, çok renkli ve zengin bir kişiliğin yitirildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Onun verebilecekleri vardı daha bu ülkeye. Gençlerin örnek alması gerekebilecek hem dini altyapısı, dini bilgisi olan hem de çok iyi bir aydın olan, sinemayla içli dışlı, spor bilgisi çok engin bir kişiydi. Türk kültür dünyası ve medyasının başı sağ olsun.''

Ömer Lütfi Mete'nin arkadaşlarından yazar Yusuf Özarslan ise Mete için ''Bir gönül adamıydı'' ifadesini kullandı.

-TİMAŞ YAYIN GRUBU GENEL MÜDÜRÜ OKÇU-

Öte yandan, Timaş Yayın Grubu Genel Müdürü Osman Okçu da Mete'nin vefatı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Okçu, açıklamasında, şunları kaydetti:

''Derin Devlet, Derin PKK, Dünyayı Kimler Yönetiyor, Asker ile Cemre, Erdoğan Operasyonu, Milliyetçilik Milliyetsizlik ve Gülce isimli kitaplarımızın yazarı, hem edebi hem de fikri anlamda bugünkü Türkiye'nin düşünce hayatında çok fazla emeği olan Ömer Lütfi Mete beyefendinin vefatına çok üzüldüm. Fikir ve eserleri yalnızca bugünü değil, yarını da şekillendirecek kuvvet ve kudrette olan yazarımıza rahmet, ailesine metanet ve sabır diliyorum.''

Hayat Haberleri