Ödüller TYB'ye yakıştı!

TYB İstanbul şubesinin düzenlediği Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri açıklandı. Ödüller bir törenle Aralık ayı sonunda verilecek..

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Edebiyat Mevsimi 2. Edebiyat Festivali sona erdi. Edebiyatseverlerin penceresinde üçüncü bahar olarak nitelendirilen bu altı gün, katılan herkese güzel zamanlar sunmaya çalıştı. 2.Edebiyat Mevsimi’nin son gününde geçtiğimiz yıl olduğu gibi öykü, roman, şiir ve deneme dallarında en iyi kalemler ödüllere layık görüldü. ‘Büyük Ödüller’, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Ali Ural tarafından Kızlarağası Medresesi’nde açıklandı.

 

Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri;  roman dalında Sevinç Çokum’a, hikâye dalında Rasim Özdenören’e, deneme dalında Beşir Ayvazoğlu’na, şiir dalında Ülkü Tamer’e verileceği açıklandı.

Ali Ural yaptığı açıklamalarda 2. Edebiyat Mevsimi etkinliklerini değerlendirdi. Ural, bu yıl ikincisini düzenlenen Edebiyat Mevsimi’nin altı gün içerisinde edebiyatseverleri sevdikleri yazarlara, şairlere ve genel anlamda Türk Edebiyatı’nı yediden yetmişe her insana yaklaştırdığını ifade etti. Aynı zaman da Ali Ural, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz İstanbul Edebiyat Festivali’nin her yıl kapsama alanını genişleterek kültür dünyamızda kalıcı izler bırakması için gayret sarf etmeye devam edeceğiz” sözleriyle değerlendirmelerini ifade etti.

Ali Ural konuşmasında Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri’nin sahiplerinin belirlenmesinde izlenilen hususlar üzerinde de durdu. Ural bu süreç hakkında şöyle konuştu: “Edebiyat Mevsimi  Büyük Ödülleri’ni  düşünürken, değerli edebiyatçılarımızın,  hayatlarını bütünüyle gözden geçirme titizliğini gösterdik. Dikkat ettiğimiz hususlardan en önemlisi, bu değerli şahsiyetlerin, edebiyat  mevsimini ömürleri boyunca  solumuş olmaları ve eserleriyle bu mevsimi ölümsüzleştirmeleridir. Adı ödül olsa da hayatla ödenmiş bu akıl ve ruh hasadının maddi veya manevi karşılığını vermek mümkün değildir.  Onların varlığını işaret ederek göstermek, hem bir övünç hem bir naçizane takdir, hem de gelecek kuşağa alınması gereken yolu göstermekten ibarettir.”

2.Edebiyat Mevsimi Hikâye Büyük Ödülü büyük yazar Rasim Özdenören'e!

Ali Ural hikâye dalında ödülün Rasim Özdenören’e verilecek olmasını şu sözlerle gerekçelendirdi:“Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat ve kurucuları arasında bulunduğu Mavera dergilerinde öykü ve yazılarını yayınlanmakla kalmayan, bu oluşumlara kendi isminden değerler ve fikirler de katan,  onlarca öykü, deneme ve eleştiri kitabıyla  yaşadığı zamanın sanat ayetleri arasına giren, hayat anlayışı ve örnek sanatçı duruşuyla gelecek nesillere de elini uzatan Rasim Özdenören, öykü dalında Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülü’ne lâyık görüldü.

Özdenören öykülerinde, değerlerinden koparılmış ve kıstırılmış bireyin yalnızlıklarına değinerek çıkmaza sürüklenen insanın yaşadığı çarpılmayı, kültür şokunu kuşatıcı ve derinlemesine bir yaklaşımla öyküleştirmiştir. Kurgu, üslup ve karakterleriyle Türk öykücülüğünün mihenk taşlarından olan Rasim Özdenören, inancını yaşatmanın mücadelesini verir eserleriyle. Bireyin ve toplumun yaşadığı bunalımlar, Özdenören öykücülüğünün göze çarpan unsurlarından biridir.

Yabancılaşmanın gözler önüne serildiği, ayrıntıların atlanmadığı her öykü, bir fotoğraf karesi gibidir. Edebiyat Mevsimi için, kendisinin yazdıklarıyla bizi onurlandırmasını, naçizane bir takdirle karşılamak borcunu, burada ödemekten mutluluk duyuyoruz. Öykü Ödülü, değerli büyüğümüz Rasim Özdenöeren’e.” 

