Sigarayla etkin mücadele sergilenirken nargile tehlikesinin gözden kaçırıldığı iddia edildi. Sigara yasağının olumlu sonuç vermeye başladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan, nargile hizmeti veren mekan sayısındaki artışa dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’nün nargilenin sigaradan daha tehlikeli olduğu uyarısında bulunduğunu hatırlatan Şadan, “Nargile içimi artmış durumda, reklamı yapılıyor. Bu işletmeler için gerekli işlem yapılmalı.” uyarısında bulundu.
Akdeniz Üniversitesi’nde Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin, AÜ Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan ile kurul üyeleri katıldı. Tütün kullanımının yer yüzündeki en büyük salgınlardan birisi olduğuna işaret eden Gülay Şadan, sigarayı içen her 10 kişiden ancak üçünün bırakabildiğini söyledi. Sigarayı bırakmanın bazen kişinin kendi çabası ile mümkün olamadığını kaydeden Şadan, toplu mücadele gerektiğinin altını çizdi. AÜ Sigara Bırakma Polikliniği’ne geçen yıl 724 hastanın başvurduğunu, sigara bırakma oranının yüzde 40 olduğunu ifade eden Şadan, “Bıraktıktan sonra başlama oranı yüksek. Genelde 6 ay içinde tekrar sigaraya başlanabiliyor. En iyisi hiç başlamamak.” dedi. Gülay Şadan, 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe giren 5727 Sayılı Tütün Ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanun'un iyi uygulandığını belirterek, “Ancak nargile içimi yayılmış durumda. Nargile kafeler açıldı. Bu da gençliğimizi sigaradan daha fazla etkileyen bir durum. Reklamlar yapılıyor. Bu işletmeler için gerekli işlem yapılmalı.” diye konuştu. WHO’nun, nargilenin sigaradan daha tehlikeli olduğunu açıkladığına değinen Şadan, “Nargile sayılarında artış oldu. Albenili caddelerdeki kafelerde nargile falı bakılarak kişiler çekilmeye çalışılıyor. Aromalı çeşitlerle nargile kişiye çekici gösteriliyor. Her türlü tütün reklamı yasak. Valiliğe gerekli işlemlerin yapılması için başvurumuzu yaptık. Nargile de zehirli madde daha az olduğu inancı yanlış. Nargile sigaradan daha tehlikeli.” ifadesini kullandı.
TIP ÖĞRENCİLERİNİN BAŞI SİGARAYLA DERTTE
Yasağı delmeye çalışanlar olduğunu, bu nedenle kamuoyunu yanlış bilgilendirenler bulunduğunu anlatan Şadan, tıp öğrencilerinin de başının sigarayla dertte olduğunu işaret etti. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kazanan öğrencilere kayıt yaptırmaya geldiğinde sigara alışkanlığına ilişkin soruları içeren anket uyguladıkları bilgisini veren Şadan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tıp öğrencileri sigaraya birinci yılda başlıyor. Yüzde 26’sı sigaraya fakülteye girdikten sonra başlıyor. Yüzde 33,3’ü hayatlarının her hangi bir döneminde sigara denemiş. Sigara içmeyenler arasında fakülteye başladıktan sonra ilk 7 ay veya bir yıl içinde başlama oranı yüksek. Sigaraya başlama nedenleri arasında stres, arkadaşlarına uyma, özenti ilk sırada. Sigaranın parasal yönü kimseyi etkilemiyor.” Cihan