Haaretz yazarı Benny Ziffer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa'dan trenle Türkiye'ye götürülerek holokosttan kurtarılan Yahudiler için "Hiç biri, asla kendi kendine 'Bugün Türkiye'nin sayesinde hayattayız' demedi" diye yazdı.
HAARETZ YAZARININ YAZISI İSRAİL'İ KARIŞTIRDI
Haaretz yazarı Benny Ziffer, Türkiye'nin kurtardığı Yahudiler için "Bu aslında bir bağlılık ve ihanet öyküsüdür. Kurtarılan Türk Yahudileri, asla Türkiye'ye teşekkür etmenin temel yükümlülükleri olduğunu düşünmediler" eleştirisinde bulundu.
Benny Ziffer, Osmanlı İmparatorluğu çöktüğünde Türkiye'den Fransa'ya göç eden Yahudi bir aileden Fransız gazetecisi Ariane Bois'in, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa'daki 476 Yahudi'yi kurtarmak için gerçekleştirdiği operasyonu konu alan, piyasaya yeni çıkan kitabı "Hannah'ın Dünyası"na dikkat çektiği geniş makalesinde Türk hükümetinin, Türk pasaportu olan 476 Yahudi'yi kurtarmak için büyük bir kararlılık gösterdiğini kaydetti.
"TÜRKİYE TÜM VATANDAŞLARINI EŞİT OLARAK GÖRDÜ"
Makalede 476 Yahudi'nin vagonlarında ay yıldızı olan bir trenle İstanbul'a götürüldüğüne dikkat çekerken, "Avrupa'dan geçerek yapılan yolculuk tehlikelerle doluydu ve Türkiye'nin, kökleri ve dinlerine bakmaksızın tüm vatandaşlarının eşit ve korumaya layık olduğu yönündeki pozisyonuna sadık kalması sayesinde başarı ile tamamlandı" ifadeleri kullanıldı.
Ariane Bois'in büyükbabası, anneannesi ve o dönemde 10 yaşında olan annesinin tren yolcuları arasında bulunduğunu anlatan Ziffer, savaş bittiğinde ailenin Fransa'ya döndüğünü belirterek şöyle devam etti:
TÜRKİYE SAYESİNDE HAYATTA KALANLARIN ÖYKÜSÜ
"'Hannah'ın Dünyası'nın şimdiye kadar iyi anlatılmayan ya da çeşitli nedenlerden dolayı çarptırılan bir öyküyü anlatıyor. Bu, Holokost döneminde Türk hükümetinin sayesinde hayatta kalma olanağına kavuşan Yahudilerin öyküsüdür. Ancak bu aslında bir bağılık ve ihanet öyküsüdür. Kurtarılan Türk Yahudileri asla kendilerini kurtardığı için Türkiye'ye teşekkür etmenin temel yükümlülükleri olduğunu düşünmediler. Dahası, savaş sona erdiğinde kendileri kurtaran ülkeyi terk ederek Fransa'ya döndüler. Hiç biri asla kendi kendine 'Bugün hayatta isek eğer bu Türkiye'nin sayesinde' demedi."