Nobel'li kazanan Ahtisaari'nin Özelliği

O gün 3 NATO uçağı Belgrad'da cumhurbaşkanlığı sarayı üzerinde ses duvarını aşmıştı.

Nobel Barış Ödülünü kazanan eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Kosova'da savaşın sona erdirilmesi için Sırp lideri Slobodan Miloşeviç'in (1941-2006) ikna edilmesinde baş aktör olarak hatırlanıyor.

BM'nin Kosova özel temsilcisi olan Ahtisaari, Miloşeviç ordusuna Arnavutların Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) militanlarını tamamen ezme emri verdiği için feci boyutlara doğru giden savaşın uzamasını önleyen bir arabulucu oldu.

NATO'nun tarihindeki tek topyekun sıcak savaş müdahalesi olan, 24 Mart-10 Haziran 1999 arasındaki 78 günlük bombardımanda Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i ikili görüşmesinde ikna kabiliyetini gösteren diplomat olarak hatırlanan Ahtisaari, ''Azınlıkların korunması kilit öneme sahip. Bu, Sırp veya çoğunlukta olan Arnavutlar için de geçerli. Hangi taraf tedhişe başvurursa, onun için ağır yaptırım olmalı'' diyordu.

Ahtisaari, 10 Haziran 1999'da Belgrad'da Cumhurbaşkanlığı Sarayında Miloşeviç'i ikna etmiş, saray çıkışı merdivenlerden inerken üç NATO savaş uçağı Ahtisaari ve saray üstünde alçak uçuşta ses duvarını aşmıştı.

Ses duvarının büyük patlaması ile ''düşmana koşulun dikte ettirildiği'' askeri dille anlatılmıştı.

Gerçekten 48 saat sonra Priştine havalimanına Rus ordusu birliği ve arkasından İngiliz birliği indi.

Kosova Barış Gücü (KFOR) ülkeye, 12 Haziran şafak vaktinden önce, Rus askerlerinin Priştine havalimanına ani intikaliyle konuşlanmaya başlamıştı. NATO'yu, hesapta olmayan bu hareketle çok şaşırtan Ruslar ile yaşanan gerginlik, KFOR'un eski başkomutanı İngiliz Korgeneral Michael Jackson'un Priştine havalimanını plan dışı ''ele geçiren'' Rus askerleriyle rahat görüşmesi sayesinde aşılmıştı.

Kültür-Sanat Haberleri