Oktay Ekşi canlı yayında kendini savundu

'Az demişiz' yazısıyla nedeniyle Hürriyet'ten istifa etmek zorunda kalan Oktay Ekşi, Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtladı...

Son günlerin olay adamı Oktay Ekşi, Habertürk ekranlarında istifasının perde arkasını anlattı. Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Ekşi, hakkındaki iddialara da cevap verdi.

Hükümeti hedef alan 'Az demişiz' yazısıyla gündeme bomba gibi düşen aldığı tepkiler sonucu istifa etmek zorunda kalan eski Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi canlı yayında konuştu. Hidroelektrik santrallerle ilgili hükümeti eleştirdiği yazısında "Bu zihniyet analarını da satar" ifadesini kullanan Ekşi, Ece Üner'in sorularını yanıtladı.

İstifa ederek doğru olanı yaptığını kaydeden Ekşi, "Mayın tarlasında yürürken yanlış yere bastım." dedi. Yazısının hukuken suç teşkil eden bir içeriği olmasıdığını savunan Ekşi, 'o yazıda hukuken bir sorun yok ama siyaseten istismar edilecek bir yanı vardı' diyerek kendini savundu.

O ifadeyi neden eklediniz?
Aslında bunu sütunumda ifade ettim. Tekrar edeyim. Benim normal yaşamım şudur: Akşam yemeğimizi yeriz, sonra çalışmamı yaparım, okuyacağım bir şey varsa okurum. Uzatmayayım… Televizyonda bir şeye takıldım. Çalışma odama indim, faksın üzerinde makalem faksla geri gelmiş. Normalde eşim faks geldiği zaman alır okur... Belli ki Aysel o gün okumamış… Şöyle bir bakayım dedim, birkaç şeyi düzelttim. ‘SİT’ kavramını küçük harflerle yazılmış mesela… Yazının sonunu, daha vurucu olması için, iki kelimeyi değiştirdim. ‘Bu zihniyet her şeyi satar’ çok fazla sıradan geldi. Onu vurgulayacak, daha da güçlendirecek bir mesaj vereyim, dedim. ‘Babalar gibi satarız’ kavramları da bu siyasi iktidar tarafından dile getirildiği için sanıyorum o saniyede aklımdan geçti. ‘Analarını bile satarlar’ dedim. Ertesi gün, ‘Keşke daha iyi bir kelime kullansaydım’ dedim. Ama hukuk açısından, hem AİHM hem de bizim mahkemelerimizin hem de bizzat bugün Başbakan Yardımcısı olan Cemil Çiçek’in Adalet Bakanıyken ifade ettiği temel değerler ışığında suç teşkil edecek bir unsur yok. Ama siyasal istismara neden olacak şekilde kelimeyi değiştirdiğimi o anda fark edemedim.

Değişiklik gece olduğu için, ‘o saatte sorumlu kimse yok’ deniliyor…
Vardır da, bunca yıllık deneyimim nedeniyle daha bir toleransla bakıldığını zannediyorum. ‘Arkadan dolandılar’ ifadeleri onu yazanları anlatıyor.

Mesleki anlamda ‘onurlu bir intihar’ mı etmek istediniz?
Hayır, hiç alakası yok. Ben memnunum mesleğimden. Ben yiğitlik yapayım, haddini bildireyim diye bir meselem yok. Maksadımı daha iyi ifade eden kelimelerin istismara müsait olması... 58 sene bu iş ip üstünde yürüme işi… Benim gibi haftada 6 gün makale yazan biri iseniz bir gün boşa da basabilirsiniz. Benim olayım bu. Türkiye’de gazeteci iseniz hep mayın tarlasında yürüme sorumluluğunu üstlenmişsiniz demektir. Ben bunu yapabileceğimi düşünen biri olarak bu memlekette bulundum. Mayın tarlasında yürürken yanlış yere bastım.

Yazınızdaki değişikliği gazete yönetimiyle konuştunuz mu?

