Ramazan Bayramı ile birlikte gelen 9 günlük bayram tatili herkesi tatil beldelerine yönlendirdi. Ancak bu dönemde yediğiniz içtiğiniz her şeyi dozunda tüketmek çok önemli. Tatil, dinlenmekten çok; kilo alıp daha da yorulduğunuz, en önemlisi sağlığınızı kaybettiğiniz bir dönem olmamalı…
Özellikle obezite hastaları 9 günlük bayram tatilinde çok dikkatli olmalı ve beslenmelerine özen göstermeli diyen Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Obezite ve Diyabet Polikliniği Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol,‘Obezite hastaları tatil beldelerine gideceklerse havası temiz, her gün yüzme imkanı veren sahil kenarları veya bol bol doğa yürüyüşleri yapabilecekleri yerleri tercih etmeliler. “Her şey dahil” kavramıyla tanıtımı yapılan otellerden ve en önemlisi açık büfelerden uzak durmaları gerekiyor. Tatil uzun bir süreyi kapsadığı için normal yemek yeme düzeninden uzaklaşma ve gereğinden çok gıda tüketme ihtimali çok yüksek. Özellikle açık büfe seçeneği olan yerlerde tatil yapacaklarsa akıllarında tutmaları gereken en önemli şey; açık büfedeki her şeyden tatmak zorunda olmadıkları. Özellikle Ramazan ayı süresince dinlenen mide ve bağırsak sistemini bayramda aşırı yormamak gerekiyor. Ihlamur, papatya, rezene, yasemin, kuşburnu, adaçayı gibi meyve çayları, maden suyu gibi kalorisi az içecekler, ölçülü miktarda kavun, karpuz ve yaz meyveleri tercih edilmeli. Bayram ziyaretlerinde baklava, börek, şeker, çikolata ve benzeri ağır tatlılar tüketilirse sağlık açısında ciddi sıkıntıya girebilirler. Bu süreçte ana öğünlerin kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Beden temel gıda desteğinden yoksun kalırsa gereksiz yere yağlanma başlar.’ açıklamasında bulundu.
Obezite hastalarının sevdikleri her türlü egzersizi aşırıya kaçmadan uygulamasının önemine değinen Erol;‘Tempolu yürüyüşler onlar için en doğru seçenektir. Ancak bu egzersizlerin yemekten hemen sonra yapılması doğru değildir. En uygun zaman yemekten bir saat sonrasıdır.Gece geç saatlere kadar oturmaktan ve bu süreçte çay, kuruyemiş, şekerleme gibi besinlerin tüketiminden kaçınmalıdır. Bayram tatili bittiğinde düzeninin alt üst olmaması için, çok geç olmadan yatılması ve sabah da erken kalkılması gerekiyor. Bayram ziyareti yapılacaksa bu ziyaretler geç saate bırakılmamalıdır.’ bilgisini verdi.
Obezite Hastalarına Tatil Önerileri
- “Hayır” demeyi öğrenin, ancak geleneksel yapımızdan kaynaklanan, “Yemezsen ölümü gör” ısrarcılığı ile karşılaşma ihtimalinizden dolayı, tabağınıza ne konulursa konulsun, bir sonraki bayram ziyaretinde de benzer durumla karşılaşma ihtimalini göz ardı etmeden; ya tabağınıza çok az tatlı alın ya da çok konulmuş ise hepsini tüketmeyin.
- Eğer obezite hastalığınıza, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi durumlar eşlik ediyorsa, açıkça doktorunuzun yasakladığını söyleyerek kontrolü kaybetmemeye çalışın.
- Bayram ziyaretlerini ya da gezi programınızı bol yürüme ya da yüzme için bir fırsat haline dönüştürün. Gideceğiniz yere yürüyerek gitme seçeneklerini zorlayın. En azından arabanızı uzak bir yere park edip yürüyün. Belediyelerin bedava otobüs seferlerine kanmayın!
- Her şey dahil seçenekli bir oteldeyseniz açık büfeden uzak durun. Duramıyorsanız açık büfedeki her şeyden yemek veya tatmak zorunda olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın.
- Kesinlikle tabağınızı doldurmayın. Azar azar, acele etmeden, yavaş yiyerek ve doymazsanız tekrar kalkıp kalorisi düşük gıdalardan, ölçüyü kaçırmadan küçük porsiyonlar alın.
- Açık büfelerde her an kontrol elinizden kaçabilir. Sakın diğerlerinin tabaklarında olanlardan bende niye yok şeklinde bir ruh haline girmeyin!