Nükleer silahsızlanmaya kalkan ayarı

Duma'dan ABD ile nükleer silahsızlanma anlaşmasına kalkan ayarı.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, ABD ile imzalanan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START) üç bölümden ikincisine de onay verdi. Anlaşmanın süresi ve hangi şartlardan anlaşmanın askıya alınacağı ile ilgili düzenlemeleri kapsayan oylama hayli tartışmalı geçti. Ana muhalefet Komunist Parti'den 57 vekilin karşı oy kullandığı oturumda, iktidar partisi Birleşik Rusya'dan 349 vekil anlaşmaya destek verdi. Duma, anlaşmaya yaptığı ek düzenlemede ABD'nin tek taraflı olarak füze kalkanı oluşturması ve Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit etmesi durumunda anlaşmadan çekilebileceğini sert bir şekilde vurguladı.

Rusya parlamantosu alt kanadı Duma'nın Aralık 2009'da süresi dolan START-1'in yerini alacak yeni anlaşmanın üçüncü bölümle ilgili oylama işlemini 26 Ocak'ta yapması planlanıyor. Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey ve Kremlin'in onayının ardından anlaşma yürürlüğe girmiş olacak. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Prag'da 8 Nisan 2010'da imzaladıkları nükleer silahsızlanma anlaşmasını ABD Senatosu 22 Aralık'ta 26'ya karşı 71 oyla onaylamıştı.

Duma'da 24 Aralık'ta yapılan ilk oylamada Komunist Parti'nin muhalefetine rağmen çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partisi Birleşik Rusya'dan tam destek gelmiş, 58 hayıra karşılık 350 oyla kabul edilmişti. Anlaşmaya göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlık sayısı 1550'nin altına ve fırlatma sistemleri de 800'e inrilecek.

Senatonun anlaşmayı onay sürecinde füze kalkanı ve diğer askeri varlıklardan bağımsız olarak START anlaşmasını ele alması Duma'da tartışmalara neden oldu. Anlaşmaya eklenen düzenlemelerle Rusya'da yaptığı ek düzenlemlerle, ABD'nin tek taraflı olarak füze kalkanı sistemi oluşturması ve ulusal güvenliğini tehdit etmesi durumunda START'ı askıya alacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı'nın stratejik nükleer güçle ilgili yeni bir program oluşturması gerekiyor. Duma'da gerçekleşen oturumda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov anlaşmayı savunurken, Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev de yapılan düzenlemelerin anlaşmanın özünü değiştirmediğini söyledi. Kosaçev'e göre ABD Senatosu'nda yapılan eklemeleri dengelemek için bir kısım düzenlemelere gidildi.

 

Dünya Haberleri