2.Edebiyat Mevsimi Şiir Büyük Ödülü’ne uygun görülen şair: Ülkü Tamer

Ali Ural, Ülkü Tamer’in ödüllendirilmesini şu sözleriyle gerekçelendirdi: “Ülkü Tamer, en soyut atılımını bile çok yalın bir dille yapmayı başaran bir şairdir. Tamer’e  göre; ustalık vakti geldiğinde ustalığı terk etmeyi gerektirir. Ustalaştığını gören şair,  yeni acemilikler arayarak şiirine gençlik ve tabiat aşılar. İlk kitaplarından itibaren halk şiirine de önem veren Ülkü Tamer’in şiirinde imge ve ironi kadar günlük hayat da yerini alır. Şiirin irtifası için dilini ideolojisinin etkisinden uzak tutmaya çalışır şair. Sıragöller şiirinde, “İçinde bir kaçakçı yaşar senin, / Kayıkla dolaşır göllerinde,/ 
Beynine tabanca ve şiir satar,
/ O kaçakçının bakışını sakın unutma.” diyen Ülkü Tamer, zihinlerimizde dolaşan bir şiir kaçakçısıdır. Edebiyat Mevsimi için, kendisinin yazdıklarıyla bizi onurlandırmasını, naçizane bir takdirle karşılamak borcunu, burada ödemekten mutluluk duyuyoruz.”

2.Edebiyat Mevsimi Roman Büyük Ödülü yazar Sevinç Çokum'a!

Ali Ural bu yıl Roman Büyük Ödülü alacak ismi şu cümleler ile açıkladı: “Yazarımız, 1972’de yayınladığı Bir Eski Sokak Sesi hikâyesiyle edebiyat dünyasına adım atmış;  hikaye, deneme ve roman türlerini yetkin eserleriyle taçlandırmıştır.  Romanlarında sosyal ve tarihî konuları  işleyen Sevinç Çokum; Ruh tahlilleriyle kahramanlarının duygularını ifade eden Çokum, İstanbul’un yoksul ve orta halli ailelerinin yaşamını şiirsel dil ve özgün bir üslûp ile anlatır. Büyük şehirlerin ezilen insanına  sevgiyle yaklaşan Çokum, insan maceralarını zengin bir tabiat dekorunda, muhtevayı aksettiren bir üslupla verirken, mahalli değerlerden sıçrayarak, evrensel olanı yakalar.”

2. Edebiyat Mevsimi Deneme Büyük Ödülü Beşir Ayvazoğlu’na

Ali Ulral Edebiyat Mevsimi Deneme Büyük Ödülü’nü açıklarken Beşir Ayvazoğlu salonda en ön sıralarda ödül törenini takip ediyordu. Ural, denemede yani eski adıyla nesirde ödüle uygun görülen Beşir Ayvazoğlu’nu şu sözlerle dinleyicilere sundu: “Beşir Ayvazoğlu’nun yazıları Türk Edebiyatı’nın nadide parçaları, kitapları, köklerin bayrağını dalgalandıran muhkem kalelerdir. Fuzuli’yle, Şeyh Galip’le, Mehmet Akif’le, Yahya Kemal’le, Ahmet Haşim’le, bir başka ifadeyle kültürel geçmişiyle bir türlü buluşamayan yeni nesillerin uyarıcısı, hatırlatıcısı ve rehberidir Beşir Ayvazoğlu. Modern zamanların gelenekle barışabilmek için ihtiyaç duyduğu bakış açısının Ayvazoğlu’nun üslubunda tebellür ettiğini söylemek, hakikatin yüzünü güldürür.  Beşir Ayvazoğlu, edebiyatı merkeze alıp, Türk kültürünün ve sanatının diğer alanlarına da açılan zengin birikimin ve istikrarlı çalışmanın günümüz kültür ortamındaki en önemli şahsiyetlerindendir. Özgün yorumları, sanatkârâne hassasiyetinin eşliğinde bilginin izini sürmesi, sanata bakış açısı, özellikle yakın dönem edebiyatçıları üzerine yaptığı biyografi çalışmalarıyla gelecek kuşaklara çok şey kazandırmıştır Ayvazoğlu.  Yaptığı her işe bir sanatçı titizliği, bir ilim adamı disipliniyle eğilen aziz Beşir Ayvazoğlu deneme ödülümüzün bu yılki sahibi…”

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Ali Ural, Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri’nin sahiplerini açıkladığı konuşmasının ardından ödül alacak isimleri değerlendiren ve belirleyen jüri üyelerinin isimlerini de paylaştı.

Ön jüri üyeleri; Ahmet Mercan, Asım Gültekin, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Hüseyin Akın, Hüseyin Emiroğlu, İrfan Çalışan, Mahmut Bıyıklı ve Mustafa Özcan.

2. Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri’nin sahiplerini belirleyen jüride ise; Ahmet Kot, Ali Ural,  Mehmet Doğan, Handan İnci ve Haydar Ergülen yer almış.

Bu yıl ikinci kez verilecek olan Edebiyat Mevsimi Büyük ödüllerinin Aralık ayı sonuna doğru düzenlenecek bir ödül töreniyle sahiplerine bir törenle takdim edileceği bildirildi.

 

 

Samet Akten

Kültür-Sanat Haberleri