Özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulunu yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Obama'nın bir konuşma yapacağını duyurdu.
Meclis Araştırma açılmasına ilişkin önergenin okunmasının ardından Gülpınar, birleşime 15 dakika ara verdi.
Aradan sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile birlikte Genel Kurul Salonuna giren Obama, milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Kabine üyelerinin elini sıktı ve milletvekillerini selamladı.
ABD Başkanı Barack Obama, Meclis kürsüsünden Meclis Genel Kurulu'ndaki milletvekillerine hitap etti.
Genel Kurulu selamlayan Obama, kürsüden konuşmasına başladı.
ABD Başkanı Barack Obama, Atatürk'ün bıraktığı en büyük mirasın, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisi olduğunu belirterek, ''Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün'' dedi. Mecliste konuşmaktan onur duyduğunu ifade eden Obama, iki ülke arasındaki dostluğu ve müttefikliği devam ettirmeyi amaçladığını söyledi.
Türkiye ziyaretinin, ABD Devlet Başkanı sıfatıyla yaptığı ilk ülke ziyareti olduğunu anımsatan Obama, daha önce G-20 Zirvesine Londra'ya, NATO Zirvesine Strasburg'a ve Prag'daki AB Zirvesine gittiğine işaret etti.
Kendisine, ziyaretini Ankara ve İstanbul'da devam ettirmeyi, bir mesaj vermek için yapıp yapmadığını soranların olduğunu ifade eden Obama, ''Buna cevabım çok kolay; evet...'' dedi.
Obama, Türkiye'nin, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye, Avrupa'nın önemli bir parçasıdır. Türkiye ve ABD, birlikte çalışarak, zamanımızın güçlüklerini çözümlemelidirler'' diye konuştu.
-''TARİHİN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİREN LİDER''-
Atatürk'ün kabrini bu sabah ziyaret ettiğini, Anıtkabir'den çok etkilendiğini vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çünkü, kendisi tarihin şeklini değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en büyük anıt, hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. Kendisinin bıraktığı en büyük miras, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisidir. Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün.
Tabii ki bugünlere kolay ulaşılmadı. Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Türkiye rahatlıkla yabancı güçlere teslim olabilirdi. Bunun yanı sıra, bir imparatorluğu devam ettirmeyi de tercih edebilirdi. Ama Türkiye, farklı bir gelecek benimsedi. Kendisini yabancı kontrolden uzaklaştırdı, bir Cumhuriyet kurdu. Bu Cumhuriyet, hem ABD'nin hem de diğer dünya ülkelerinin saygısını kazandı. Tabii ki bu öykünün ardında basit bir gerçek var; Türkiye'nin demokrasisi, sizin kendi başarınızdır. Bu, size hiçbir şekilde bir dış güç tarafından diretilmedi. Türkiye, hem geçmişinin başarılarından güç aldı hem de her nesil Türklerin çabalarıyla güçlendi, ileriye doğru yol aldı.''
Obama'nın diğer sözleri şöyleydi:
Atatürk'ün anıtı gibi bizde ülkemnizin kurucusu Washington için bir anıt yaptık. Bu anıt için bize dünyanın çeşitli ülkelerinden destek geldi. Bunlar'dan biri de Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından gönderilen bir levha oldu. Bu levhada çok anlamlı bir şiir var.
Tarihi süreç içinde ilişkilerimiz çok anlamlı noktalara geldi. Bu arada Amerika ve Türkiye arasında gidiş gelişlerde çoğaldı. Mehmet Okur'u ve Hidayet Türkoğlu'nu keyifle izliyorum.
Birlikte demokrasi mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Tüm uluslar birlikte çalışmalı. Birbirimizi dinlemeli. Müşterek hedeflerimizi koymalıyız. Bu mesajı Avrupalılara da ilettim. ABD'nin ileriye giden yaklaşımı bu olacaktır.
ABD ile Türkiye G20'de ekonomik krize karşı da beraber çalışıyor. Krizden en fazla etkilenen ülkelere el uzatmak istiyoruz. ABD ve Türkiye bu alanda birlikte çalışmalar yapabilir. Ekonomi alanında birlikta çalışabiliriz. İklim değişikliği konusunda da beraber hareket edebiliriz. Daha gelişmiş kaynaklara yönelmeliyiz.
