Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçları ve yerleştirme puanlarının açıklanmasını adaylar kadar üniversiteler de heyecanla bekliyor. Adayların heyecanı üniversiteye yerleşmek, üniversitelerinki ise şampiyonlardan kaçının kendilerini seçeceği yönünde.
Seçilebilirliklerini artırmak için üniversiteler sadece verdikleri diplomanın gücü ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda “cazip olanaklarla” da şanslarını artırma gayretindeler.
Bu yarışın içinde yalnızca vakıf üniversiteleri yer almıyor. Devlet üniversiteleri de artık vakıf üniversiteleri tarafından başlatılan bu yarışın içine en iyi öğrencileri almak için girdi. Bunun için de özellikle Türkiye derecesi yaparak ilk 100 içindeki adaylar için hem kesenin ağzını açıyor hem de vaatlerin çekiciliğini artırıyorlar.
Ücretsiz eğitim ve dizüstü bilgisayar neredeyse tüm üniversitelerin verdiği sıradan teklif kalıyor. Derece yapanların “hoşgeldin” denilen giriş ödülü olarak 5 bin TL ile ödüllendirildiği vaatler arasında ise yok yok...
PROFESÖR MAAŞI, MAKAM ARACI
Habertürk'ün haberine göre, yıllık 11 bin lira olan otoparklı, kablo TV’li Boğaz, Karadeniz, göl manzaralı yurtlarda ücretsiz konaklamadan uçak biletleri dahil ABD’de Washington’da tüm masrafları karşılanarak, İngilizce hazırlık eğitimi, yurtdışında staj ve değişim programlarından öncelikli yararlanma, Brüksel’de yüksek lisans, doktora, teknokentlerde şirket açtırmak, kapalı yüzme havuzu ve fitness center’e ücretsiz üyelik bunlardan bazıları.
Tüm bu vaatlerin üzerine üniversiteler bir de tercih edilebilirliklerini artırmak için profesör maaşı kadar cep harçlıkları da veriyor.
Bu yıl rekoru Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kırdı. Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, ilk 100 içinden gelecek üç öğrenciye aylık 3 bin 700 TL vereceklerini açıkladı. Profesör maaşına zam yapıldıkça burs da artacak. Öğrenciler üniversiteye ait tatil köyünde ücretsiz konaklayacak, okula makam aracıyla taşınacak. Mezuniyetten sonra iş garantisi de var.
İŞTE ÜNİVERSİTELERİN PUANLARA GÖRE İLK ÜÇ DERECE VE 100’Ü ALMA VAATLERİ:
ZİRVE: Puan türüne göre öğrencilere aylık 2 bin 400 ile 400 arasında burs.
KADİR HAS: Dizüstü bilgisayar, TS-1, MF- 4, TM-1 ve TM-2 puan türlerinde ilk 100 (DİL’de ilk 10) içindekilere aylık 2 bin TL, konaklama.
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ: Mühendislik ve hukukta ilk 100’dekilere aylık 2 bin TL, fen edebiyat ile iktisadi ve idari bilimler fakültelerine aynı dereceyle girenlere aylık 1500 TL. Ücretsiz konaklama.
SÜLEYMAN ŞAH: LYS’de ilk 1000’e aylık 2 bin TL, ücretsiz konaklama.
TURGUT ÖZAL: İlk 100’e girenlere ayda 1500 TL, ilk bine girenlere bin TL.
İSTANBUL TİCARET: LYS’de ilk 100’dekilere ayda 1500 TL.
İZMİR EKONOMİ: İlk 100’dekilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL “giriş ödülü” ayda bin TL.
YEDİTEPE: YGS-1 ile MF, TS, TM puan türlerinde ilk 100’e ayda 1000 TL. Bu bursla hukuk fakültesine giren ilk üç öğrenciye Brüksel’de yüksek lisans eğitimi.
BAHÇEŞEHİR: LYS’ye göre ilk 100’den gelenlere ABD Washington’da tüm masrafları karşılanarak, bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi, aylık bin TL burs.
ÖZYEĞİN: İşletme, girişimcilik, bankacılık, finans ile mühendisliğe girenlerde ilk bindekilere ayda 1100 TL.
OKAN: DİL hariç ilk 2 bindekilere 1000 TL aylık, öğle yemeği, yurt veya servis.
FATİH: İlk 100’dekilere ayda 1000 TL.
İSTANBUL AREL: İlk 100’e girenlere aylık 800 TL.
İSTANBUL KÜLTÜR: LYS puan türünde DİL-1 hariç ilk 3 bine girenlere ücretsiz konaklama ve ayda 750 TL ile yıllık 2 bin TL nakit bilgisayar-kitap-CD bursu.
KOÇ: Üç çeşit burs var. Öğrencilerin alacakları destek miktarı değişiyor ama ücretsiz konaklama ve ders kitaplarından yararlanma hepsinde geçerli. Tam burslu ilk 30’a bir defalık 2 bin TL, aylık 530 TL, LYS sıralamasında ilk 300’dekilere bir defalık 1500 TL giriş başarı ödülü, ayda 420 TL.
IŞIK: LYS’de ilk bine girenlere konaklama, ayda 500 TL harçlık.
İSTANBUL AYDIN: Lisans programlarında ilk 500’dekilere yurtdışında ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitimi, ayda 500 TL.
BİLKENT: Tam burstan yerleşenlere ayda 375 TL, konaklama.
SABANCI: Tam burs kontenjanından yerleşenlere aylık 400-450 TL,
İSTANBUL TEKNİK: MF-3 ve MF-4 puanlarında İTÜ’yü 1. sırada tercih edenler ilk 50’deyse aylık bin TL, dizüstü bilgisayar, İTÜ ARITeknokent’te şirket açma ve Gölet ya da Gümüşsuyu yurtlarında konaklama. 50-100 arasındakiler aynı olanaklara sahip ancak aylık 750 TL.
ORTA DOĞU TEKNİK: MF, TM, TS ve DİL puanlarından birinde Türkiye’de ilk 3 dereceden lisans programına yerleşenlere aylık 660 TL, dizüstü bilgisayarı, tek kişilik odada konaklama, gidiş dönüş uçak bileti dahil yurtdışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliği. İlk 4 bindeki diğer öğrenciler de en az 300 TL alıyor.
BOĞAZİÇİ: TM, MF ve TS puan türlerinde ilk 4 ile 10 arasındakiler, DİL-1 (İng), YGS puanlarında ilk 3’tekiler ayda 375 TL, Superdorm Öğrenci Yurdu’nda 4 kişilik odada konaklama, dizüstü bilgisayar, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, uçak biletleri karşılanarak, değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliği. Aynı puan türlerinde sırasıyla ilk 11-20, ilk 7-15, ilk 5-10 ilk 6-10 arasındakiler ayda 325 TL dışında tüm olanaklardan aynı şekilde yararlanıyor. Aynı puan türlerinde 51- 100 arasındakiler yine ayda 325 TL alıp, aynı olanaklardan yararlanırken, 3. Kuzey Öğrenci Yurdu’nda konaklıyor.