Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Verimli, OKS ve ÖSS'ye sayılı günler kala öğrencilerin sınavlarda başarıyı yakalayabilmeleri için altın önerilerde bulundu. Prof. Dr. Verimli, öğrencilere nefes egzersizi, fiziksel egzersiz yapmaları ve dikkat çekici kıyafetler giymemeleri yönünde uyarılarda bulunurken, gözetmenlerden ise, herhangi bir öğrenciye elle dokunmamaları, tespih çekmemeleri ve parfüm sürmemelerini istedi.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Verimli, ANKA'ya yaptığı açıklamada, OKS ve ÖSS sınavlarına az bir zaman kaldığını, bu nedenle de öğrencilerde sınav kaygısı artışı görüldüğünü belirtti.
-HAYAL KURUN-
Prof. Dr. Verimli, üniversite sınavına hazırlanan ve sınav kaygısı taşıdığını fark eden öğrencilerin, bu kaygılarını, nefes egzersizi, fiziksel egzersiz ve hayal kurma gibi gevşeme tekniklerini kullanarak azaltabileceklerini söyledi. Kaygının fiziksel belirtilerinin, çarpıntı, terleme, el terlemesi, yutkunma, kızarma, boğulacakmış hissi, titreme, mide bağırsak hareketlerinde artış, ateş basmaları, baş dönmesi, ağız kuruluğu olduğunu vurgulayan Verimli, bu durumun tehlikeli olduğunu bildirdi. Verimli, öğrencilere bu sorunun kaynağıyla ilgili olarak bir profesyonelle görüşülmesini önerdi. Prof. Dr. Arif Verimli, sınav kaygısını hafifletmek için yapılması gerekenlere değinerek, şu tavsiyelerde bulundu:
"-İyi bir nefes almak, iyi bir nefes vermekle başlar. Ağır, derin ve sessiz olun. Nefes egzersizine başlamadan önce, sağ elinizi göbeğinizin hemen altına koyun, sol elinizi göğsünüzün üzerine koyun ve gözlerinizi kapatın. Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın. Yeni bir nefes almak için birkaç saniye bekleyin. Artarda iki derin nefes aldıktan sonra, kesinlikle 4-5 kez de normal nefes alın. Tüm bu işlemleri günde 40 kez yapın ve bunu alışkanlık haline getirin.
-Düzenli fiziksel egzersiz, beyinde öğrenmeyi kolaylaştırır. Yaptığınız ders tekrarları zihninize daha kolay yerleşir ve unutmanız zorlaşır. Bilinç gelişir. Beyin, uyaranlara daha kolay açılır. Refleksler hızlanır. Reaksiyon zamanı kısalır. Düzenli fiziksel egzersiz, ders çalışmak ve öğrenmek için son derece elverişli bir zihinsel ortam hazırlar. Sınavlara daha dinç ve verimli hazırlanabilirsiniz.
-Günün belli bir kısmında zihninizi boşaltarak mutlu bir gelecek hayal edin. Güzel bir üniversiteyi kazandığınızı, başarabildiğinizi hayal edin. Hiç durmadan arka arkaya şunları tekrar edin: "Kolum ağır, elim sıcak, nefesim sakin ve düzenli, kalbim sakin ve düzenli, karnım sıcak ve alnım serin'.
-DİKKAT ÇEKİCİ, BELİ AÇIK TİŞÖRT GİYİNMEYİN-
Prof. Dr. Verimli, öğrencilerden kimseye aldırış etmemelerini, kendilerine güvenmelerini ve bu sınavın her şeyin sonu olmadığına inanmalarını istedi. Prof. Dr. Verimli sınavda heyecanı azaltmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Sınavda yanınızda glikoz ihtiva eden yumuşak ve renkli şekerlerden bulundurabilirsiniz. Bir başkasının tavsiyesiyle sınavdan önce daha rahat uyumak için sakinleştirici veya uyku getirici bir ilaç asla kullanmayın. Zeka arttırdığı iddia edilen yiyecekleri son bir hafta yemekle zeka artmaz. Dikkat açtığını öne sürdüğünüz ilaçları talep etmeyin. Bu yaklaşım bağımlılığın ilk aşamasıdır. Sorunlarınızı ilaçla çözmeye çalışmayın, çok ihtiyacınız varsa mutlaka bir doktora danışın. İyi bir kahvaltı yapın. Başkalarına değil, sadece kendinize konsantre olun.
Sınava giderken ses çıkaran kolye, bilezik, kemer takmayın, topuklu ayakkabı giyinmeyin, dikkat çekici giyinmeyin. Beli açık tişört giymeyin. Anneler babalar, okunmuş su, muska gibi mistik inanışları yapacak olsanız bile çocuklarınız bilmesin. Çocuğun obsesyonlarını tetiklemeyin. Sınav gözetmenleri, sakın çocuklara yakınlık göstermek için bile olsa sınavda herhangi bir öğrenciye elle dokunmayın, fiziksel temas etmeyin. Çünkü aşırı titizlik takıntısı olan bir çocuk, bu hareketinize takılabilir ve konsantrasyonu kaybolur. Sınavda anahtarlık sallamayın, tespih çekmeyin, Bazı öğrencilerde baş ağrısı oluşturabilecek ve migren tetikleyecek parfüm sürmeyin.
İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı, bu pazar günü son kez yapılacak. 913 bin öğrenci, Fen ve Anadolu Lisesinin yanı sıra komiser olabilmek için OKS'de ter dökecek.
-OKS'ye başvuran 913 bin adayın 410 bin 21'i polis kolejleri için, 433 bin 156 öğrenci ise Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk için sınava girecek.
ANKARA (ANKA) - İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), bu pazar günü son kez yapılacak. 913 bin 612 öğrenci, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Polis Koleji ve parasız yatılı okullarına gidebilmek için ter dökecek.
Bu yıl son kez yapılacak olan OKS'de geçen yıldan farklı olarak sınavın kapsamı daraltılırken, soruların niteliği de değiştirildi. OKS'de öğrencinin diploma notu, İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını da yaklaşık yüzde 7 oranında etkileyecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul bu puanı kullanmıyor.
-410 BİN ÖĞRENCİ KOMİSER OLMAK İSTİYOR-
EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, ANKA'ya yaptığı açıklamada sınava girecek adayların 468 bin 905'inin erkek, 444 bin 707'sinin ise kız öğrencilerden oluştuğunu bildirdi. OKS'ye girecek adayların 433 bin 156'sı DPY için başvururken, 410 bin 21 öğrenci ise Polis Poleji'ne girebilmek için OKS'ye giriyor. Polis olmak isteyen öğrencilerin 230 bin 797'si erkek öğrencilerden oluşurken, 179 bin 224 kız öğrenci de "bayan komiser" olabilmek için OKS'de ter dökecek.
-2 BİN 842 OKULDA YAPILACAK-
EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Ekinci, sınavlara girecek öğrencilerin cep telefonu ve hesap makinesi getiremeyeceğini belirtirken, sınavın 8'i yurtdışında olmak üzere toplam 2 bin 842 okulda, 49 bin 430 salonda yapılacağını söyledi. Ekinci, sınavda görevli olarak 100 bine yakın öğretmenin de görev yapacağını açıkladı. OKS, yurtdışında Suudi Arabistan'da Cidde, Riyad ve Medine şehirlerinde, KKTC'de Lefkoşa, Özbekistan'da Taşkent, Türkmenistan'da Aşkabat, Azerbaycan'da Bakü, Libya'da da Trablus şehirlerinde bulunan Türk okullarında yapılacak. Yurtdışından 510 öğrenci OKS'ye katılırken, 716 bin 573 öğrenci il merkezi ve merkez ilçelerden, 196 bin 529 öğrenci ise taşra ilçelerden katılacak. Ekinci, OKS'de görev alacak öğretmen sayısının ise yaklaşık 100 bin olduğunu bildirdi.
Ekinci, sınava bin 899 özürlü öğrencinin katılacağını bildirirken, 991 öğrencinin özrüne uygun olarak, ek süre, okutman-yazman isteme, hastanede sınava girme gibi taleplerde bulunduğunu anlattı. OKS'ye 3 öğrenci de cezaevinden girecek.
-NÜFUS CÜZDANINDA FOTOĞRAF BULUNMA ZORUNLULUĞU YOK-
Ekinci, OKS'ye girecek olan adayların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunup bulunmaması konusunda endişe yaşandığını anımsatarak, "Nüfuz cüzdanında fotoğraf bulunması gibi zorunluluk yoktur. Öğrencilerimizin okullarından aldıkları sınava giriş belgesinde fotoğraf bulunması yeterlidir. Öğrenci ve velilerimiz bu konuda endişe yaşamasınlar" dedi.
-ADAYLAR 120 DAKİKADA 100 SORU ÇÖZECEK-
Tek oturumda yapılacak olan OKS, 120 dakika sürecek. Toplam 100 soru bulunan sınavda öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler'den 25'er soru yanıtlayacaklar. Sınavda Türkçe testinde çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve Teknoloji sorularının 10'u Fizik, 9'u Biyoloji ve 6'sı da Kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü Tarih, 11'i Coğrafya konularından çıkacak.
-POLİS OLMAK İSTEYEN OKS-MF'DEN YÜKSEK ALMALI-
OKS'de iki tür puan hesaplanacak ve bu puanlar okullara yerleştirmede kullanılacak. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik Fen) Puanı, diğeri OKS-TM (Türkçe Matematik) Puanı. OKS-MF puanı Fen Liseleri, Fen ve Teknoloji Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri'ne yerleştirmesinde kullanılacak. OKS-TM puanı ise OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda geçerli olacak.
-FEN VE ÖZEL LİSELERİ SEÇECEKLERE "4.00" ZORUNLULUĞU-
OKS'de öğrenciler 20 tercih yapabilecekler. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar belirlenip, ilan edilecek. Öğrencinin Fen Lisesi ve Özel Fen Lisesi tercihini yapabilmesi için 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yılsonu notu en az "orta' ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olması gerekiyor. Öğrencinin Sosyal Bilimler Lisesi tercihi yapabilmesinin koşulu ise 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yılsonu notunun en az 3.00 ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalamasının da en az 4.00 olması gerekiyor.