Artık Avrupa'daki gibi, Türkiye'deki mesleklere de ulusal standartlar geliyor. Yani bir meslekte "ustayım" diyebilmek için bunu belgelemek gerekecek. Çalışmayı başlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Bakanlık, iş kazaları ve meslek hastalıkları için de yeni düzenlemelere gideceğini açıkladı.
Artık Avrupa'daki gibi, Türkiye'de de mesleklere ulusal standartlar geliyor. Yani "ne iş olsa yaparım" diyerek işe başvurma dönemi sona eriyor.
Belli bir meslekte, belli seviyede eğitim ve beceriye sahip olduğunu belgeleme dönemi başlıyor.
Çalışma Bakanlığı, uzun zamandır ajandasında tuttuğu bu proje için ilk somut adımı attı. Otomotiv ve doğalgaz sektöründeki 20 mesleği tanımladı.
Hedef, 2010 yılına kadar 500 mesleğin daha tanımını yapmak, Avrupa yeterlilikler çerçevesindeki seviyeleri yakalamak...
Çalışmayı mesleki yeterlilik kurumu yürütüyor. Kurum iş ve eğitim dünyasıyla bir araya gelecek. Tek tek meslek standartlarını belirleyecek.
Bu standartlara göre de hem meslek eğitiminde yeni düzenlemelere gidilecek. Hem de sınav ve belgelendirme uygulaması getirilecek.
Yani bir seramik ustasının, "ustayım" diyebilmek için önce belli bir ücret karşılığında sınava girmesi, ardından da başarılı olup yeterlilik belgesi alması gerekecek.
Sınavı kimin yapacağı, belgeyi hangi kurumun vereceği ise henüz belli değil.
Düzenlemeyle sadece belli meslek grupları sınav ve belgelendirmeye tabii tutulacak. Standardı belli olan meslek grubundakiler, yani örneğin avukat, mühendis ya da doktorlar bu düzenlemenin dışında olacak.
Çalışma Bakanlığı, Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin standartlaştırılması için de çalışma başlattı. Hedef, meslek hastalığına yakalanan kot taşlama işçileri ya da Tuzla'daki iş kazaları gibi olayların önüne geçmek.