Türkiye'nin AB üyeliğini tamamen şiddetle desteklemektedir. Biz hem Türkiye'nin hem AB'nin ortağı olarak bunu konuşuyoruz. Türkiye Avrupa'ya sadece boğaz üzerindeki köprülerle bağlı değil. Ortak pek çok yanı var ve birlikte hareket etmelidir. Demokrasiler durağan olamaz.
Dünya Türkiye'nin çıkardığı yeni yasaları ve gelişmeleri yakından takip etmeli ve alkışlamaktadır. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması gibi konular önemlidir. Ben bu üyelikte oy hakkı olmayan bir başkan olarak konuşuyorum. Değişmek kolay değil ama bu gelşecek için şarttır.
Washington'un karşısında bir Abraham Lincoln anıtı var. Bu başkanımız ülkemizde köleleri kurtaran isim olmuştur. Kölelik ve ayrımcılık geçmişimiz var.
Burada Ermeni olaylarının geçmişine de değinmek zorundayım. Cesur adımlar atılmalı. İlişkiler sürdürülmelidir. Ermeniler ve Türkler sorunu birlikte çözmelidir.
Siz bu mücadeleleri yakından takip ediyorsunuz. Karabağ bölgesindeki sorunların gereğinden fazla sürmesi konusunda adımlar attınız.
ABD Ortadoğu'da iki devletli çözümü desteklemelidir. İsrail ve Filistin yan yana yaşamayı öğrenmeli. İki ülke ileri adımlar atmalı, verdikleri taahhütlere uymalıdır. ABD İsrail ve Filistin'e bu yolculukta destek olabilir. Birlikte çalışarak karamsarlığı ortadan kaldırmalıdır. Türkiye Suriye ile ilgili görüşmelerde de yardım elini uzatmalıdır. Bölgenin barışı İran'ın nükler silahlardan vazgeçirilmesi ile sağlanabilir. Siz de bu bölgede yaşıyorsunuz. Dünya bu silahlarda yeterince nasibini aldı. Artık dünyanın bundan daha fazlasına ihtiyacı yok. İran seçimini yapacak. Gelecek için nasıl bir hedef seçecek. Barışı mı silahları mı seçecek.
Birleşmiş bir Irak için çalışıyoruz. Türkiye ile yeni bir Irak için de mücadele edeceğiz. Buradan teröre müsade etmemeliyiz. Bunun için de PKK'da var. ABD olarak hiç bir terör örgütünü destekleyemeyiz. PKK ve El Kaide ortak düşmandır. Afganistan'da El Kaide yenilmelidir.
Birbirimize bir araya getiren güvenin zorlandığını görüyorum. ABD hiç bir zaman İslamla savaşta değildir. Olmamıştır. Olmayacaktır. ABD, Müslüman dünya ile olan ilişkisi sadece teröristlerle mücadele kapsamında olamaz. Biz ilişkilerimizi diğer alanlarda da geliştirmek istiyoruz. Birbirimizi iyi dinlemeli iyi anlamalıyız.
ABD senatosunda ailesi Müslüman olan üyeler var. Ben de bunlardan biriyim.
Sizin önemli bir atasözünüz var. Yangına körükle gidilmemelidir. Güç tek başına hiç bir şeydir.
Türkiye doğu ve batının birleştiği yerdir. Türkiye tarihi ve kültürü ile güçlüdür. lkenizle her zaman gurur duyduğunuzu biliyorum. ABD'nin Türkiye'nin yanında önemli bir yol arkadaşı olacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ben burada bir kez daha aranızda bulunduğum için gurur duyduğumu söylemek istiyorum.
Obama'nın Genel Kurul'a hitabı, 26 dakika sürdü. Obama, konuşmasını bitirdikten sonra, Genel Kurul'daki stenograflarla ayrı ayrı tokalaştı.
Başkanlık Divanını da selamlayan Obama, bakanlarla tokalaştıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tokalaştı. Başbakan Erdoğan, Obama'nın Genel Kuruldan çıkışına refakat etti.
TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Obama'nın konuşmasını tamamlamasının ardından yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
ABD BAŞKANI OBAMA, TBMM'DEN AYRILDI
ABD Başkanı Barack Obama, TBMM'den ayrıldı. Obama, TBMM Genel Kurulu'ndaki hitabının ardından saat 16.05'te Meclisten ayrıldı.
ABD Başkanı Obama'yı, TBMM Başkanı Köksal Toptan, makam aracına kadar uğurladı.