28'inin sabahı çıktı bu yazı. 29'unda ben gazeteye geç geldim. Baktım ki ortalık karışmış. Genel Yayın Yönetmeni ile konuştum, ‘Acaba benim bilmediğim birileri girdi de mi, bu yazı değişmiş?’ denildi. Enis Berberoğlu sordu bunu. Daha vurucu olması adına bu ifadeyi değiştirdiğimi söyledim. Ben de bunca yıl bu işin içinde bulunan bir insan olarak bu sorumluluğu üstlenmek durumundayım. ‘Enis bunun profesyonel bir bedeli varsa bunu üstlenirim’ dedim. Hemen ardından dedim ki, ‘Tepki benim maksadımla uyuşmuyor ama okuyucu öyle algılamış görünüyor. Okuyucu böyle algıladıysa bunu göz ardı edemezsin. Özür yazısı yazarım’ dedim. Hepimiz kusur işleyebilecek yaratıklar olduğumuza göre, özür dilediğiniz zaman mesele çözülür

İstifa aklınızda yok muydu?
Hayır. Tüm sütun boyunca özür diledikten sonra... ‘Bunun bedeli varsa, bunu da üstlenirim’ dedim. Ama ‘kellesini de almak lazım’ anlayışını gördüm. O gerçeği görünce gazeteden de, başyazarlıktan da istifa etmeyi düşündüm. Yönetimle de mutabık kaldık ayrıldık.

Aydın Doğan’la görüştünüz mü?
Evet onunla görüştüm. ‘Yönetimle’ derken onu kastettim. İstisnasız herkes arkamda oldu. Ama ortada bir tablo var, bunun gereğini yapmayı ben aklıma koydum. Tepkilerden fark ettim ki en doğrusunu yapmışım.

Eleştirenler arasında meslektaşlarınız da var. ‘Bundan hiç beklemiyordum’ dediğiniz oldu mu?
İzin verin bununla ilgili bir değerlendirme yapmayayım. Herkes kendi kişiliğinin gereğini yaptı. Elbette kimse beni sevmek zorunda değil. Bugünkü tablo içinde şu veya bu nedenle olumsuz yazanlar olabilir, vardır. Çok olumlu, dostça değerlendiren arkadaşlarım da oldu. Bunları değerlendirdim. Ama isim ifade etmem doğru değil.

İSTİFA EDECEK Mİ TEKLİF ALDI MI?
Ece Üner
, Ekşi'nin başkanlığını yaptığı Basın Konseyi'ndeki görevinden istifa etmesi gerektiği yönündeki yorumları hatırlatarak 'Konseyin başkanlığından istifa etmeyi düşünüyor musunuz?' diye sordu.

Bülent Arınç, ‘Basın Konseyi Başkanlığından da istifa etmeli’ dedi…
Fırıncıya da söylese, fırıncıdan ekmem almam yasaklansa!

Basın Konseyi’nde istifa etmeyi düşündünüz mü?
Hayır. Basın Konseyinde bizim toplantı günümüzdü. ‘Size olayı anlatayım, benim gıyabımda değerlendirme yapın’ dedim. Ben odadan çıktım. Sonra katılanlardan bir üyenin muhalefetine karşın 21 veya 23 oy vardı, onların oylarıyla güven tazeledim.

Yeni bir teklif aldınız mı?
Hayır.

Peki geri dönmeyi düşünüyor musunuz?
Mesleğimi çok seviyorum. Fırsat olursa neden olmasın?

AYDIN DOĞAN'LA NASIL AYRILDILAR?
Ece Üner
konuğuna, Aydın Doğan'ın süreci nasıl karşıladığını da sordu ve ayrılık görüşmesinin detaylarını öğrenmek istedi.

"İstifa amaçlı görüşmemiz gayet profesyonelce geçti. Oyun tümüyle kurallarına göre oynandı. Ancak sonrasında elbette sarıldık, helalleştik. Kendisine O'nu üzfüğüm için üzgün olduğumu söyledim."

Kendisini üzdüğünüzü söyledi mi?

Oktay Ekşi:
Hayır, Aydın Bey çok zarif bir insan olduğu için öyle bir şey söylemez zaten, ben söyledim, öyle olduğunu biliyorum.

 

Medyanaliz Haberleri