Odatv davasında TÜBİTAK raporu mahkemeye ulaştı. Dava dosyasındaki belgelerin virüs yoluyla sanıkların bilgisayarlarına gönderildiği iddiasını inceleyen TÜBİTAK, belgelerin 2010’da bilgisayarda olduğunu, söz konusu virüslerin ise 2011 yılında geldiğini tesbit etti.
Davanın en önemli delilleri arasında gösterilen Ulusal Medya 2010 adlı dijital belgeye ilişkin bilirkişi incelemesi tamamlandı. TÜBİTAK’a bağlı Osman Pamuk, Ünal Tatar, Emin Çalışkan isimli bilirkişilerin hazırladığı 339 sayfalık raporda, Odatv’ye ait bir bilgisayar ile sanıklar Barış Pehlivan ve Müyesser Yıldız’a ait toplam üç bilgisayar incelemeye alındı.
2010 YILINDA BİLGİSAYARLARA FLASH BELLEK İLE YÜKLENDİ
Raporda aralarında Ulusal Medya 2010 isimli dijital belgenin de olduğu örgütsel dokümanların, 2010’da sanıkların bilgisayarına flash belek, DVD veya CD ile aktarıldığı vurgulandı. Belgelerin iddia edildiği gibi e-postayla gönderilmediğinin belirtildiği raporda, virüslerin de 2011’den sonra bilgisayarlarda oluşmaya başladığı vurgulandı. Zararlı yazılım izine rastlandığı belirtilen raporda, “Tesbit edilen bu izlerin büyük çoğunluğunun aktif olma şansı bulunmayan veya uzaktan dosya atma özelliği bulunmayan zararlı yazılımlara ait olduğu” kaydedildi.
Dosyaların, bilgisayarlara mail yoluyla gelmediğinin belirtildiği raporda, “Büyük çoğunluğunun oluşturma tarihlerinin sadece saniye seviyesinde saklandığı, FAT formatında bir sürücüden kopyalanmış olması veya “zip”, “rar” vb. arşiv dosyalarından çıkarılmış olması, CD, DVD tarzı bir veri aygıtından gelmiş olma olasılığı mevcut kanısına varılmıştır” dendi. Raporun sonuç bölümünde, “Dosyalar üzerinde ilgili bilgisayar kullanıcıları tarafından bir işlem gerçekleştirildiğine dair tatmin edici izlere rastlanmamıştır. Bu dosyaların zararlı yazılımlar vasıtasıyla geldiğine veya gelmediğine dair kesin bir yargıya varılamamıştır” ifadeleri kullanıldı.
taraf