Şebnem Hoşgör'ün haberi
Raporda, olaya tanık olan çocukların, “Bir asker yanımıza geldi. Sarılı bir paketle Oğuzcan’a bomba verdi. Oğuzcan bombayı aldı, sonra şüphelenip yere bıraktı, bu sırada bomba patladı” ifadelerine yer verildi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun, Van’ın Özalp ilçesinde 25 Mayıs’ta meydana gelen ve 13 yaşındaki Oğuzcan Akyürek’in ölümüne, 5 arkadaşının da yaralanmasına yol açan patlamayla ilgili raporunda vahim iddialara ve ilginç değerlendirmelere yer verildi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül’ün talebi doğrultusunda Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Firik ile Adalet Müfettişi Mecit Gürsoy bölgede inceleme yaparak hazırladıkları raporda, askerlerin ve mağdur çocukların farklı bilgiler verdiklerine dikkat çekildi. İşte o rapor:
‘Şüphelenip paketi bıraktı’
Raporda, çocukların “Askeri birliğin yanındaki boşlukta top oynarken bir askerin yanlarına gelerek Oğuzcan’a sarılı bir paket verdiğini, Oğuzcan’ın önce paketi eline aldığını daha sonra şüphelenerek yere bıraktığını, bu sırada patlamanın meydana geldiğini” anlattıkları ifade edilirken, askerlerin ise, çocukların tel örgütüyü aşarak kışlaya girdikleri, nöbetçi erin kendilerini uyarıp dışarı çıkarttığını, çocukların yeniden içeri girme olasılığı ve sayılarının fazla olduğunu dikkate alan askerin ani müdahale mangasına haber vermek için gittiğinde patlamanın meydana geldiğini iddia ettikleri belirtildi.
Oğuzcan’ın üstünü kim örttü?
Raporda, patlama sonrası olay yerine gelen vatandaşların öldü zannederek Oğuzcan’ın üzerini örttükleri bu nedenle olay yerine gelen sağlık ekibinin Oğuzcan dışındaki yaralıları ambulans ile hastaneye gönderdikleri, Oğuzcan’ın ise otopsi işlemi için savcılık incelemesinin yapılması amacıyla olay yerinde bırakıldığı bilgisine de yer verildi. Olay günü izinli olan diyaliz hemşiresi Fatma Demir’in nabzının attığını farketmesi üzerine Oğuzcan’ın hemen Özalp Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı anlatılan raporda, “Devlet hastanesinde ilk anda yapılan müdahale sonucunda kalp atışı alınmış, ambulans helikopterle Van’a sevk edilirken yolda vefat etmiştir” denildi. Olay yerine gelen vatandaşlarca üzeri örtülüğü ifade edilmesine karşın Oğuzcan‘ın üzerinin kim tarafından örtüldüğünün de ortaya çıkartılması istendi.
‘Muğlalı’ adı silinsin
Olaydan sonra devlet kurumlarının taşlandığı, Özalp tarihinde esnafın ilk kez kepenk kapattığı kaydedilen raporda, “Bu provokasyon ortamının oluşmasında” 6 yıl önce kışlanın isminin “Orgeneral Mustafa Muğlalı” olarak değiştirilmesinin zemin hazırladığı imasına yer verildi. Kışlanın şehir dışına çıkartılması ve isminin değiştirilmesi talep edilen raporda, “33 kişinin ölümünde mahkemece cezası sabit olan bir kişinin isminin kışlaya verilmesi yöre halkının askere bakışını olumsuz et- kilemektedir” değerlendirmesi dikkat çekti.
Muğlalı kimdir?
2. Dünya savaşı sürerken 1943 ‘te Van’ın Özalp İlçesi’nin sınır bölgesinde İran’a kaçmaya çalışan bir grupla asker arasında çıkan çatışmada 33 kişi öldürüldü. Dönemin 3. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Muğlalı, Van Cezaevinde yatan İsmail Özay isimli bir mahkumun 33 kişinin bilerek katledildiği ihbarı üzerine yapılan yargılamasında idama mahkum edildi. Bazı çevreler, Menemen davasında Kubilay’ın katillerini yargılayan mahkeme başkanı olan Muğlalı’nın, Demokrat Partililer tarafından özellikle hedef seçildiğini savunuyor. Cezaevindeyken 70 yaşında ölen Muğlalı’nın naaşı, Devlet Mezarlığına gömüldü ve kahraman Türk komutanlarının heykellerinin yer aldığı Genelkurmay bahçesindeki Ölmezler Yolu’na heykeli dikildi.
VATAN