2004 yılı Avrupa müze ödülü de alan Sağlık Müzesi son üç yılda kendi ziyaretçi rekorunu kırdı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği ve 1997 yılında Trakya Üniversitesi'nin müze haline getirdiği Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi 2010 yılında kendi ziyaretçi rekorunu kırdı. Yerli turistlerin yanı sıra 56 ülkeden toplam 147 bin 362 kişinin ziyaret ettiğisağlıkmüzesi her geçen yıl ziyaretçi sayısını arttırıyor. Edirne'nin Yeniimaret semtindeki müze olarak son üç yılın ziyaretçi rekorunu kırdıklarını belirten Sağlık Müzesi Müdürü Enver Şengül, Tıp Medresesinin açılmasıyla ziyaretçi sayısında artış olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Bu yıl son üç yılın ziyaretçi rekorunu kırdık. Üniversitemiz için çok önemli bir olay. 2010 yılı ziyaretçi sayısı 147 bin 362 kişi olarak gerçekleşti. Bu sayıda kayıtlı ziyaretçi sayısıdır. Müzemizin ziyaretçi sayılarında her yıl artış var. Avrupa Müze ödülü almasından ve Tıp Medreselerinin açılmasının ardından ciddi ziyaretçi artışları oldu. 1997 yılın bu müze kuruldu ve o zaman 3 bin 200 sayısı vardı. Müzemizi geçen yıl 56 ülkeden 6 bin 5 kişi ziyaret etti. Yunanistan'dan gelen ziyaretçiler ilk sırayı alıyor, daha sonra Bulgaristan ve Fransa'dan ziyaretçilerimiz gelmiş ve müzemizi gezmişler. Burasıüniversitemüzesi olduğu için 70 bin 117 kişiden özellikle ders amaçlı gelen öğrencilerden ücret alınmıyor. Diğer kişilerden 5 lira giriş ücreti alınıyor."
"KÜLTÜRÜMÜZÜ GÖSTERMEK İSTİYORUZ"
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ise Edirne'nin marka bir kent olduğunu ifade ederek "Edirne her şeyden önce kültür kenti olarak hızla ilerliyor. Bizde üniversite olarak Edirne'nin kültür kenti bağlamında ilerlemesi için üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Geçen sene Tıbbiye müzeye eklendi, bize gelen ziyaretçi sayısında artış gösterdi. Her yıl olan artış bizi çok mutlu ediyor. Kültürümüzü Edirne'ye gelen herkese gösterebilmek istiyoruz" diye konuştu.
AKIL HASTALARINA MÜZİKLİ TEDAVİ
Sultan 2. Bayezid Külliyesi Darüşşifa bölümünde 1997'de kuruldu. Avrupa Konseyi tarafından 2004 yılının en iyi müzesi seçildi. Her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde ziyaretçisi bulunuyor. Sağlık Müzesi 500 yıllık tarihi bir Darüşşifa'nın (Hastane) içinde kuruldu. Yapıldığı dönemde tedavi amaçlı bir musiki bölümü ve şadırvan da bulunuyordu. Hastaların su ve müzik sesi ile tedavi edileceğine inanılıyordu. Restorasyon bittikten sonra Trakya Üniversitesi'nin veİstanbulRuh Hastalarını Readaptasyon Derneği'nin işbirliğiyle, aslına sadık kalınarak cansız mankenlerle bir canlandırma yapıldı.
2004'TE MÜZE ÖDÜLÜ ALDI
2004'te "Avrupa'nın En İyi Müzesi" ödülünü alan müzede müzik, su ve şifalı ot kokularıyla hastaların nasıl tedavi edildiği hasta ve doktor maketleriyle anlatılıyor.