Mustafa Gökhan Çelik
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Kazakistan Parlamentosunun iki kanadının ortak oturumunda “ Yeni on yıl – Yeni ekonomik kalkınma – Kazakistan’ın ekonomik imkanları” adlı Ulusa Seslenişi’nde bulundu. Her yılın başında gerçekleştirilen seslenişlerde hem bir önceki yılın muhasebesi yapılmakta hem de önümüzdeki yıllarda yapılacak yol ve stratejiler belirlenmektedir.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, 29 Ocak tarihindeki konuşmasında Kazakistan’ın “Kazakistan 2030” adlı kalkınma programı çerçevesinde ilerlemeyi devam edeceğini ve bu programın ilk onyıllık değerlendirmesini yaparak, ülkenin büyük gelişme katettiğini belirtti. İlk on yılda ülke ekonomisi bir önceki döneme nazaran iki kat büyümüş, sosyal iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. BM’nin 2009 Raporunda Kazakistan’ın dünyadaki insan potanansiyeli yüksek ülkeler içinde gösterilmesi bu gelişmelerin somut bir neticesidir.
Seslenişte şöyle denilmektedir: “Küresel kriz döneminde Kazakistan önceki yıllarda biriktirmiş olduğu potansiyeli etkili kullanabilmiş ve krizi en az hasarla atlatmaya devam etmektedir. Tabii ki, bu kriz Kazakistan’ı da etkiledi, ama ülke yönetimi cesur adımlar atarak olumlu sonuçları almaya başarabilmiştir. 2009 yılında büyüme %1,1 düzeyinde olup pozitif büyüme devam ettirilebilmiştir. Uluslararası Rezervler ve Milli Fon aktifleri 50 milyar doları aşmış ve son 10 yılda 25 kat artmıştır.
Önümüzdeki dönemde yerel üretim hacmini arttırmak maksadıyla Kazakistan yönetimi büyük projeler başlatacaktır. En büyük 162 projenin toplam yatırım tutarı 40 milyar doları aşmaktadır”.
Uluslararası arenada da Kazakistan’ın mertebesi yükseldiği belirtilen Sesleniş’te 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Kazakistan Avrupa’nın en önemli güvenlik teşkilatı olan AGİT’in başkanlığını devralması, ülkenin ekonomik, siyasi istikrarın adası olduğu ve demokratikleşme konusunda da büyük başarılar elde edildiğinin bir kabulü olduğunun altı çizilmiştir.
Böylece, 2010 yılındaki Kazakistan Devlet Başkanı’nın Ulusa Seslenişinde en büyük vurgu kriz sonrası kalkınma ve büyüme hamlelerine yapılmış olup, önümüzdeki 10 yıl sonrası için de maksatlar konulmuş ve gerçekleştirme stratejileri belirlenmiştir. Bunlara ulaşmak için sadece ekonomik gereçler yeterli olmadığı da açıkça belirtilmektedir. Bu anlamda, Seslenişin ilerleyen bölümlerinde eğitim ve vatandaşların sosyal güvenlik konularda de yapılacak iyileştirmeler hususunda da ipuçlar verilmektedir.