Şehrin en işlek bölgelerinden Times Meydanı’nda düzenlenen programa ABD'deki Ahıska Türkleri derneklerinin temsilcileri ile Türk Amerikan toplumundan üyeler katıldı.
Programda konuşan, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATUB) Amerika Temsilcisi Shuhrat Temirov, "Ahıska Türklerinin ana yurtlarından sürgün edilip koparılmalarına ve büyük kayıplar vermesine neden olan bu elim hadiseyi 78. yılında bir kez daha hüzünle hatırlıyoruz." dedi.
Temirov, Ahıska Türkleri sürgününün Türk ve dünya tarihinin unutulmaz insanlık suçlarından biri olduğunu belirterek, "Orta Asya bozkırlarında, tren vagonlarında titreyerek hayatını kaybeden ecdadımıza Allah rahmet eylesin ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın." ifadelerini kullandı.
Ahıska Türklerinin diline, dinine ve bayrağına her zaman sahip çıktığını kaydeden Temirov, şu an dünya üzerinde 9 ülkede yaşamlarını sürdüren soydaşlarının kimliklerini korumaya devam ettiğini vurguladı.
Anma programı sırasında, Ahıska Türklerinin dramını anlatan bazı fotoğraflar ile meydanda dolaşan dijital ekranlı kamyonette de sürgüne dair tarihi görseller ve belgeler sergilendi.
- 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü
Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından 14 Kasım 1944'te, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesinden, Orta Asya'daki Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan topraklarına sürülmüştü.
Aniden evlerinden zorla çıkarılarak trenlere doldurulan 90 bin ile 117 bin civarında Ahıska Türkü'nün birçoğu yolda hastalıktan, açlıktan yaşamını yitirmişti
Ahıskalı Türkleri, 12 yıl boyunca Orta Asya'da sıkı yönetim rejimi altında tutulmuş, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün, Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı.
Sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri, 2004 yılından itibaren ABD tarafından mülteci statüsüyle kabul edilmeye başlandı. ABD'nin farklı bölgelerinde 20 binden fazla Ahıska Türkü yaşıyor.