www.paradurumu.tv sitesinde 7'den 70'e herkesin ekonomik sorunlarına çare olan Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen öğrencilerin de pekala para biriktirebileceğini salık veriyor.
Önce Denizmen'e gelen maili okuyalım:
''Merhaba Özlem Hanım,öğrenciyim 17 yaşındayım . Para ile uğraşmayı seviyorum. Fakat biriktirdiğim parayı çok çabuk harcıyorum.Sizce nasıl para biriktirebilirim?'' Sercan
Şimdi söz sırası konunun uzmanı Denizmen'de
Merhaba Sercan,
Bu yaşta para yönetimini ele almak istemen çok güzel.Sercan, bana yazdığına ÇOK mutlu oldum. Sen daha bu yaşta para planlaması yapıyorsan, dile hayattan ne dilersen.
-İlk önce kendi hedeflerini belirle, listele. Niçin biriktirmek istiyorsun? Birşey almak için mi ?
-Eğer almak istediğin bir şey içinse ya da yapmak istediğin birşey onun resmini duvarına as.
Para yönetiminin altın anahtarı BÜBOBİYA yapmak,
-Bütçe yap ki paranın nerden gelip nerelere gittiğini anla, bil.
-Birşey almadan önce aklına HEDEF'ini getir. Hangisi daha önemli? Hedef için para biriktirenler daha başarılı oluyorlarmış.
-Harcamalarını YAZ. Bilmediğin şeyleri kontrol edemezsin. Bir ayakkabı kutusuna fişlerini biriktir. Kredi kartı kullanıyorsan incele. Birkaç ay bunu yaparsan nereye ne harcadığını göreceksin. Bunu bilince ilerki aylar için kendine LİMİT koyabilirsin..
Borcun yok diye düşünüp biriktirmeye geçiyorum.
- Para biriktirmek için yüksek kazanca ihtiyaç yok.
-Bankada otomatik birikim hesabı açtırabilirsin. Tavsiyem eline geçenin %10-25 arasını BİRİKTİR.
-18 yaşına geldiğinde hemen bir bireysel emeklilik hesabı açtır.Biriktirmenin en güzel yollarından biri. Emeklilik sana şimdi çok uzak gelebilir.Ama yatırdığın paraları uzmanlar en iyi şekilde değerlendiriyor
Söylediğim herşeyi unutursan İKİ temel şey hatırla;
1.Kendi hayatını yaşa: Kız arkadaşına, ya da arkadaşlarına havalı olacak diye para durumunun el vermediği şeylere girme, harcama.
2.Para biriktirmenin kuralı her zaman kazandığından az harca!